Ionela, fata care lupta pentru scoala (14) În anul şcolar viitor, în judeţul Caraş-Severin, va creşte ponderea învăţământului profesional şi tehnic, faţă de cel teoretic, a declarat joi, pentru AGERPRES, prof. Ioan Moatăr, purtător de cuvânt al Inspectoratului Şcolar Judeţean Caraş-Severin.

La nivelul judeţului Caraş-Severin vor funcţiona, în anul şcolar 2014-2015, 49 de clase la învăţământul tehnic şi 43 de clase de liceu teoretic şi vocaţional.

‘Este o diferenţă de şase clase în favoarea învăţământului profesional şi tehnic. De asemenea, este primul an când s-au propus, în paralel, clase pentru şcoala profesională, cu o durată de doi ani, şi respectiv, clasele de învăţământ profesional care au început după absolvirea clasei a noua şi, totodată, primul an când absolvenţii claselor a opta, se pot înscrie direct, pentru o durată de trei ani’, a afirmat Ion Moatăr.

Pentru o asemenea formă de învăţământ, condiţiile metodologice impun existenţa parteneriatelor cu agenţii economici, precum şi personal didactic calificat. De aici apare şi numărul restrâns de unităţi şcolare şi de clase care pot să organizeze această formă de învăţământ.

În Caraş-Severin vor exista clase de învăţământ profesional pentru specializările mecanică, agricultură, comerţ, turism şi alimentaţie, fabricarea de produse din lemn, industrie textilă si pielărie, estetică şi igiena corpului uman.

Sunt păstrate şi facilităţile pentru elevii care urmează o astfel de formă de învăţământ. Este vorba de sprijin financiar, prin acordarea de burse profesionale, care, la ora actuală, se ridică la 200 lei pe lună, dar şi posibilitatea ca aceşti elevi, după absolvire, să se poată înscrie la învăţământ de zi sau seral, în treapta superioară a liceului. Mai exact, după terminarea şcolii profesionale, elevii care doresc îşi pot continua studiile, respectiv, să se înscrie în clasa a XI-a liceului, să susţină examenul de bacalaureat şi chiar să facă o facultate, a mai precizat Ion Moatăr. AGERPRES/

What is your reaction?

Leave a reply