Este sezon de concedii și toată lumea vrea să arate bine. Dar nu este ușor să şi reușească, în condițiile în care, o dată cu aceste mult așteptate zile de vară vin și tentațiile culinare, care pot ruina efortul de a menține forma fizică dorită. Lector dr. Lygia Alexandrescu, nutriționistul Natural Silhouette ne spune ce e indicat să mâncăm în vacanță, ca să ținem sub control greutatea:
– Micul dejun poate fi format din cereale și fructe sau lactate semi-degresate și pâine cu secară sau pur și simplu din fructe de sezon.
– La prânz se consumă pește sau carne preparată proaspăt pe grătar, însă carnea nu trebuie consumată singură, ci însoțită de salate sau de legume preparate pe grătar. Atenție însă la sosul pentru salată! Acesta nu trebuie să abunde în maioneză și nu trebuie folosit în exces. Cel mai simplu, ca să existe control asupra cantității consumate dresingul ar trebui ținut într-un recipient separat.
– Cina poate să conțină salate, brânzeturi mai puțin sărate, lactate fermentate ori mâncăruri pe bază de pește și legume. Peștele trebuie ales cu mare grijă, mai ales dacă e preparat de către turiști, pentru că este un aliment foarte perisabil, care poate provoca toxiinfecții alimentare severe.
– Salatele nu trebuie să fie singura formă de glucide și fibre prezente la masă. Cartofii în coajă (pentru a reține fibrele după gătire), ciupercile, dovleceii, vinetele și roșiile pot fi preparate la fel de bine pe grătar, iar gustul lor este unic.
– Important este însă și modul de pregătire al alimentelor pe grătar. Acestea nu trebuie să fie foarte bine făcute sau arse deoarece crusta care se formează la suprafața lor conține produși de oxidare completă și mult fum, toate fiind substanțe cancerigene.
– Atenție și la dimensiunea farfuriei sau la gradul de aglomerare al alimentelor pe ea, pentru că mărimea porției contează!
– Sunt de evitat alimentele bogate caloric și sărate, precum alunele, floricelele, semințele sau cipsurile și, în egală măsură, prăjiturile, care, pe lângă faptul că îngrașă, sunt și foarte perisabile în această perioadă.
– Desertul ideal se poate consuma ca și gustare între mese și constă dintr-un bol de căpșuni sau cireșe, o piersică sau o felie de pepene.
– Apa plată, limonada proaspăt preparată sau ceaiul de fructe cu lămâie și gheață sunt variante optime pentru o zi toridă.
– Ceaiurile din plante trebuie să existe în aşa-numita ”trusă de vacanţă”, ca remediu împotriva constipației și a deshidratării.
Iată câteva reguli care te mai pot ajuta să ai un concediu reușit.
1. Bea multă apă! Este ingredientul cheie care îți va menține echilibrul hidric și termic al corpului. Fiind cald afară trebuie mărită cantitatea de apă consumată, indiferent de nivelul efortului fizic depus.
2. Evită băuturile alcoolice, carbogazoase și în special pe cele cu aport de cofeină și zahăr. Toate acestea conțin coloranți și aditivi care afectează procesele metabolice. Majoritatea băuturilor așa-zis răcoritoare conțin acid fosforic iar excesul acestei substanțe în sânge determină separarea calciului din oase, lăsându-le fragile și poroase. Organismul mai este predispus și la formare de pietre la rinichi, carii dentare și artrită. De asemenea buna funcționare a enzimelor este perturbată și astfel rezultă indigestia.
3. Nu trebuie băute lichide foarte reci, pentru că acestea nu ajută în mod real la răcorirea corpului pe perioada verii. Consumarea băuturilor de la gheaţă, atunci când suntem înfierbântați, poate conduce la vasoconstricția vaselor de sânge, lucru care trebuie evitat atunci când încercăm să ne răcorim.
4. Dieta trebuie să conțină alimente ușoare, bogate în nutrienți și sărace în grăsimi.
5. Fructele proaspete trebuie preferate celor uscate, ultimele fiind foarte bogate în monozaharide. Menta poate fi folosită la prepararea sucurilor proaspete de fructe deoarece creează senzația de prospețime și de răcoare.
6. Alimentele condimentate (iuți și sărate) trebuie limitate! Conținutul mare de sare aflată în stare anorganică este digerat și trebuie eliminat din corp, motiv pentru care se vor bea cantități uriașe de apă. Alimentele prăjite și cele procesate trebuie, de asemenea, eliminate din dietă.
9. Sucul de lămâie și laptele bătut ajută la reechilibrarea hidrică după o perioadă de transpirație abundentă.