Un magistrat s-a îndrăgostit de o agentă sub acoperire şi îi promitea sentinţe favorabile: „Eu îs preşedintele Judecătoriei, eu îs şeful acolo!”
Viaţa bate filmul în justiţia din România. Fostul preşedinte al Judecătoriei Bozovici, Lucian Mihai Popuţi, s-a îndrăgosti de o agentă sub acoperire care supraveghea o avocată suspectată de corupţie. Fără să ştie că poliţista este sub acoperire, a sfătuit-o cum să pledeze în faţa colegilor săi şi îi promitea rezolvarea problemelor.
Secţia pentru judecători în materie disciplinară din cadrul Consiliului Superior al Magistraturii a hotărât, săptămânma aceasta, admiterea acţiunii disciplinare formulată de Comisia de disciplină pentru judecători împotriva lui Lucian Mihai Popuţi, judecător în cadrul Judecătoriei Oraviţa şi aplicarea sancţiunii disciplinare constând în excluderea din magistratură.
Citeşte şi articolul: Judecător exclus din magistratură pentru că rezolva dosarele amantei sale
Consultaţiile juridice
În acţiunea disciplinară cu care a fost sesizată, Secţia a reţinut că judecătorul Popuţi în calitatea de preşedinte al Judecătoriei Bozovici a acordat consultaţii juridice unei persoane pentru formularea unei plângeri contravenţionale, ce a fost înregistrată pe rolul Judecătoriei Bozovici, iar, ulterior, judecătorul i-a prezentat acelei persoane strategii pentru tergiversarea procedurii judiciare, toate acestea constituind manifestări de natură să afecteze imparţialitatea sau prestigiul justiţiei.
De asemenea, Secţia a reţinut că judecătorul s-a deplasat la sediul Judecătoriei Bozovici împreună cu persoana, care dorea să formuleze plângere convenţională, a invitat-o pe aceasta în biroul său pentru a semna plângerea şi a solicitat grefierului cu atribuţii privind repartizarea aleatorie a dosarelor de a rămâne peste programul de normal de lucru, în vederea înregistrării unei cereri în sistem informatic, în alte condiţii decât cele prevăzute de regulamentul de ordine interioară a instanţelor.
Agenta sub acoperire şi ancheta DNA
Persoana care a primit consultaţii juridice din partea judecătorului şi pe care acesta a învăţat-o cum să tergiverseze un dosar era o politisţă sub acoperire, potrivit luju.ro, care lucra la un caz în care avocata Cerasela Niţu a fost trimisă în judecată pentru trafic de influenţă. Astfel, judecatorul i-a promis ofiţerului sub acoperire, care contestase procesul verbal prin care îi fusese reţinut permisul, că dosarul va fi soluţionat favorabil.
„Vrei să-ti zic pe şleau că-i favorabilă? Stai calmă, ţi-am zis!”
Intre cei doi au existat mai multe întâlniri, iar judecătorul a fost înregistrat ambiental în timp ce o liniştea pe poliţista sub acoperire, pe care o cunoscuse prin intermediul avocatei Cerasela Niţu: “Dar nu contează unde a picat (n.r. – dosarul) o picat la subalterna mea. Na. Eu îs preşedintele judecătoriei, eu îs şeful acolo. Dar care-i problema?… Da. Bun mă da’… tu deci… ‚i-am zis, asta e marea problemă, că nu-ţi iei carnetul! Lasa că ţi-l iei. Lasă! Iţi zic să nu te stresezi, ce ai vrea să-ti zic? Vrei să, ce scrie în sentintă sau ce vrei să-ti zic? Câte rânduri sunt în sentinţă? Pai na şi atunci! Altceva … Vrei să-ti zic pe şleau că-i favorabilă? Stai calmă, ţi-am zis! Ce ai vrea să-ţi zic! Doamne…! (…) În august ţi-l solutionez. Că eu judec toate, indiferent că e completul meu sau alealalte. Da’, cere un termen mai lung că e plecată şi ea în concediu, na nu-i vreo chestie. Da, deci asta e o porcărie, chestia cu procesul-verbal, lasă-l naibii! Ţi-l rezolv, ho! Faci riduri! Si dupa aia o sa fii scorpion cu riduri”.
Acuzaţiile CSM
Sancţiunea a fost aplicată pentru săvârşirea abaterilor disciplinare prevăzute de art. 99 lit. a) „manifestări care aduc atingere onoarei sau probităţii profesionale ori prestigiului justiţiei, săvârşite în exercitarea sau în afara exercitării atribuţiilor de serviciu” şi b) „încălcarea prevederile legale referitoare la incompatibilităţi şi interdicţii privind judecătorii şi procurori” din Legea 303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor, republicată, cu modificările şi completările ulterioare.