Stresul este răspunsul corpului la condițiile extreme care ne perturbă echilibrul emoțional indiferent dacă problemele apar acasă sau la locul de muncă. În astfel de situații corpul răspunde, creierul este pus în gardă și întreg organismul se pregătește pentru o acțiune defensivă. La această reacție participă aproape toate organele și funcțiile organismului. Dacă stresul depășește capacitatea de rezistență a organismului poate cauza probleme psihosomatice și tulburări psihice.
Stresul creează constant tensiune și dacă e persistent poate duce la tensiune arterială, ulcer, probleme cardiovasculare, migrene, depresie, epuizare și la deficiențe ale sistemului imunitar.
Stresul produce modificări chimice în organism. Creierul trimite semnale chimice care activează secreția de hormoni a glandelor suprarenale. Hormonii încep o reacție în lanț în organism: inima bate mai repede și crește tensiunea arterială, sângele este transferat de la intestine la mușchi pentru a fugii de pericol și nivelul de insulină crește pentru a permite organismului să metabolizeze mai multă energie. Aceste reacții nu sunt nocive pe termen scurt, dar dacă situația persistă, oboseala rezultată dăunează sănătății.
Stresul poate apărea din motive casnice sau poate fii creat la locul de muncă.
Printre motivele stresului casnic se numără: o boală, schimbarea locului de muncă, mutarea, separările și divorțurile, moartea cuiva drag sau problemele financiare.
Cum îl evităm:
-Prin acceptarea schimbărilor fie ele pozitive sau negative și privindu-le ca pe o oportunitate de creștere, nu drept o amenințare la adresa securității.
-Cu încredere în capacitatea proprie de a rezolva problemele, fără a considera vreodată că nu au soluții.
-Căutând mereu sprijin la membrii familiei, colegi sau prieteni.
Stresul la locul de muncă este aproape întotdeauna produsul unei interacțiuni defectuoase între lucrător și condițiile de muncă, deși acestea nu afectează neapărat la fel pe toată lumea.
Deși nu putem ignora importanța diferențelor dintre persoane, studiile științifice arată că anumite condiții de la locul de muncă sunt stresante pentru majoritatea oamenilor și au legătură, de obicei, cu cerințele excesive și cu așteptările ca fiecare angajat să investească în activitatea în sine ceva legat de propriul său viitor.
Cum îl prevenim:
-Să luăm orice provocare ca un mijloc de a ne clădi fizic și psihic, fiind o modalitate de a deprinde noi cunoștințe, abilități și învățare.
-Munca grea, cu schimburi prelungite, fără pauze intermediare, nu valorifică abilitățile și nu oferă siguranță.
-Nesiguranța și lipsa de oportunități pentru creșterea personală provoacă suferință și trebuie rezolvată din start.
Învățarea depistării simptomelor va ajuta la preîntâmpinarea consecințele stresului și la capacitatea de autocontrol.
–