Ca urmare a apariției unor comunicate de presă în numele comunității românești din străinătate considerăm că nu este normal ca românii din Diaspora să fie atrași într-un joc politic și să fie angrenați într-un conflict care nu are absolut nicio legatură cu ei și drepturile lor. Mai mult, această implicare se face prin dezinformarea românilor din Diaspora.

–           În numele românilor aflați în străinătate o asociație care își arogă drepturi absolute de reprezentare anunță plângeri penale împotriva autorităților și demnitarilor români, pentru că nu includ pe liste românii din Diaspora.

–           Aceasta, deși este foarte bine cunoscut cadrul legal care nu permite așa ceva.

Biroul Electoral Central a anunțat deja că pentru referendumul din 29 iulie se aplică prevederile legii 35/2008, legea alegerilor parlamentare. Explicațiile BEC sunt clare: aplicându-se la referendum procedurile legii alegerilor parlamentare, cvorumul de participare se stabilește în funcție de numărul cetățenilor cu drept de vot înscriși în listele electorale permanente, iar în aceste liste se trec doar cetățenii cu domiciliul în interiorul granițelor țării.

Lucrurile sunt asadar simple: cetățenii români din străinătate, deși au drept de vot, nu se includ pe listele permanente. Actualizarea listelor electorale nu aduce nicio atingere dreptului de vot al românilor din Diaspora. Discuția nu este despre dreptul de vot. Nimeni nu vorbește despre afectarea dreptului de vot.

Impresia este aceea că se dorește scandal, nu apărarea dreptului de vot al românilor din străinătate, drept care nu a fost, de fapt, amenințat de nimeni până acum. Se discută despre lucruri care nu există pentru a face scandal. Iar pentru asta se invocă depunerea de plângeri penale în numele românilor din străinătate împotriva unor autorități care, până la urmă, au un cadru legal în care sunt nevoite să lucreze.

Acest tip de atitudine este una împotriva românilor din străinatate și intereselor acestora.

Ca reprezentanți ai românilor din Diaspora nu acceptăm atragerea conaționalilor noștri în scandaluri partizane, nu acceptăm instigarea la nerespectarea legii.

Impresia noastră este că cineva dorește să ascundă presiunile pe care le face asupra instituțiilor statului român invocând interesele românilor din străinatate. Se dorește din nou folosirea românilor din Diaspora pentru a tranșa conflicte politice.

 

Din partea Federației Asociațiilor de Români din Spania FEDROM

 

Miguel Fonda Ștefănescu – președinte

Gelu Vlașin – vicepreședinte

Leave a reply