Athena Hospital din Timişoara se bucură de încă o premieră medicală naţională: naşterea unui copil obţinut prin fertilizare in vitro de către o femeie cu sindrom Turner.
Sindromul Turner este o afecţiune congenitală cauzată de lipsa totală sau parţială a unui cromozom X. Deşi acest sindrom nu pune în pericol viaţa purtătorului, afectează în mod principal creşterea în înălţime şi fertilitatea.
“În acest caz a fost vorba de o femeie cu harta cromozomială alterată, care prin metoda de diagnostic preinplantator şi fertilizare in vitro a reuşit să aibă un copil sănătos, cu material genetic fiziologic”, a declarat Prof. Dr. Konstantinos Giatras, directorul Departamentului de Fetilizare in Vitro al Athena Hospital.
Echipa operatorie formată din As. Univ. Dr. Lavinia Stelea, medic primar Obstetrică-Ginecologie şi Dr. Voicu Simedrea, medic primar Obstetrică-Ginecologie, Şef Secţie obstetrică-ginecologie la Athena Hospital a realizat cu succes operaţia cezariană miercuri, 12 septembrie 2012, în blocul operator al Athena Hospital. Dificultatea intervenţiei a constat în prezenţa unei malformaţii cardiace apărute în cadrul sindromului Turner, malformaţie operată în urmă cu un an şi jumătate.
„Este vorba de o femeie în vârstă de 39 de ani cu sindrom Turner, cu proteză valvulară aortică organică şi stimulator cardiac, care a născut prin operaţie cezariană la 36 de săptămâni de sarcină o fetiţă de 2760 g”, a declarat dr. Voicu Simedrea.
Atât mama, cât şi fetiţa sunt în stare foarte bună.
Gradul de dificultate al acestui caz este dovedit şi de faptul că anul trecut, în Franţa, s-au raportat două decese la gravide aflate în al treilea trimestru de sarcină, in contextul prezenţei sindromului Turner.
Premieră naţională medicală la Athena Hospital Athena Hospital din Timişoara se bucură de încă o premieră medicală naţională: naşterea unui copil obţinut prin fertilizare in vitro de către o femeie cu sindrom Turner. Sindromul Turner este o afecţiune congenitală cauzată de lipsa totală sau parţială a unui cromozom X. Deşi acest sindrom nu pune în pericol viaţa purtătorului, afectează în mod principal creşterea în înălţime şi fertilitatea. “În acest caz a fost vorba de o femeie cu harta cromozomială alterată, care prin metoda de diagnostic preinplantator şi fertilizare in vitro a reuşit să aibă un copil sănătos, cu material genetic fiziologic”, a declarat Prof. Dr. Konstantinos Giatras, directorul Departamentului de Fetilizare in Vitro al Athena Hospital. Echipa operatorie formată din As. Univ. Dr. Lavinia Stelea, medic primar Obstetrică-Ginecologie şi Dr. Voicu Simedrea, medic primar Obstetrică-Ginecologie, Şef Secţie obstetrică-ginecologie la Athena Hospital a realizat cu succes operaţia cezariană miercuri, 12 septembrie 2012, în blocul operator al Athena Hospital. Dificultatea intervenţiei a constat în prezenţa unei malformaţii cardiace apărute în cadrul sindromului Turner, malformaţie operată în urmă cu un an şi jumătate. „Este vorba de o femeie în vârstă de 39 de ani cu sindrom Turner, cu proteză valvulară aortică organică şi stimulator cardiac, care a născut prin operaţie cezariană la 36 de săptămâni de sarcină o fetiţă de 2760 g”, a declarat dr. Voicu Simedrea. Atât mama, cât şi fetiţa sunt în stare foarte bună. Gradul de dificultate al acestui caz este dovedit şi de faptul că anul trecut, în Franţa, s-au raportat două decese la gravide aflate în al treilea trimestru de sarcină, in contextul prezenţei sindromului Turner.
Buna ziua,
am facut si eu la inceputul acestei luni un FIV (doar punctia si embrionotransferul) la clinica Athena din Timisoara. Trebuie sa multumesc in primul rand doamnei doctor Stelea a carei pacienta am fost pentru tot profesionalismul de care a dat dovada pe parcursulul tuturor procedurilor (de la pregatirea pentru FIV, stimulare, monitorizare, punctie , embrionotransfer) cat si echipei clinicii Athena . Prin munca coroborata a doamnei doctor Stelea (cu ajutorul careia am obtinut din doi foliculi doua ovocite de calitate ) si a echipei de biologi a spitalul Athena s-au fecundat ambele ovocite (a fost nevoie de ICSI) rezultand doi embrioni unul de calitate A si celalalt de calitate A/B. Vineri la 10 zile de la transfer am facut testul beta HCG care a iesit 31.9 , respectiv un test de sarcina si acesta iesind pozitiv.
Si acum, dupa multumirile adresate celor implicati, o sa incep sa imi spun si eu povestea:
In primavara acestui an, facandu-mi profilul hormonal, printre alte am obtinut urmatoarele rezultate: AMH sub 0.1 (0.02 la repetare) , FSH 11.62. In acel moment eram pacienta unui „distins” medic (specialist FIV) de pe maluriel Begai care cand a vazut AMH-ul a reusit sa ma demoralizeze total spunandu-mi ca luna precedenta a fost ultimul meu ciclu, ca nu voi mai ovula, ca voi putea face copii doar cu ovule donate si ca daca chiar vreau poate incerca pe mine un tratament de care doar a citi dar sanse de reusita snt minime.
Debusolata, dezamagita, demoralizata am incercat sa mai cer rapid o parere. Am scotocit internetul dupa medici specializati pe FIV in Timisoara. Norocul meu a fost sa dau peste doamna doctor (Tel 0744391950) care auzind-mi telefonic problema, a incercat sa ma linisteasca ca nu e totul pierdut si m-a programat la o consultatie.
Din nou surpriza la prima consultatie avuta la doamna Stelea, dupa ce ne-a explicat multe despre FIV, mi-a facut si un eco. Ce a gasit acolo,pe langa un fibrom maricel, un chist si un folicul care tocmai crestea , atunci avea 12 mm. Deci prima veste buna , dupa atatea rele, mi-a dat-o doamna Stelea , si anume ca voi mai aea ciclu ovulatie etc. Trebuie sa precizez ca din primavara si pana cand am inceput pregatirea pentru FIV cu AC am mai avut inca trei cicluri naturale.
Doamna doctor Stelea mi-a prescris tratamentul pentru FIV pe care l-am inceput in 15 august si tot dansa mi-a monitorizat cresterea foliculilor. In urma stimularii am reusit sa cresc doi foliculi unul in jur de 19 mm si celalalt in jur de 16mm. Pe principiul putini dar buni au rezultat doua ovocite de calitate din care au rezoultat doi embrioni.
Desi am fost un caz delicat, pe tot parcusul tratamentului doamna doctor a reusit sa ne transmita mereu o stare de optimism si sa ne dea speranta ca povestea noastra va avea un „happy end”
Multumesc si eu profului Giatras ca datorita lui sunt mamica,multumesc si personalui infermiere asistente toti sunt minunat
Va multumesc ca existati