Situaţia sanatoriului de la Marila-Oraviţa şi posibilitatea ca acesta să fie reabilitat au fost discutate, din nou, în şedinţa Comisiei de Dialog Social Caraş-Severin desfăşurată miercuri la Reşiţa.
Această unitate spitalicească de tratare a tuberculozei, care este una dintre cele mai vechi din sud-estul Europei, suferă, în prezent, de subfinanţare cronică.
Cu toate că este un sanatoriu de interes naţional, aici fiind trataţi bolnavi din întreaga ţară, autorităţile locale nu pot face faţă cheltuielilor, iar singura soluţie viabilă ar fi preluarea acestuia de către Ministerul Sănătăţii, ca suport al Programului Naţional de Luptă Împotriva Tuberculozei.
‘Am discutat în şedinţa de dialog social despre posibilitatea ca sanatoriul să fie renovat, pentru că din banii Primăriei Oraviţa acest lucru este imposibil. Aici este nevoie de o investiţie majoră. De-a lungul timpului au fost făcute o serie de demersuri pentru ca sanatoriul să fie preluat de către Ministerul Sănătăţii. Vom face şi noi, în continuare, demersurile necesare pentru a ajuta acest sanatoriu’, a declarat prefectul judeţului Caraş-Severin, Silviu Hurduzeu.
Clădirea sanatoriului a fost construită în anii ’30, iar de-a lungul timpului şi-a creat renumele. După ce o perioadă a funcţionat în subordinea directă a Ministerului Sănătăţii, la momentul actual este secţie externă a Spitalului Orăşenesc din Oraviţa şi depinde, din punct de vedere financiar, de Consiliul Local Oraviţa.
‘Deşi se vede rău pe dinafară, sanatoriul Marila este unul foarte solid din punct de vedere a infrastructurii. Aripa stângă a clădirii, în care pe vremuri se făcea helioterapie pentru pacienţi, nu are niciun cabinet, este pur şi simplu un perete cu terase, care s-a deteriorat în timp şi care dă un aspect urât spitalului. În ceea ce priveşte interiorul, tot în urma unei campanii de presă, Ministerul Sănătăţii a aprobat o sumă de bani necesară reabilitării secţiilor de cronici şi TBC’, a afirmat Dragoş Luca, directorul Direcţiei de Sănătate Publică din Caraş-Severin.
Spitalele au fost între timp descentralizate, iar modul de intervenţie a Ministerului Sănătăţii în reabilitarea fizică a sanatoriului Marila nu mai este posibil decât prin preluarea de către Ministerul Sănătăţii a acestuia, având în vedere că poate fi considerat de interes regional şi chiar naţional, deoarece aici vin pacienţi din întreaga ţară.
În prezent, în spital sunt zece cazuri active de tuberculoză, cazuri noi sau retratamente. Celelalte cazuri, tot cronice, sunt sindroame post-tuberculoase sau fibroze pulmonare. AGERPRES