
Alesii tarii au declarat, in frunte cu Premierul, Victor Ponta, ca procesul regionalizarii va incepe cel mai tarziu din aprilie anul curent. Subiectul a fost indelung dezbatut in ultima vreme, iar parerile politicienilor sunt impartite cand vine vorba de cum ar trebui pus in aplicare acest demers. Diversitatea parerilor devine si mai mare in randul oamenilor sau a istoricilor.
Desi proiectul de lege a regionalizarii este inca in dezbatere publica, mai marii tarii au declarat ca punerea lui in aplicare va incepe cel mai tarziu aprilie. Subiectul a starnit foare multe controverse interne, dar si externe, de la lansarea lui. Cel mai sensibil punct este cel al zonei centrale a tarii, unde ponderea minoritatii maghiare este mare. Una din cauzele conflictului diplomatic intre Romania si Ungaria este si acest lucru, fiind considerat de vecini o modalitate prin care drepturile minoritatilor vor fi afectate.
Oamenii au pareri impartite, dar majoritatea nu privesc initiativa cu ochi buni. Reticenta vine de la vechea impartire pe regiuni si raioane din anii `50 pe care a efectuat-o Partidul Comunist. Unul din lucrurile de care se tem acestia cel mai mult este puterea pe care anumiti baroni locali si zonali o vor avea odata cu punerea in aplicare a noii forme administrative.
Inca o temere este si cea a directionarii celor mai multor fonduri polurilor de putere din regiunea noastra. Mai exact este vorba despre Timisoara si Arad, care pot influenta impartirea corecta a fondurilor de care noua regiune ar dispune, lasand judetul nostru si Hunedoara la coada.