Ce le cere Victor Ponta autorităților locale cu privire la listele electorale
Cer autorităţilor publice locale – care nu sunt şi nici nu trebuie să fie în subordinea Guvernului – să colaboreze cu toate autorităţile statului, pentru ca împreună să putem pune la dispoziţia CCR date cât mai apropiate de realitate.
Victor Ponta: Buză ziua, stimați colegi. Sper că ne aude toată lumea din toată țara. Vă mulțumesc că ați răspuns atât de prompt convocării noastre, dar, după cum știți, este o situație specială şi trebuie să acţionăm imediat. Decizia Curţii Constituţionale de ieri o cunoaşteţi şi, aşa cum am zis de la început, orice decizie a Curţii Constituţionale trebuie imediat implementată de către toate autorităţile statului. Curtea Constituţională a cerut instituţiilor care au atribuţii în domeniu ca până la data de 31 august, dacă am înţeles corect comunicatul, urmează să primim în cursul zilei de astăzi şi documentul oficial, să verificăm încă o dată veridicitatea datelor înscrise în listele electorale la 29 iulie, ţinând cont de situaţiile multiple care au generat sau au dovedit că există diferenţe între realitate şi ceea ce este înscris în documentele birocratice. În primul rând, vreau să vă solicit tuturor reprezentanţilor Guvernului în teritoriu să explicaţi încă o dată că, indiferent de decizia Curţii Constituţionale, decizie pe care o vom respecta şi o vom implementa, şi aici mă refer inclusiv la decizia din 12 septembrie, atunci când va fi adoptată. În România, Guvernul funcţionează absolut normal, autorităţile locale, alese în mod legitim pe 10 iunie, sunt legitime şi funcţionează foarte bine, Parlamentul va reveni la 1 septembrie şi va lucra în continuare.
Vă rog, pe dumneavoastră, să transmiteţi populaţiei absolut toate semnalele clare care să arate că există o situaţie stabilă şi există instituţii ale statului care funcţionează. Sigur că în mass-media e întotdeauna mai frumos să prezinţi lucruri spectaculoase sau lucruri, aşa, totul e pe marginea prăpastiei întotdeauna. Eu vreau, însă ca dumneavoastră să fiţi foarte serioşi, foarte responsabili şi să prezentaţi lucrurile aşa cum sunt. Ne vedem de treabă în continuare. Avem foarte multe lucruri de făcut, atât la nivel central, la Guvern, cât şi dumneavoastră la nivel local, ca reprezentanţi ai instituţiilor deconcentrate, ai prefecturii, dar şi reprezentanţi ai structurilor autorităţilor locale alese, adică cei pe care cetăţenii i-au votat în data de 10 iunie pentru a conduce consiliile judeţene, consiliile locale, primăriile. Este foarte important de păstrat, repet, acest mesaj responsabil şi de stabilitate, pentru că asta este realitatea şi, sigur că da, pe 12 septembrie Curtea Constituţională va decide şi referitor la funcţia de preşedinte, validarea, invalidarea referendumului.
Este un atribut al Curţii Constituţionale pe care cu toţii nu putem decât să-l respectăm şi să-l implementăm, aşa încât din acest punct de vedere avem foarte multe lucruri importante. Vreau însă să vă rog pe toţi şi reprezentanţi ai Guvernului şi reprezentanţi ai autorităţilor alese, să consideraţi că orice fel de campanie s-a încheiat, inclusiv campania pentru referendum şi sigur, în toamnă, în noiembrie sau decembrie, în noiembrie vom avea campania electorală pentru alegerile parlamentare, dar până atunci mai puţină dezbatere politică şi mai multe lucruri concrete, aşa cum aşteaptă oamenii de la noi. Referitor la solicitarea Curţii Constituţionale, o să vă rog pe toţi, în primul rând, să explicaţi opiniei publice ce s-a întâmplat şi ce se întâmplă cu adevărat pentru că există foarte multă confuzie, foarte multă dezinformare, foarte multă până la urmă foarte mulţi oameni care îşi dau cu părerea fără să se uite peste prevederle legale şi situaţiile concrete, după care vreau să ne organizăm, aşa cum autorităţile şi centrale şi locale nu se organizează de obicei în luna august, lună mai de concedii, mai liniştită. De data asta avem o situaţie excepţională şi vă rog, de la început, să transmiteţi şi reprezentanţilor instituţiilor guvernamentale şi celelalte instituţii şi către autorităţile locale.
