Universitatea Eftimie Murgu din Reşiţa a găzduit, marţi, conferinţa de prezentare a proiectului Patrimoniul cultural bănăţean – un patrimoniu european, al cărui obiectiv general îl constituie protejarea patrimoniului cultural bănăţean, prin editarea şi diseminarea unei Monografii trilingve, în 3.000 de exemplare, prin organizarea unor evenimente promoţionale, precum şi prin identificarea şi semnalarea unor monumente culturale româneşti şi a unora sârbeşti.
‘Până acum, acest patrimoniu nu a fost analizat şi diseminat într-o astfel de formulă. Este o formă deosebit de interesantă, în contextul în care acest proiect se va finaliza prin elaborarea unui număr de 3.000 de albume. În decursul celor 18 luni în care derulăm proiectul, putem să dezvoltăm un număr mai mare de bunuri, pentru că, deocamdată, vorbim doar de un minim al acestor monumente’, a declarat prof. univ. dr. Marian Mihăilă, manager de proiect.
Parteneri sunt alături de Universitatea Eftimie Murgu din Reşiţa, care este lider de proiect, Institutul pentru Protecţia Monumentelor Culturale din Pancevo – Serbia şi Consiliul Judeţean Caraş-Severin.
Valoarea totală a proiectului este de aproape 210 mii euro, din care peste 178 mii euro – finanţare nerambursabilă din partea Uniunii Europene, din fonduri IPA, peste 23 mii euro – finanţare nerambursabilă din partea Guvernului României, circa 3.500 euro este contribuţia partenerilor români în acest proiect, respectiv, Universitatea Eftimie Murgu din Reşiţa şi Consiliul Judeţean Caraş-Severin, iar alţi aproape cinci mii euro înseamnă contribuţia partenerului sârb, şi anume, Institutul pentru Protecţia Monumentelor Culturale din Pancevo.
‘Este primul nostru proiect internaţional şi suntem foarte încântaţi de acest lucru. În Serbia şi în Pancevo sunt foarte mulţi vorbitori de limba română. Suntem foarte bucuroşi să colaborăm, să vedem abordarea românească şi tot ce ţine de moştenirea culturală, pe ambele maluri ale Dunării. Este foarte important ca Banatul de Sud şi Banatul Montan să colaboreze, să îşi cunoască reciproc monumentele, să fie conştienţi de moştenirea culturală comună pe care o au şi să înveţe unii din experienţa celorlalţi’, a afirmat arheolog Iasna Jovanovici, din partea sârbă.
Partener în proiect este şi Consiliul Judeţean Caraş-Severin, care continuă, astfel, seria proiectelor derulate în parteneriat cu Universitatea Eftimie Murgu din Reşiţa.
Proiectul este finanţat în cadrul Programului IPA de Cooperare Transfrontalieră Romania – Republica Serbia, Axa prioritară 3 – Promovarea activităţilor ‘people to people’, Măsura 3.3. – Creşterea schimburilor educaţionale, culturale şi sportive. AGERPRES