revelionul pensionarilorPeste 40 de mii de sârbi, ucraineni şi bulgari de rit vechi din Timiş se pregătesc să treacă în noul an la miezul nopţii de luni spre marţi.

Multe localuri din Timişoara s-au pregătit să primească oaspeţii care vor avea prilejul să-şi ureze ‘Srecna Nova Godina!’ – în limba sârbă însemnând La Mulţi Ani! – de două ori, după ora oficială a Bucureştiului şi după cea a Belgradului.

De pe mesele invitaţilor nu vor lipsi meniurile tradiţionale specifice: karageorgevaci pleskavita, friptură de miel şi purcel, salate sârbeşti, specialităţi de afumături sau celebrul tort cu nucă şi ghibaniţa. Nelipsit este şi colacul ‘Vasiliţa’, cu multe nuci şi stafide, în cinstea Sfântului Vasile cel Mare pe care-l prăznuiesc în prima zi a noului an.

Iubitori de petreceri şi încrezători că belşugul de pe mesele de Revelion le va prevesti un an rodnic, sârbii vor gusta din ceafă afumată, cârnaţi şi cartofi sârbeşti, ramstek, piept de pui în prapure, cotlet de porc umplut în prapure, curcubeu de murături şi vin roşu din belşug.

Sârbii nu uită o veche tradiţie, care spune că cei care se lasă acoperiţi înainte de miezul nopţii de fustele ţigăncilor vor avea noroc tot anul. Iar pentru a sparge necazul şi ghinioanele din anul care a trecut, ei sparg de podele paharele din care au băut prima şampanie în noul an, fiind convinşi că astfel vor fi sănătoşi şi norocoşi până la Revelionul următor. AGERPRES/

Leave a reply