În perioada 6.08.2012 – 10.08.2012, Garda Naţională de Mediu -comisariatele regionale Argeş, Galaţi, Timiş şi Vâlcea, împreună cu reprezentanţi ai Jandarmeriei Române, au organizat acţiuni comune, la nivel de judeţe, în vederea combaterii braconajului piscicol.
Astfel, la nivelul judeţelor Călăraşi, Giurgiu, Ialomiţa, Teleorman, Dolj, Mehedinţi, Olt, Caraş Severin, Constanţa, Galaţi, Brăila şi Tulcea au fost efectuate în total 66 controale, acţiuni care s-au desfăşurat atât în timpul zilei, cât şi în timpul nopţii.
În urma acestor controale, au fost aplicate 18 de sacţiuni constând în 7 avertismente şi 11 amenzi contravenţionale, în valoare totală de 3670 lei. Din totalul amenzilor, un număr de două amenzi de 600 lei au fost aplicate pentru încălcarea condiţiilor prevăzute în permis, autorizaţie, şi/sau licenţă (art.58 c din OUG 23/2008), respectiv pentru pescuit recreativ/sportiv fără permis, în habitatele piscicole naturale (conform art.58 lit a din OUG 23/2008). Alte două amenzi de 600 lei au fost aplicate pentru neprezentarea permisului, licenţei sau autorizaţiei la solicitarea organelor de control (conform art. 58 lit b din OUG 23/2008), iar 6 amenzi în cuantum de 200 lei, respectiv o amendă de 70 lei au fost aplicate pentru camparea în afara zonelor autorizate sau în altfel de condiţii decât cele autorizate, precum si pentru nerespectarea regulilor stabilite pentru utilizarea zonelor de campare, prevăzute în Legea.136/20011.
De asemenea, în urma acestor controale au fost confiscate peste 80 kg. de peşte din specia caras şi cegă, dar şi plase şi unelte de pescuit, respectiv 17 setci şi mai multe componente ale unor ustensile de pescuit. Alte 51 de setci monofilament au fost găsite ca fiind abandonate de braconieri şi au fost recuperate în vederea distrugerii.
Ca urmare a constatărilor efectuate, au fost întocmite documentele pentru constituirea a două dosare de urmărire penală pentru braconaj şi deţinere de unelte de pescuit interzise.
În perioada următoare, Garda Naţională de Mediu va continua acţiunile de combatere a braconajului piscicol, cu precădere în zonele în care se suspectează că se desfăşoară astfel de activităţi.