Comisarul european pentru Agricultură, Dacian Cioloş, a declarat, luni, că micii vor putea fi produşi, în continuare, după reţeta tradiţională şi vor fi putea fi exportaţi în UE. Asta după ce Comitetul SCFCAH a dat o derogare României privind folosirea bicarbonatului de sodiu.

„Votul de astăzi (luni – n.r.) arată că atunci când există argumente, atunci când există o bună coordonare între industrie şi autorităţile responsabile la nivel naţional şi european, rezultatele sunt pozitive. Mă bucur că serviciile Comisiei Europene, în special Direcţia Generală pentru Sănătate coordonată de colegul meu Tonio Borg, au tratat cu atenţie o problemă atât de importantă pentru cei de acasă şi că, după întâlnirea de pe 20 februarie, s-au mobilizat într-un timp foarte scurt pentru a pune cererea României din nou pe agenda comitetului”, a declarat mici1_40517900comisarul european pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală,Dacian Cioloş.

Cioloș a mai precizat că decizia înseamnă „nu numai că micii româneşti pot fi produşi în continuare după reţeta tradiţională, dar pot fi şi exportaţi pe piaţa europeană”.

Reuniunea de luni a SCFCAH a fost organizată la cererea mai multor state care au dorit diverse derogări pentru folosirea unor aditivi în prepararea unor produse tradiţionale.

România s-a numărat printre aceste state, pledând pentru folosirea bicarbonatului de sodiu şi a carminului în pasta de mici. Derogarea obţinută luni va permite folosirea acestor doi aditivi doar pentru prepararea pastei de mici, dar va rămâne interzisă pentru alte produse.

Potrivit surselor citate, decizia SCFCAH permite României să exporte mici în Uniunea Europeană.

Leave a reply