Psihologii spun că violența apare la copii încă din prima copilărie (1-3 ani) și reprezintă încercarea copilului de a se impune, a testa limitele sau a atrage atenția. Copii învață prin imitare și identificare și acest lucru îl întâlnim și în domeniul emoțional. Ei învață privind la părinți sau la alți adulți importanți pentru ei. Copii sunt oglinzi ale mediului în care se dezvolta. Atunci când văd că persoane din mediul lor familial, persoane importante pentru ei, își manifestă mânia, nemultumirea intr-un mod violent, agresiv, impulsiv, învată că o astfel de manifestare este cea normala si că acesta este singurul mod valid de rezolvare a conflictelor.

Dacă nu se iau măsuri concrete inca de la primele semne de violentă, agresivitatea din primii ani ai copilariei se va regăsi mai târziu în perioada adolestenței si chiar la maturitate..

Prezentul ne confirmă o creștere a manifestărilor violente în rândul tinerilor: la scoală, pe stradă sau in locurile publice, iar acest lucru ar trebui sa fie un mare semnal de alarmă referitor la viitorul societații în care vom trăi, ne vom crește copii sau nepoții. Ne dorim oare o asfel de lume?

De ce fac ei asta? Poate pentru a umple un gol din viața lor, sau pentru a atrage inconștient atenția asupra nevoilor lor reale, ori poate pentru a evita confruntarea cu realitatea concretă. De ce se manifestă violent? Pentru că violența reprezintă lumea lor, lumea în care ei dețin controlul.

Toate comportamentele agresive din familie sunt valorizate, la nivel mai redus, desigur, de către anturaj, iar mai apoi de către societate pentru că tinerii copiază modelele existente in prezent.

Cum dar să nu fie violent copilul sau tânărul când acasa mama și tata se ceartă si se denigreaza reciproc, când în mijloacele de transport,  în parcuri si în magazine întalnesc adulți furioși si agresivi, sau când pe șosele legea traficului se face cu pumnul, când pe toate posturile Tv violența deține supremația, nu mai vorbim de jocurile pe calculator sau filmele Tv…..! Oare asta ne dorim pentru copii noștri? Haide-ți dar să ne schimbăm noi, cei care reprezentăm lumea lor, ca mai apoi să ne oglindim in ei!

Comments

  1. Este un articol foarte bun si constructiv,se pare ca aveti si o parte buna domnule reporter,felicitari

Leave a reply