ST13Născută pe 19 mai 1988 în municipiul Caransebeş, Stana Milu este o tânără solistă de muzică populară în plină ascensiune. Copilărind în Rusca-Teregova, mezina familiei Milu, n-a fost doar o răsfăţată, a fost bucuria în casă. O fată deosebit de frumoasă, de-un bun simţ ieşit din comun, Stănuţa cu siguranţă unde calcă aduce bucurie. Işi aminteşte cu mare plăcere de primul ei ,,concert” pe la 7 anişori în care a interpretat o melodie, prima strofă recitată şi-abia de la a doua şi-a intrat în linia melodică. Pe la serbări era mereu pusă să cânte şi să joace. Sigur că o făcea cu o deosebită plăcere. La 11 ani familia Milu se mută de la Rusca la Reşiţa şi-aşa ajunge Stănuţa la Liceul de Arte ,,Sabin Păuţa”. Şi-ar fi dorit canto de la început, pentru că asta-i place cu adevărat, dar cum n-a fost posibil decât de la liceu, părinţii Stănuţei au decis împreună cu micuţa să urmeze oboiul, un instrument de suflat, din lemn cu ancie dublă. Oboiul s-a pliat exact pe Stănuţa şi aşa a ajuns ca în 2003 Stana Vasilica Milu să ia premiul trei la Olimpiada Naţională.

ST11După terminarea liceului tânără şi cu multă ambiţie, se inscrie la Timişoara la Facultatea de Muzică şi în paralel la Universitatea ,,Eftimie Murgu” din Reşiţa secţia Marketing. Provocări peste provocări pentru această tânără. Un suport enorm il primeşte de la părinţi, e susţinută din suflet de fratele ei Vasilică şi de cel mai mare fan al ei, muma Ana, bunicuţa ei de la Rusca despre care Stănuţa vorbeşte intotdeauna cu o vădită emoţie în glas. Muma Ana e şi principalul furnizor de costume populare naţionale. Că Stănuţa are o bogată colecţie de costume populare, în mare majoritate vechi de peste 100 de ani, spune asta tuturor cu mare mândrie. Că Stana are o viaţa extrem de activă, o descoperim de-a lungul perioadei studenţiei, cand face două facultăţi în paralel, este implicată în numeroase proiecte muzicale dar şi care ţin de dansurile populare, şi peste toate că să nu fie considerată de gurile rele o întreţinută, Stănuţa işi vede cu sârg şi de-un job. În vara lui 2012 devine Masterand in Economie, Marketing şi Comunicare în Afaceri şi Termină şi Facultatea de Muzică secţia instrumentală oboi, masterand. Sigur că ambiţiile Stănuţei nu se opresc, termină şi Scoala Populară de Artă la clasa doamnei Carmen Popovici Dumbravă, despre care Stana Vasilica Milu are doar cuvinte de laudă şi nu ratează niciodată ocaziile în care să nu mulţumească, ,, Îi mulţumesc pentru toate îndrumările date”. Că este şi-o foarte bună dansatoare, e cert, pentru că o gasim în ,,Doina Timişului” şi colaborează în bună măsură şi cu Ansamblul Folcloric ,,Auşana” din Bihor şi astfel ajunge să susţină spectacole în multe ţări din Europa, Olanda, Germania, Austria, Franţa, italia, Spania, Cehia, Polonia, Serbia dar şi peste ocean în Statele unite ale Americii, de unde Stana se întoarce de multe ori cu premii suplimentare, cum a fost cel din polonia unde a obţinut Premiul Special pentru Folclor si in Serbia unde i-a fost premiat un costum popular al Mumei Ana.

Toti colegii dansatori o apreciază şi-o vorbesc numai de bine, toţi îi apreciată sinceritatea şi mai ales ţinuta scenică. La orice apariţie în public, Stana surprinde plăcut, indiferent că-i în postura de dansatoare sau de interpretă. Imi povesteşte cu mândrie de apariţiile pe scenă lângă Adi Jebelean, Florin Boiţa, Maria Hurduzeu, Sânziana Toader, Gemenele din Bihor. Invitată în nenumărate rânduri la posturile de televiziune, Etno tv, Favorit, Tvt89, Televiziunea Timişoara, Europa Nova, Banat Tv, Vest Tv, de ceva vreme Stănuţa cântă în Formaţia Ovidiu Balcu. Nu se gândeşte la altceva deocamdată decât la carieră. ,,Am timp pentru celelalte”, imi spune râzând Stănuţa. Sigur că am întrebat-o despre măritiş, pentru că este o domnişoară foarte frumoasă şi cu siguranţă că este şi foarte curtată. ,,Aştept un post de profesor, sper sa mă ajute Dumnezeu in vară să găsesc” este ceea ce-şi doreşte acum Stana Vasilica Milu.
Işi iubeşte enorm părinţii cărora nu uită niciodată să le mulţumească pentru că a ajuns aici şi datorita lor, işi iubeşte fratele şi mai nou cumnata.
Despre Muma Ana, nu se mai pune problema. Sigur că o cunosc şi pe muma Ana, careia, atunci cand vorbeşte despre Stănuţa, ochii i se umezesc.
Mult succes în ceea ce faci STANA VASILICA MILU !!!

Dan-Alioşa Ulici

Comments

Leave a reply