Cred că de luni, toată lumea ar trebui să revină din concediu, fie că este vorba de prefecţi, subprefecţi, să fie absolut toată lumea reprezentată şi implicată în acţiunile pe care avem să le desfăşurăm în următoarea lună. Vă spun de pe acum că noi, într-o lună de zile, trebuie să facem lucruri care nu s-au făcut de opt ani de zile, dar nu este doar acest domeniu, sunt multe alte domenii în care asta este situaţia moştenită, nu vreau să se plângă cineva sau să-mi spună că nu se poate, ci trebuie să o realizăm.
Vă rog să beneficiaţi de sprijinul tuturor celor care au fost şi anterior în funcţii. Sigur, din 2004 încoace au fost mai mulţi miniştri ai administraţiei şi internelor, cred că cel care a fost cel mai mult în funcţie a fost domnul Blaga şi vă rog, domnule ministru, să-i cereţi colaborarea pentru a pune la punct ceea ce nu s-a făcut în aceşti opt ani. La fel se întâmplă la nivel local, acolo unde s-au schimbat primari, unde s-au schimbat preşedinţi de consilii judeţene.
Vă rog să beneficiaţi de toată experienţa celor de dinainte, inclusiv pentru că este obligaţia lor de a vă ajuta să îndreptaţi ceea ce ei nu au făcut bine în aceşti opt ani. Voiam să spun, încă o dată, pentru toată opinia publică şi vă rog pe toţi să transmiteţi acest lucru, că din 2004 evidenţa persoanelor în România a fost transferată de la Guvern către autorităţile publice locale pe baza autonomiei locale şi că de atunci serviciile de evidenţă informatizată a persoanei aparţin autorităţilor locale şi se desfășoară sub directa supraveghere şi îndrumare a autorităţilor locale. MAI din acel moment şi până în prezent – şi aşa va rămâne şi în viitor – este doar administratorul bazei de date centralizată, bază de date care este actualizată sau trebuie să fie actualizată de către autorităţile publice locale. Aşa încât, în perioada imediat următoare, până pe 31 august, sarcina principală va reveni autorităţilor publice locale, dar prefecţii şi toţi reprezentanţii Guvernului în teritoriu trebuie să sprijine autorităţile publice locale pentru a verifica situaţia reală a persoanelor aflate în evidenţa noastră. De asemenea, conform legii, controlul, monitorizarea şi controlul asupra veridicităţii listelor electorale întocmite pe baza datelor puse la dispoziţie şi a datelor operate în sistem de către autorităţile publice locale, deci monitorizarea şi controlul aparţin Autorităţii Electorale Permanente, autoritate care, din păcate, în ultimul timp a avut foarte puţine resurse umane şi financiare puse la dispoziţie şi, confruntaţi cu aceasta situaţie cu totul şi cu totul excepţională, cred că este şi momentul să îndreptăm noi ceea ce nu s-a făcut în anii trecuţi, şi anume o finanţare, o asigurare a personalului necesar şi începerea implementării unor prevederi legale care există demult şi pe care toată lumea le-a ignorat. De exemplu, registrul electoral, dacă nu greşesc, trebuia de mult implementat şi nu mai aveam această discuţie astăzi. Din păcate, toţi cei care ne dau lecţii pe la televizor acum, în 2010, 2011, au uitat că în 2012 o să avem alegeri şi nu au pus la dispoziţie ceea ce trebuia pentru AEP. Aşa încât sunt două tipuri de acţiuni pe care trebuie să le facem în continuare şi cer buna-credinţă, colaborarea din partea tuturor autorităţilor publice locale, autorităţi care nu se află şi nici nu trebuie să se afle în subordinea Guvernului. Primarii, preşedinţii de consilii judeţene se supun legii şi se supun celor care i-au votat în aceste funcţii, dar cred că au obligaţia să colaboreze cu toate autorităţile statului, pentru ca împreună să putem să punem la dispoziţia CCR date cât mai apropiate de realitate.
Sunt două direcţii principale şi aş vrea să le explic, după care, o să-i rog pe miniştri şi pe toţi cei care doresc să intervină să ne spună cum putem face să şi aplicăm aceste intenţii bune. Pe de o parte, în mod clar, Institutul Naţional de Statistică va încerca în continuare să proceseze datele pe care le au în urma recensământului din 2011.
