mirel pascuAgenţia Naţională de Integritate a sesizat Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Timişoara în vederea cercetării fostului primar al oraşului Bocşa (judeţul Caraş-Severin) Mirel Patriciu Pascu pentru conflict de interese, după ce acesta şi-a angajat soţia ca director la Căminul pentru persoane vârstnice din localitate.

Potrivit unui comunicat al ANI remis vineri, Mirel Pascu a încălcat regimul juridic al conflictelor de interese în materie administrativă, întrucât, în perioada 8 aprilie 2011 – iunie 2012, a semnat şi aprobat, în calitate de primar, două dispoziţii prin care soţia sa a trecut din funcţia de manager al Spitalului de Boli Cronice Bocşa în funcţia de director al Căminului pentru persoane vârstnice Bocşa, prin reorganizarea Spitalului de Boli Cronice Bocşa şi, ulterior, a fost numită în această funcţie.

Astfel, Mirel Pascu a încălcat dispoziţiile art. 76 din Legea nr. 161/2003, potrivit cărora: ‘Primarii sunt obligaţi să nu emită un act administrativ sau să nu încheie un act juridic ori să nu emită o dispoziţie, în exercitarea funcţiei, care produce un folos material pentru sine, pentru soţul său ori rudele sale de gradul I. Actele administrative emise sau actele juridice încheiate ori dispoziţiile emise cu încălcarea obligaţiilor prevăzute la alin. (1) sunt lovite de nulitate absolută’.

Deoarece, în perioada 9 august 2010 – iunie 2012, Mirel Pascu a aprobat şi semnat dispoziţiile prin care sora sa a fost numită în funcţia de referent în aparatul de specialitate al primarului şi dispoziţiile prin care soţia sa a trecut din funcţia de manager al Spitalului de Boli Cronice Bocşa în funcţia de director al Căminului pentru persoane vârstnice Bocşa, el a încălcat şi dispoziţiile art. 253 (1) din Codul penal potrivit cărora: ‘Fapta funcţionarului public care, în exerciţiul atribuţiilor de serviciu, îndeplineşte un act ori participă la luarea unei decizii prin care s-a realizat, direct sau indirect, un folos material pentru o altă persoană cu care s-a aflat în raporturi comerciale ori de muncă în ultimii 5 ani sau din partea căreia a beneficiat ori beneficiază de servicii sau foloase de orice natură, se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 5 ani şi interzicerea dreptului de a ocupa o funcţie publică pe durată maximă’. AGERPRES

Leave a reply