Fundaţia Sfânta Irina a inaugurat în localitatea Slatina-Nera, lucrările de construcţie a Clinicii Nera, respectiv, a Centrului pentru Cercetări în Recuperare Oncologică.
Centrul va fi destinat bolnavilor aflaţi în recuperare după tratamente împotriva cancerului. Aceştia vor beneficia de o cură de 14 zile, pe durata căruia li se vor asigura servicii de psihoterapie, fizioterapie, kinetoterapie, dietoterapie, educare pentru menţinerea unui stil corect de viaţă.
Întrucât cercetarea este unul dintre principalele scopuri ale înfiinţării centrului, acesta va include un departament axat pe evaluarea metodelor de recuperare, dar şi unul dedicat depistării precoce a cancerului.
Amplasată în Valea Nerei, într-o zonă ferită de poluare şi organizată ca o structură arhitecturală şi funcţională de tip sanatorial, clinica este programată să îşi deschidă porţile la finalul primului trimestru din 2014.
‘Lupta împotriva cancerului începe înainte ca această boală să invadeze organismul. Construim Clinica Nera pentru a-i asista pe cei care au trecut de primele tratamente pe drumul înspre însănătoşire, cât şi pentru a-i ajuta să înveţe obiceiuri noi de viaţă, care să le anuleze posibilitatea de recidivă. De asemenea, activitatea de cercetare care se va desfăşura în cadrul centrului ne va fi de un real folos în a înţelege mai bine prin ce trec bolnavii de cancer şi cum putem să-i ajutăm să trăiască’, a spus prof. univ. dr. Pavel Chirilă, directorul Fundaţiei Sfânta Irina.
Clinica Nera este un proiect co-finanţat prin Fondul European de Dezvoltare Regională, cu o valoare totală de aproximativ 4,5 milioane de euro, 70% din această sumă fiind asigurată de fondurile europene, iar restul prin contribuţie locală şi voluntară.
Până în prezent, în România nu există niciun centru de recuperare oncologică.
Construirea primei Clinici de Recuperare Oncologică din România este o şansă pe care Fundaţia Sfânta Irina luptă să o ofere bolnavilor de cancer în stadiu incipient, într-un efort de a găsi o soluţie în faţa unui sistem de sănătate deficitar.
Îngrijirea post-tratament este vitală, pentru că organismul uman are nevoie de întărire, revitalizare şi readaptare în urma tratamentului alopat.
Pacienţii diagnosticaţi cu cancer sunt afectaţi din punct de vedere psihic de şocul că boala lor nu ar putea fi tratată şi dezvoltă depresii, care îngreunează tratamentul oncologic, a mai explicat Pavel Chirilă.
‘Această boală are un spaţiu neacoperit şi deloc iniţiat în ţară. Este vorba de recuperare. Centrul, a cărui piatră de temelie a fost pusă astăzi, poate fi considerat unul pilot în terapia de recuperare oncologică, pentru că are în componenta sa un spaţiu de terapie şi un spaţiu de cercetare. Terapia are unele coordonate cunoscute până acum în practica de recuperare, cea medicală, cea socială, psihoterapică, educaţională, comportamentală, dietetică, dar şi o dimensiune nouă, pe care dr. Chirilă o aduce aici, dimensiunea spiritual-creştină. Am convingerea că după primele rezultate terapeutice, comunicările ştiinţifice ulterioare şi pornite de la această clinică vor fi deschizătoare de drumuri pentru noi centre de acest gen, din ţară, în terapia de recuperare din patologia oncologică’, a afirmat dr. Iosif Secăşan, vicepreşedintele Comisiei de Sănătate din Senatul României.
Clinica va putea ajuta să trăiască peste 1.000 de bolnavi în fiecare an, în condiţiile în care apar peste 2.000 de noi cazuri de cancer în fiecare an, România fiind printre fruntaşii Europei în ceea ce priveşte mortalitatea în cazul cancerelor.
Centrul va fi organizat într-o structură arhitecturală şi funcţională de tip sanatorial şi va avea 42 de saloane, fiecare de câte 14 metri pătraţi, pacienţii urmând a fi găzduiţi în saloane cu un pat şi grup sanitar propriu.
‘În anul jubiliar, închinat de Sfântul Sinod tainei Sfântului Maslu şi îngrijirii bolnavilor, am pus temelia, am sfinţit crucea şi am binecuvântat locul pentru zidirea unei clinici de recuperare oncologică. Episcopia Caransebeşului se va implica şi va susţine acest proiect european, implementat în Caraş-Severin. Se vor implica, bineînţeles, toţi preoţii din parohiile învecinate, dar mai ales din Protopopiatul Oraviţa şi, în special, părinţii duhovnici şi cele peste 60 de măicuţe care ostenesc şi se roagă în Mânăstirea Nera. Punerea temeliei unui aşezământ medical-creştin este un moment istoric, unic, cu o încărcătură deosebită’, a spus PS Lucian, Episcopul Caransebeşului.
Prof. univ. dr. Pavel Chirilă spune că în demersul său se bucură de sprijinul unor măicuţe, cele mai multe dintre ele având studii superioare.
‘La doi kilometri de Centrul pentru Cercetări în Recuperare Oncologică se află Mănăstirea Nera, care are un sobor de 62 de măicuţe, circa 50 dintre ele având studii superioare, pe care mă bizui foarte mult. Două dintre ele sunt medici, zece sunt psihologi, 14 sunt asistente medicale, deci vorbim de muncă calificată şi de multă disciplină’, a subliniat Chirilă.
Află mai multe pe www.clinicanera.ro
Comments
Leave a reply
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.
[…] și http://stiridinbanat.ro/2012/09/30/fundatia-sfanta-irina-pus-piatra-de-temelie-clinicii-nera/ Posted by elena.frant at October 12, 2012 Filed in category: Banat, Banatul Sârbesc, Valea […]