Prezent la punerea pietrei de temelie a primului Centru de Oncologie de la noi din țară, doctorul oncolog Corneliu Mateescu susține acest proiect, inițiat tot de un medic din București, cunoscutul prof. Dr. Pavel Chirilă.

Cuvintele sale au fost pline de admiratie pentru cauza inițiată tocmai la noi în județ, la Slatina Nera. Discursul acestuia i-a emoționat pe cei prezenți, fiind plin de compasiune pentru cei care suferă de această cumplită boala a secoluilui –CANCERUL….

Dr. Mateescu spunea: ”Eu vin din lumea cancerului, am scris jumatate din istoria cancerului in România. Am 45 de ani de activitate in cancer, pentru că vin din zona experimentală, cancerul experimental, anamneze și am trăit împreună cu pacienții Institutului Oncologic din București, tragedia prin care trece cineva  atunci când i se spune în mod direct: „ești bolnav de cancer!”

Impresionant este faptul că acest medic a relatat intr-un mod  real  dar uman aspectele psihologice ale bolnavului  de cancer, precizând că acel om afectat, devine un altul. Fiecare în parte caută sprijin , fie la medicii oncologi, fie ridică privirea spre cer așteptând ajutor de la Dumnezeu și a subliniat totodată, tragedia prin care trece un om care descoperă că are cancer și care nu primește sprijin și consiliere pentru a depășii acest moment devastator.

În prezent în România există doar 200 de oncologi care nu fac față nici măcar medical, numărului mare de bolnavi de cancer, să nu mai vorbim de sprijinul psihologic!

Comparând România cu alte țări europene , dr. oncolog Mateescu spunea că nu există termeni de comparație în situația în care Italia deține 124 de centre de recuperare  oncologică, Franța peste 200 iar țara noastră nici unul și că, fără inițiativa dr. Chirilă, țara noastră ar mai fi suportat o lungă perioadă de timp lipsa unui sprijin în recuperarea oncoogică

Fiind secretar de forum mediteraneean pe oncologie, dr. Mateescu preciza că nu există nici o țară civilizată care să lase omul, lovit de soartă, fără nici un sprijin psihologic, mai ales în cazurile în care bolnavul se izoleaza și-și trăiește singur propria dramă.

Din aceast motiv Centrul Nera este o binecuvântare pentru România căci se ocupă nu numai de recuperarea intraspitalicească, ci urmărește și starea psihică a bolnavului după  externarea din spital, ajutându-l în parcurgrea următorilor pași și reintergrarea acestuia în familie și societate.

Să dea Dumnezeu ca numărul celor loviți de această boală să scadă, iar Centrul Nera să deschidă drumul spre alte proiecte de acest gen.

Citește și  http://stiridinbanat.ro/2012/09/30/fundatia-sfanta-irina-pus-piatra-de-temelie-clinicii-nera/

Comments

  1. alexandru G says:

    auzi, de ce nu ai mai asteptat cateva zile sa se faca luna de la eveniment ca doar totul a fost si s-a petrecut la inceputul lui septembrie. ce te grabesti asa, monser? sau sa mai fi trecut un an, ce zici?

    1. prietene, aici e un interviu, evenimentul in sine l-ai putut citi atunci cand s-a produs http://stiridinbanat.ro/2012/09/30/fundatia-sfanta-irina-pus-piatra-de-temelie-clinicii-nera/

      Numai la tine pe site apa info la 3 zile dupa ce se produc. Hai succes cu ziarul tau si lasa-ma pe mine in pace

Leave a reply