Morile de apă, important reper cultural al Banatului, au dispărut aproape ireversibil din peisajul satului bănățean. Din peste 600 de mori de apă cât avea Caraș-Severinul la jumătatea secolului XX, acum abia mai subzistă 80 de mori de apă. Directorul Muzeului Banatului Montan, Dumitru Țeicu, a dedicat Ziua Internațională a Patrimoniului acestor obiective istorice, pentru a trage un semnal de alarmă cu privire la posibila lor dispariție.

Morile de apă din Banat – un element important al patrimoniului etnologic al zonei, sunt ameninţate cu dispariţia.  În încercarea de a atrage atenţia autorităţilor asupra subiectului, reprezentanţii Muzeului Banatului Montan din Reşiţa au organizat o expoziţie cu fotografii și elemente constitutive ale unor mori din localităţi cum ar fi: Ilidia, Cornereva, Bogodinţi, Lupăşnicu Mare, Rudăria, Bozovici, Gârnic.

Din cele aproape 600 de mori existente pe vremuri în Banat, în prezent au rămas mai puţin de 100. Problema este că nu există nici o preocupare de conservare a acestora, de transformare în obiective culturale sau turistice. În Caraș-Severin există sate întregi în care morile au dispărut. Inclusiv cunoscuta rezervaţie de mori de la Rudăria începe să fie afectată, două dintre morile de acolo fiind în prezent abandonate.

Leave a reply