Cu o experienţă de viaţă foarte bogată, Cornel Popovici Sturza este genul de om care ar putea povesti ore întregi fără să plictisească.
În prezent militează pentru protecţia mediului înconjurător, dar copilăria şi-a petrecut-o în faţa pianului. „Am avut o copilărie obişnuită. Fiind născut la sat, mi-a plăcut să mă apropii de populaţia din mediul rural. Acolo au rămas neatinse calităţi, de care, din păcate, ducem lipsă. Am învăţat într-o clasă de pian, la liceul de muzică Ion Vidu din Timişoara. Muzica este şi acum un hobby de-al meu. Am cântat chiar şi la acordeon într-un timp, pentru prieteni, la chefuri sau diverse ocazii”, îşi aminteşte fostul parlamentar. În ciuda faptului că era destul de talentat în ale muzicii şi-a îndreptat atenţia către ingineria mediului.
A dat muzica pe inginerie
„Tatăl meu a avut un cuvânt greu de spus, pentru că, la vremea aceea, era important să fii inginer. Puteai să fii orice pe timpul lui Ceauşescu, dar dacă nu erai inginer, nu erai nimic. Mi-a spus că e frumos să fii artist, dar aşa nu o să pot ţine o familie. M-am pus serios pe matematică şi fizică şi am intrat la Politehnică, la Facultatea de Construcţii”, povesteşte Cornel Popovici Sturza.
De protecţia mediului s-a ocupat şi în perioada de opt ani de zile în care a fost deputat de Caraş-Severin. „Eu am avut şi o carieră politică, din 1992 până în 2000, spune acesta. Am fost parlamentar de Caraş-Severin, dar chiar şi aşa mediul rural a rămas o consecvenţă. Am participat la reuniunile Convenţiilor Internaţionale în domeniul mediului, biodiversităţii şi zonelor umede. În plus, doi ani de zile am fost şeful delegaţiei României la Adunarea Parlamentară a OSCE”.
În 2000, a terminat cu politica şi a pus bazele Grupului Ecologic de Colaborare NERA al cărui director executiv este. „A fost o perioadă interesantă, spune Cornel Sturza, dar, în ultimii ani, politica a degenerat. Şi cred că niciodată nu aş mai intra în politică în condiţiile în care se face astăzi. Sper să se revină la normalitate. După 2000, am revenit la activităţile la care mă pricep. În 1992, am făcut doctoratul în Ingineria Mediului. Îmi place şi activitatea educaţională, motiv pentru care mă ocup acum de această asociaţie”, adaugă Cornel Popovici Sturza.
Întrebări şi răspunsuri
Spuneaţi că aţi călătorit în multe locuri. Ce v-a impresionat cel mai mult?
Într-adevăr, am călătorit foarte mult. Am acoperit aproape tot globul. Mi-au plăcut în special America, Canada, Africa sau Japonia.
Care sunt obiectivele pe care le urmăriţi împreună cu GEC Nera?
În primul rând, promovarea voluntariatului în scopul furnizării către comunităţile locale a unor servicii ecologice, monitorizarea calităţii apei, a stării factorilor de mediu şi a biodiversităţii, informarea şi sensibilizarea populaţiei şi a turiştilor privind regimul ariilor naturale protejate.
Care ar fi acţiunile cele mai de succes ale GEC Nera?
Sunt mai multe. Participarea la reuniunea consiliului de administraţie a programelor Naţiunilor Unite pentru Mediu, participarea la elaborarea proiectului de lege privind Fondul de Mediu, centrul de voluntariat pentru protejarea rezervaţiilor naturale din Banatul de Sud, sau parteneriatul ONG destinat protecţiei mediului în zona de frontieră.
Ce-i place
Cornel Popovici Sturza alocă o mare parte din timpul său protecţiei mediului. „În plus, îmi place mult să lucrez cu copii. Îmi place să am o grădină. Şi am una, în care sunt tot felul de flori, legume şi zarzavaturi”, mai spune ecologistul.
Ce nu-i place
„Am întâlnit tot felul de oameni şi am umblat în multe locuri. Nu-mi plac minciuna şi oamenii care încearcă să se bage pe sub piele uzând de altfel de calităţi decât cea care îi caracterizează. Nu-mi place că este foarte multă lume superficială”, afirmă Sturza.
Profil
Născut – 03.01.1950, în comuna Mada
Educaţie – Universitatea Politehnică Timişoara, doctor în Ingineria Mediului
Experienţă – deputat în perioada 1992-2000, director executiv la GEC Nera, consultant al Apelor Române
Familie – căsătorit, două fete
Corneliu Sturza Popovici from Stiri Din Banat on Vimeo.