muzul de arta timisoaraMuzeul de Artă din Timişoara va avea, din această toamnă, o nouă secţie dedicată pictorilor bănăţeni din secolele XIX-XX, după ce recent a inaugurat şi Secţia permanentă de artă românească modernă.

 

”Probabil că exponatele vor fi gata spre finele lunii septembrie-octombrie. Sunt uleiuri, iar unele dintre ele au necesitat restaurări serioase. Cum nu avem decât un singur restaurator, procesul a fost mai laborios. Aceste lucrări n-au putut fi expuse până acum – şi, implicit, secţia nu a putut fi creată -, pentru că în acea parte a muzeului curentul era prea slab şi nu se puteau monta sistemele de alarmă”, a declarat, joi, pentru AGERPRES prof. univ. dr. Marcel Tolcea, fost director al Muzeului de Artă Timişoara, care a conceput proiectele.

 

Până atunci, amfitrionii prestigioasei instituţii de artă pregătesc vernisajul unei expoziţii inedite, pe 6 septembrie, care adună zeci de tablouri din colecţia Muzeului de Artă Brukenthal din Sibiu.

 

”Vor fi expuse tablouri ale unor portretişti din veacurile XVII-XVIII, de la Muzeul Brukenthal. Am apreciat gestul celor de la Muzeul Brukenthal, care nu au acceptat să scoată piese decât pentru Muzeul de Artă Timişoara”, a adăugat Tolcea.

 

Anual, pragul Palatului Baroc, care adăposteşte Muzeul de Artă din Timişoara, este trecut de peste 15 mii de vizitatori. Este mic în comparaţie cu Brukenthal sau cu cele din Bucureşti, dar în creştere semnificativă faţă de deceniul precedent.

 

Cei mici sunt atraşi să descopere frumuseţea artei şi valorile muzeului prin proiecte culturale de vacanţă, cum este Moz’Artino, în cadrul căruia elevii şi preşcolarii au putut veni săptămânal în Sala Barocă, unde au pictat şi au învăţat primele acorduri la pian, gratuit, sub îndrumarea profesoarei Mihaela Christi. AGERPRES/(A-autor: Otilia Halunga

Leave a reply