Centrul de Sănătate Mutifuncţional din Bozovici este, în prezent, singura secţie a Spitalului Judeţean de Urgenţă Reşiţa care nu înregistrează pierderi. Acesta a luat naştere prin intermediul unei asociaţii a comunităţii locale, formată din toate cele opt primării din Valea Almăjului, care asigură o mare parte din finanţare.

Centrul a fost gândit să funcţioneze cu trei secţii, interne, chirurgie şi pediatrie, însă, din lipsă de cadre medicale, la Bozovici, în prezent, funcţionează doar Secţia de Medicină internă.

Aici muncesc doi medici, unul plătit de către Spitalul Judeţean de Urgenţă din Reşiţa, iar celălalt de către Asociaţia Consiliilor Locale ‘Sănătate pentru Almăj’, precum şi trei asistente.

Adresabilitatea e bună, iar bolnavii sunt mulţumiţi, deoarece nu trebuie să se deplaseze până la Reşiţa, la 80 km distanţă. Singurele cazuri care sunt transferate cu ambulanţa la Spitalul Judeţean de Urgenţă din Reşiţa sunt cele care îi depăşesc, spun medicii. De la înfiiţare şi până în prezent, unitatea spitalicească a avut 800 de pacienţi consultaţi, din întreaga zonă, precum şi 435 internări de zi.

accident mortal Bozovici DalbosetAprovizionarea cu medicaţie, cu reactivi şi cu toate celelalte materiale sanitare necesare se face de către Spitalul Judeţean de Urgenţă din Reşiţa. Analize se fac şi contra cost, pentru bolnavii care nu îndeplinesc condiţia de asigurat, banii fiind trimişi la Reşiţa.

Acesta funcţionează ca o secţie externă a Spitalului Judeţean Reşiţa şi are un buget de venituri de 8.200 lei pe lună, în timp ce cheltuie 6.700 lei.

Asociaţia ‘Sănătate pentru Almăj’ a luat fiinţă datorită necesităţii de a pune în funcţiune această bază sanitară a zonei. Primăriile şi consiliile locale din zonă au hotărât să se unească în această asociaţie, al cărei scop este să susţină din punct de vedere material şi financiar activitatea Centrului.

‘Asociaţia funcţionează deşi am prins o perioadă deosebit de grea, având în vedere criza şi nu prea sunt bani la buget. Din fericire, sunt câteva primării care, indiferent de situaţia financiară, au contribuit şi şi-au plătit cotizaţia, lunar, şi au donat lemnele necesare încălzirii spitalului. De asemenea, Primăria din Bozovici a răspuns pozitiv ori de câte ori i s-a solicitat un lucru, aici fiind incluse chiar şi ceea ce înseamnă reparaţie în cadrul spitalului’, a precizat Iustina Turnea, consilier judeţean şi iniţiator al înfiinţării Asociaţiei ‘Sănătate pentru Almăj’.

Membrii asociaţiei speră ca, pe viitor, Centrul Multifuncţional să fie transformat în spital.

‘Ca centru multifuncţional am dovedit că se poate, ţinând cont de faptul că este singura secţie a Spitalului Judeţean de Urgenţă din Reşiţa care este pe profit. Şi medicii sunt foarte atenţi şi nu cheltuie aiurea şi primăriile ajută foarte mult, deci se poate. Noi ne-am dori foarte mult să mai aducem medici şi să funcţionăm ca spital’, a subliniat Iustina Turnea.

Fiecare Consiliu local ce face parte din asociaţie achită o cotizaţie în sumă de 1.500 lei şi asigură ceea ce este nevoie pentru gospodărirea centrului.

‘Ne implicăm şi sufleteşte, încercăm să găsim soluţiile cele mai bune, pentru a oferi condiţii de cea mai bună calitate. Chiar acum a venit şi autorizaţia de la CNCAN pentru a autoriza Radiologia, care este un alt pas important pentru noi’, a afirmat primarul comunei Bozovici, Adrian Sergiu Stoicu.

Centrul de sănătate a fost înfiinţat după ce întreaga Vale a Almăjului a rămas fără spital, în urma reorganizării sistemului sanitar, în aprilie 2011. Din Asociaţia Consiliilor Locale ‘Sănătate pentru Almăj’ fac parte comunele Bănia, Bozovici, Dalboşeţ, Eftimie Murgu, Lăpuşnicu-Mare, Lăpuşnicel, Prigor şi Şopotu-Nou. AGERPRES/

Leave a reply