Biroul Electoral Central a adoptat Regulamentul de organizare și funcționare a birourilor și oficiliilor electorale pentru alegerile parlamentare din decembrie și a admis protocolul de constituire a Alianței electorale ARD și protocolul de constituire a alianței electorale USL. Uniunea Social Liberală și Alianța România Dreaptă se anunță ca fiind entitățile cele mai puternice la alegerile pentru Camera Deputaților și Senat din această iarnă. În timp ce componența și limitele primei tabere le știm deja de ceva vreme, cea de-a doua a fost anunțată abia duminică.

În acest weekend Vasile Blaga (PDL), Mihai Răzvan Ungureanu (Forța Civică) și Aurelian Pavelescu (PNȚCD) au semnat protocolul pentru Alianța România Dreaptă. Până la finele lunii septembrie vom avea în fața ochilor și platforma-program a alianței și programul de guvernare al acestora. Tot în data de ieri, Partidul Noua Republică, reprezentat de Mihai Neamtu, trebuia să semneze respectivul protocol, dar PNR – ul nu a avut actele finalizate.

Așadar, în ARD avem două partide ale căror guvernări au fost criticate datorită rezultatelor slabe. Avem PNȚCD – ul pe de-o parte care se pot lăuda cu următoarele din timpul guvernării lor (guvernarea CDR): cele mai multe privatizări eșuate, falimente bancare (Bancorex, Bankcoop, Banca Internațională a Religiilor), scandal între palate – plecarea lui Victor Ciorbea s-a datorat divergențelor cu Traian Băsescu, pe atunci ministru al transporturilor, șomaj record. PDL-ul se poate lăuda cu următoarele din guvernarea lor: scandalul între palate, rată de absorbție a fondurilor europene – foarte mică, Boc – aici trebuie un capitol, iar la fel în cazul Udrea, lipsa de comunicare cu opoziția și societatea civilă – părțile care nu erau aservite, nu erau băgate în seamă, asumarea răspunderii pe mult prea multe legi, imaginea internațională – mai ales după ultimele evenimente. Forța Civică nu a avut încă timp să dezamăgească și de aceea, acest subiect îl lăsăm în expectativă.

Era cât se poate de previzibil ca PDL-ul să se ascundă în spatele unei astfel de alianțe, mai ales după picajul lor în sondaje și scăderea imaginii mai multor lideri. Țărăniștii sunt pe moarte și se târăsc de ceva ani cu fosile și alianțe de „unde pică mai bine” sau, după caz „cine ne primește”. Forța Civică – nu știu câtă încredere să am într-o formațiune al cărei lider este un securist. Oricum am pune piesele, rezultatul este tot același; tot același PDL lipsit de inițiativă – poate numai cea a Președintelui, tot același partid, a cărui guvernare a dus la cele mai dure măsuri de austeritate fără nici un rezultat pozitiv, aceeași oameni care fraudau voturi în direct, etc.

Mergând după zicala „Lupul își schimbă părul, dar năravul ba” nu am încredere în această formațiune și nu am să îi acord credit. Dacă cei de la USL nu își vor recalcula pașii, se poate să aibă parte de surprize neplăcute în iarnă; spun asta și pe fondul culturii politice precare a românilor, pentru că cei mai mulți își gândesc votul decât pe ce li se dă în prezent, uitând astfel de trecut.

Sursa: www.mediafax.ro ; www.agerpres.ro

Leave a reply