Morile de apă, important reper cultural al Banatului, au dispărut aproape ireversibil din peisajul satului bănățean. Din peste 600 de mori de apă cât avea Caraș-Severinul la jumătatea secolului XX, acum abia mai subzistă 80 de mori de apă. Directorul Muzeului Banatului Montan, Dumitru Țeicu, a dedicat Ziua Internațională a Patrimoniului acestor obiective istorice, pentru a trage un semnal de alarmă cu privire la posibila lor dispariție.
Morile de apă din Banat – un element important al patrimoniului etnologic al zonei, sunt ameninţate cu dispariţia. În încercarea de a atrage atenţia autorităţilor asupra subiectului, reprezentanţii Muzeului Banatului Montan din Reşiţa au organizat o expoziţie cu fotografii și elemente constitutive ale unor mori din localităţi cum ar fi: Ilidia, Cornereva, Bogodinţi, Lupăşnicu Mare, Rudăria, Bozovici, Gârnic.
Din cele aproape 600 de mori existente pe vremuri în Banat, în prezent au rămas mai puţin de 100. Problema este că nu există nici o preocupare de conservare a acestora, de transformare în obiective culturale sau turistice. În Caraș-Severin există sate întregi în care morile au dispărut. Inclusiv cunoscuta rezervaţie de mori de la Rudăria începe să fie afectată, două dintre morile de acolo fiind în prezent abandonate.