ABSURD! Nu avem medicamente pentru bolnavii de cancer, dar le facem testări gratuite!
Ca o consecință a faptului că firmele producătoare de medicamente folosite în oncologie nu sunt interesate să participe la licitațiile pentru aprovizionarea spitalelor, județul Caraș-Severin se confruntă cu un deficit problematic al acestor produse. În cadrul mai multor ședințe și analize Comitetului Consultativ de Dialog Civic pentru Problemele Persoanelor Vârstnice dar și la nivelul Instituției Prefectului Caraș-Severin, prefectul județului, Silviu Hurduzeu, și directorul adjunct al Casei de Asigurări de Sănătate Caraș-Severin, Laurențiu Mărțuică au căutat soluții la problema medicamentelor folosite în oncologie.
Deși, pe baza prescripției electronice, pacientul poate să ceară farmaciştilor să comande anumite medicamente ce nu se regăsesc în depozit, cele pentru bolnavii de cancer nu se găsesc deloc în farmaciile din județ și se pare nici din țară. „În momentul în care s-au solicitat explicații farmaciilor vis-a-vis de lipsa acestor medicamente de la raft, răspunsul a fost general: importatorii de medicamente nu mai aprovizionează depozitele din România cu aceste produse sau o fac la intervale de timp foarte mari cu cantități foarte reduse”, explică dr. Laurențiu Mărțuică.
Se pare că problema a plecat de la firmele de medicamente care nu mai participă la licitațiile organizate pentru aprovizionarea spitalului.
Potrivit unui raport al Casei Județene de Asigurări de Sănătate Caraș-Severin ”în urma a două licitații ținute de Spitalul Județean de Urgență Reșița în vederea aprovizionării cu medicamente de uz oncologic (în luna aprilie respectiv în luna iunie) furnizorii nu au licitat pentru o serie de medicamente de importanță vitală (Fluorouracilum I, Cisplatinum, Methotrexatum I, Interferonum alfa 2 A)”.
”De asemenea în farmaciile cu circuit deschis nu se regăsesc alte medicamente prescrise prin ambulatoriul de specialitate oncologie (Methotrexatum, Alkeran, CEENU, Procarbazin). În momentul în care s-au solicitat explicații farmaciilor vis-a-vis de lipsa acestor medicamente de la raft răspunsul a fost general: importatorii de medicamente nu mai aprovizionează depozitele din România cu aceste produse, sau o fac la intervale de timp foarte mari cu cantități foarte reduse” se mai arată în același raport al CJAS CS.
În schimb, sunt bani pentru testele de cancer! Ministerul Sănătăţii a demarat, în septembrie, Programul Naţional de screening pentru cancerul de col uterin, care se adresează din această săptămână şi femeilor din Caraş-Severin.
”Femeile primesc un formular şi un bilet de trimitere, de la medicul de familie, cu care trebuie să se prezinte la medicul ginecolog. Acesta va face recoltarea şi o trimite la un laborator de citologie, care pune diagnosticul. În alte judeţe, sunt şi medici de familie care pot face această recoltare. În Caraş-Severin, din păcate, niciun medic de familie nu este acreditat să facă această recoltare. Şi chiar dacă ar fi acreditaţi, ei nu îndeplinesc condiţiile minime pentru a face acest lucru. Se preconizează ca pe parcursul celor cinci ani, toate femeile să beneficieze de acest program”, a declarat marţi, Dragoş Luca, directorul Direcţiei de Sănătate Publică din Caraş-Severin.
La recensământul din 2011, a reieşit că, în Caraş-Severin, populaţia feminină cu vârsta între 25 şi 64 de ani este de 80 mii de persoane. Toate femeile cu vârsta cuprinsă între 25 şi 64 de ani, care nu au un diagnostic confirmat de cancer de col uterin, asimptomatice sau fără antecedente sugestive pentru patologia de cancer de col uterin vor avea posibilitatea să efectueze testarea Babeş-Papanicolau în cadrul programului gratuit al Ministerului Sănătăţii, care se desfăşoară pe o perioadă de cinci ani.
Primele şase judeţe care au fost incluse în program de la 1 septembrie sunt Cluj, Bistriţa, Bihor, Maramureş, Satu Mare şi Sălaj. De acum, însă, programul a debutat şi în judeţele Arad, Timiş, Hunedoara, Caraş-Severin, Mureş, Bucureşti, Ilfov.
Conducerea Ministerului Sănătăţii a precizat că pe parcursul celor cinci ani vor fi incluse 6 milioane de femei în program, iar anul acesta se are în vedere testarea a peste 200 mii de femei care sunt eligibile pentru program. În acest an, Programul de screening are un buget alocat pentru testare de 66 milioane lei din fonduri proprii ale Ministerului Sănătăţii.