furt lemne busteniPreşedintele Consiliului Judeţean Caraş-Severin, Sorin Frunzăverde, a solicitat, marţi, verificarea modului în care este efectuat transportul de masă lemnoasă din zona Văliug.

‘I-am sugerat directorului Romsilva Reşiţa să fie mai atent în legătură cu ce se întâmplă la Văliug. Pe de o parte, e vorba de arii protejate, de Parcul Naţional Semenic, pe de altă parte, e vorba de modul în care firmele care exploatează masa lemnoasă în această zonă efectuează transportul. Consiliul Judeţean Caraş-Severin finanţează cu greu şi cu foarte mulţi bani aceste drumuri judeţene pe care alţii de distrug’, a declarat marţi, la finalul şedinţei ordinare, preşedintele CJ Caraş-Severin, Sorin Frunzăverde.

Într-o notă primită la Consiliul Judeţean Caraş-Severin, se arată că exploatarea forestieră se face fără a exista un control adecvat, iar transportul se face fără a fi respectate normele legale. Conform unei hotărâri a Consiliului judeţean, pe acest drum există interdicţia de a circula maşini cu tonaj mai mare de 7,5 tone, în zilele de vineri, începând cu ora 15,00, până luni dimineaţa la ora 6,00, însă, firmele care transportă lemn nu ţin cont de aceste restricţii. În ciuda amenzilor aplicate, doar pe parcursul zilei de duminică, 10 noiembrie, nouă tiruri au urcat pe Semenic, iar în toiul nopţii au coborât, încărcate, spre Reşiţa, se precizează în nota primită la Consiliul Judeţean Caraş-Severin.

Având în vedere că un camion doar transportă, în medie, circa 30 metri cub de material lemnos şi că se efectuează minimum 20 de transporturi pe zi, rezultă că de pe raza Ocolului Silvic Văliug pleacă în jur de 12.000 mc pe lună, respectiv, 144.000 mc pe an, a estimat Frunzăverde.

La rândul său, directorul Direcţiei Silvice Reşiţa, consilierul judeţean Ştefan Stănescu, a explicat că nu se poate vorbi despre defrişări.

‘Nu se taie haotic pe Semenic. Problema o reprezintă transportul de material lemnos. Noi nu avem puterea să le spunem agenţilor economici cu ce maşini să transporte lemnul sau cu ce utilaje să exploateze. Din punctul nostru de vedere, noi le vindem masa lemnoasă pe picior, iar pe noi ne interesează să respecte legile silvice. Mai departe, transportul nu intră în sarcina noastră. Cei cu cântarele auto îi verifică. Putem să estimăm cantitatea cu care au plecat din pădure, dar doar cântarul stabileşte’, a precizat Stănescu.

El a adăugat că Direcţia Silvică administrează 324.000 de hectare şi încă 24.000 prin diferite contracte. ‘În Caraş-Severin se taie circa 700.000 mc pe an, iar ca suprafaţă am împădurit 184 de hectare. Putem spune că, în judeţ, se exploatează numai în conformitate cu amenajamentele silvice, iar acest lucru s-a văzut şi în urma controalelor pe care le-am avut’, a precizat ing. silvic Ştefan Stănescu. AGERPRES.

Leave a reply