Directorul Muzeului Naţional de Istorie a României (MNIR) Ernest Oberlander Târnoveanu a declarat joi, la vernisajul expoziţiei ‘Aurul şi argintul antic al României’ că probabil un eveniment de asemenea amploare nu va mai avea loc în următorii 30 de ani.
La vernisaj a participat şi secretarul de Stat în Ministerul Culturii Radu Boroianu.
În cifre, expoziţia care a fost deschisă joi seara înseamnă trei ani de muncă sub mandatele a patru miniştri ai Culturii (Kelemen Hunor, Puiu Haşotti, Mircea Diaconu şi Daniel Barbu) pentru o echipă de peste 70 de persoane, colaborarea a 32 de muzee din ţară, pentru a aduce în faţa publicului 1.003 piese unice, podoabe preţioase ale dacilor şi romanilor. Expoziţia este deschisă la Muzeul de Istorie până pe 30 martie, după care va fi itinerată în 12 oraşe din ţară, începând cu Timişoara.
Rodica Oanţă-Marghitu, care a coordonat această expoziţie, a spus că evenimentul prezintă atât poveşti despre tehnicile de lucru în metale preţioase, cât şi poveşti legate de descoperirea unora dintre aceste podoabe. Astfel, unele din podoabele prezentate în expoziţie au fost descoperite în timpul excavărilor pentru ridicarea unor clădiri, au fost descoperite de copii sau când au fost montaţi stâlpi de electricitate. Printre exponate se află şi câteva dintre celebrele brăţări dacice recuperate de autorităţile române.
Radu Boroianu s-a arătat încântat de expoziţie. Acesta a mărturisit că apreciază ‘excepţionala organizare a tezaurului’ în aceeaşi măsură în care şi-a exprimat ‘dispreţul faţă de colegii care nu au făcut efortul să fie prezenţi’ la vernisaj. ‘Ministerul Culturii în componenţa lui nu se va abate niciodată de la încercarea disperată de a pune în funcţiune cât mai multe instituţii de cultură din România (…) şi deplânge orice fel de gândire potrivnică şi această gândire potrivnică nu face decât să aducă un atac identităţii naţionale’.
Cu ajutorul a peste 1.000 de piese, fiecare cu semnificaţii şi istorie proprii, expoziţia încearcă prezentarea unei perioade desfăşurate de-a lungul mai multor milenii. Structura expoziţiei punctează prin obiecte de o deosebită valoare istorică, estetică şi simbolică, o perioadă cuprinsă între Neo-Eneolitic şi Antichitatea Târzie. De altfel, în cadrul expoziţiei este prezentată o hartă a României care indică locurile de unde provin podoabele.
Expoziţia îşi propune să reunească piese arheologice reprezentative, lucrate din aur şi argint, descoperite pe teritoriul României. Unele dintre obiectele incluse în tematica acestei manifestări se află în expoziţia Tezaur Istoric a MNIR şi pot fi văzute doar la Bucureşti, altele sunt expuse în diferite muzee de istorie şi arheologie din ţară, în timp ce câteva, deşi cunoscute prin publicaţii de specialitate, sunt încă păstrate în depozitele muzeelor. Valoarea unora dintre artefactele prezentate este argumentată prin faptul că provin din săpături arheologice, cunoaşterea contextului de descoperire oferind sugestii importante despre momentul depunerii şi îmbogăţindu-le astfel sfera semnificaţiilor.
Expoziţia de la Bucureşti este completată de un catalog masiv cu fotografii şi detalii despre exponate. Acest catalog poate fi achiziţionat la preţul de 85 de lei, potrivit directorului MNIR. AGERPRES/