spital rBugetul Spitalului Judeţean de Urgenţe din Reşiţa este insuficient, managerul acestei unităţi spitaliceşti, Dumitru Secăşan, el solicitând implicarea comunităţii în susţinerea financiară a spitalului.

Unitatea spitalicească lucrează cu un deficit de peste 500 de persoane, numărul de pacienţi cu spitalizare continuă a scăzut cu aproximativ 1.500, iar numărul internărilor de zi (12 ore) a crescut, ca şi asistenţa medicală prin ambulatoriul internat al spitalului, dar şi în aceste condiţii, bugetul este insuficient, a declarat miercuri, pentru AGERPRES, managerul spitalului Dumitru Secăşan.
Potrivit acestuia, Ministerul Sănătăţii acordă o atenţie deosebită urgenţelor medicale şi finanţează Unităţile de Primiri Urgenţe.

”Unitatea de Primiri Urgenţe este, practic, urgenţa prespitalicească, dar spitalele judeţene mai au o formă de urgenţă, intraspitalicească, adică, urgenţa pe spitalizarea continuă. Pentru ca acest sistem, de la prespital până în spital, să funcţioneze, Ministerul Sănătăţii ar trebui să găsească o modalitate de finanţare şi a ATI, adică, secţia de reanimare, care e cel mai mare consumator de medicamente într-o unitate spitalicească”, a declarat Secăşan.
Managerul Spitalului Judeţean de Urgenţe din Reşiţa consideră că o altă sursă de finanţare ar fi ca în ambulatoriul integrat al spitalului, care e structurat pe două dimensiuni – spitalizare de peste 35 ore pe săptămână şi ambulatoriul integrat sub 35 de ore, dar care au finanţare diferită – să fie finanţat din acest buget al ambulatoriului de specialitate. ”Eu doresc doar să scot în evidenţă ceea ce mi s-ar părea echitabil să se întâmple. Mai exact, ştiu că există spitale, în ţară, la care, activitatea şi consumul de medicamente, la secţiile de Reanimare sunt decontate de Ministerul Sănătăţii. Noi nu avem pretenţia să fim la nivelul acelor spitale selecţionate de ministerul de resort, la care e decontat 100% consumul de medicamente pe ATI, dar măcar un procent de 30-40%, care ne-ar fi de mare, mare ajutor”, a afirmat Secăşan. În Caraş-Severin sunt şi secţii din Spitalul Judeţean de Urgenţe Reşiţa, care sunt rentabile, aşa cum este cazul Centrului Multifuncţional Bozovici. Aici se cheltuiesc 22 de mii lei pe lună, dar aduce venituri de 31 mii lei, lunar.

”Cheltuielile sunt pentru salariile medicului şi ale celor două asistente, pentru medicamente, reactivi şi materiale sanitare. Atât. Nu cheltuim bani pentru nicio utilitate, adică, apă, curent, căldură, infirmiere, îngrijitoare, deoarece, aceste cheltuieli sunt suportate de către Asociaţia Sănătate pentru Almăj”, a precizat Dumitru Secăşan.

De altfel, şi managerul Spitalului Judeţean de Urgenţe din Reşiţa a făcut o solicitare în acest sens către administraţiile locale, având în vedere că la această unitate spitalicească doar 46% sunt pacienţi din Reşiţa, iar restul, de 54% sunt domiciliaţi în judeţ sau chiar în afara lui.

”Mă refer la administraţiile locale din Caraş-Severin. Pentru un pacient din judeţ care este internat la spitalul reşiţean, administraţia locală ar trebui să achite o contribuţie care poate fi de 20, 30 sau 40 lei, plătită o singură dată, pentru o singură internare. Aceasta ar fi o modalitate de susţinere a unităţilor spitaliceşti de către comunitate. Aşa cum în orice localitate, întreaga comunitate participă şi la ridicarea unei biserici sau a unei case parohiale”, a exemplificat Dumitru Secăşan. AGERPRESDirec

Comments

Leave a reply