VeloCity a avut nevoie de 18 luni pentru o simplă analiză
VeloCity a început, luni, lucrările pentru realizarea studiului geotehnic al celor 5 ha de teren din „Zona Industrială Aglomerator – Valea Țerovei”, concesionate de la Primăria Municipiului Reşiţa în vederea realizării proiectului SportCity. Studiul este necesar readaptării proiectului la condițiile reale din teren, existând o serioasă preocupare în legătură cu structura solului, implicit cu posibilitatea amplasării, în acest loc, a unor construcții industriale solide.
Înfiinţată în aprilie 2008, VeloCity este – sub aspectul valorii și a numărului de locuri de muncă create – cea mai importantă investiție nouă realizată la Reșița, după Revoluţie. Pentru infrastructura şi tehnologia fabricii de biciclete s-au investit până în prezent 5,4 milioane EURO, VeloCity devenind cel mai mare producător național de biciclete și unul dintre cei mai mari din Europa. La VeloCity își desfășoară activitatea 310 angajați, fabrica având o capacitate de producţie de 400.000 de unităţi pe an. De la înfiinţare şi până în prezent, VeloCity a produs 940.000 de biciclete şi a plătit, la bugetele locale și centrale, impozite în valoare de 2,4 milioane EURO.
Aceste evidențe, cu important impact economic și social, au stat la baza elaborării proiectului de extindere a activităţii – SportCity – pentru care VeloCity a solicitat Primăriei Municipiului Reşiţa, în luna mai 2010, concesionarea unei importante suprafețe de teren în „Zona Industrială Aglomerator – Valea Țerovei”. Chiar dacă până la data respectivă Primăria Municipiului Reșița nu concesionase nicio altă parcelă, iar primarul Mihai Stepanescu își manifesta obsesiv dezamăgirea față de lipsa de interes a unor mari investitori din ţară şi străinătate, analizarea solicitării investitorului local VeloCity a durat 18 luni.
Finalizate până la urmă, demersurile privind concesiunea au vizat două parcele de teren pentru care Primăria Reşiţa a dat asigurări că vor putea fi unificate în vederea realizării proiectului SportCity. Ulterior, în martie 2012, Primăria a refuzat această unificare, drept care a fost necesară refacerea integrală a proiectului, aceasta presupunând majorarea bugetului alocat dar și amânarea datei de începere a lucrărilor. Mai mult, deşi Primăria a garantat existenţa condițiilor tehnice necesare amplasării pe terenul concesionat a unor structuri industriale solide, primele evaluări ridică îndoieli în legătură cu aceasta, cu posibile consecințe majore asupra valorii investiției, cauzate de creșterea cheltuielilor cu stabilizarea terenului.
Proiectul SportCity presupune construirea unei fabrici complexe de echipament sportiv, respectiv biciclete, echipament pentru golf, echipament pentru fitness, incluzând secţii de sudare a cadrelor, debitări şi prelucrări mecanice, sablare şi vopsire, asamblare şi manipulare, logistică şi tratare a deşeurilor. În complexul de hale cu o suprafață totală de 30.000 mp își vor desfășura activitatea până la 900 de angajați, valoarea totală a investiției urmând să se ridice la 17 milioane euro.
Constantă în declaraţii şi consecventă angajamentelor asumate față de comunitate, compania este decisă să realizeze proiectul SportCity. Sustenabilitatea și durabilitatea acestui proiect depind decisiv de condițiile tehnice asigurate de amplasamentul din „Zona Industrială Aglomerator – Valea Țerovei” și de colaborarea dintre companie și autorități. Între timp, VeloCity evaluează și alte amplasamente, atât în Reșița cât și în afara municipiului, care să îndeplinească în totalitate criteriile presupuse de proiectul SportCity.