Din păcate, înţeleg că, din punct de vedere tehnic, e un proces care va dura încă, nu e nicio şansă să se încheie până pe 31august, însă o să vă rog, domnul preşedinte, să ne precizaţi, marţi vom avea şedinţă de Guvern, dacă este nevoie de noi investiţii din partea Guvernului pentru a accelera acest proces. Suntem gata să le facem, pentru că, iată, ne trezim în situaţii dificile şi n-avem, de fapt, răspunsul câţi cetăţeni români mai sunt astăzi în România, ceea ce dumneavoastră sunteţi singurii care puteţi, până la urmă, să puneţi la dispoziţie pe baza recensământului. Referitor, însă, la listele electorale şi, repet, vreau ca toţi cei prezenţi astăzi să sprijinim Autoritatea Electorală Permanentă pentru a intra în posesia unor liste electorale corecte, pentru că cu ceea ce au în acest moment e aproape imposibil să aibă capacitatea de a controla autorităţile locale. O să vă rog să realizăm împreună toate comisiile interinstituţionale necesare şi, practic, dacă nu se poate de astăzi, de luni, să începem să procedăm la verificarea situaţiei reale a evidenţei persoanelor, în special pe cele patru direcţii pe care noi le-am identificat ca putând genera diferenţe între listele electorale şi realitate. Şi anume, în primul rând, cetăţenii români cu domiciliul în străinătate, cei care nu mai trebuie să figureze conform legii pe listele electorale din România, sigur, ei îşi păstrează dreptul de vot, dar dacă au domiciliul în străinătate, trebuie scoşi de pe listele electorale din România. În al doilea rând, am văzut, ca şi dumneavoastră, cazuri prezentate în mass-media de persoane decedate. Şi aici, sunt două tipuri de probleme. În primul rând, cei care au decedat în altă localitate, fie în spitale mari, fie erau într-o altă localitate şi nu s-au transmis documentele de deces pentru a fi înscrise în localitatea de domiciliu şi a fi scos, practic, de pe lista electorală. Al doilea tip de situaţii, cetăţenii români care decedează în străinătate. Înţeleg că toate aceste date se transmit numai către Sectorul 1 din Bucureşti, orice persoană care decedează în străinătate, orice cetăţean român care decedează în străinătate, documentele ar trebui să ajungă către autorităţile din Sectorul 1 din Bucureşti.
Or, de aici, trebuie să verificăm, în perioada imediat următoare, dacă s-au completat… s-a dus până la capăt procedura, să ajungă până în comuna, în oraşul de unde era persoana care a decedat, de la sectorul 1, să fie, de fapt, scoasă din listele electorale. Al treilea tip de situaţie este cea referitoare la persoanele care nu mai au drept de vot, fie că această pierdere a dreptului electoral este ca urmare a unei condamnări penale definitive şi irevocabile, fie că este vorba de persoane cu afecţiuni care împiedică exercitarea normală a dreptului de vot.
Şi, în al patrulea rând, o situaţie poate mai puţin consistentă ca număr, dar pe care putem s-o verificăm rapid prin agenţia specială, cea referitoare la cetăţenii români care au renunţat la cetăţenie, dobândind cetăţenia unei alte ţări şi care, implicit, renunţând la cetăţenia română, nu mai au dreptul de a vota. Sunt patru situaţii pe care noi le-am indentificat. Dacă sunt şi alte situaţii specifice, vă rog pe dumneavoastră, cei care ştiţi poate chiar mai bine decât noi, de la Bucureşti, cu ce alte situaţii ne putem întâlni, în care apar pe liste electorale persoane care fie nu mai există, fie nu mai drepturile electorale necesare. Important este că în baza a ceea ce discutăm astăzi şi în baza a ceea ce stabiliţi şi ne transmiteţi înapoi, în următoarele două zile, luni sau, cel târziu, marţi, vom avea o şedinţă de Guvern pentru a adopta hotărârile de Guvern necesare ca să aveţi tot sprijinul şi suportul, inclusiv legal, pentru această operaţiune de verificare a listelor electorale. Vreau doar să vă mai rog încă o dată, şi mă adresez în special aleşilor locali, pentru că aici e vorba doar de colaborare, nu e vorba de subordonare, aleşii locali nu sunt subordonaţi guvernului; sunt subordonaţi legii şi celor care i-au ales. Deci, vreau doar să adresez rugămintea aleşilor locali să colaborăm pentru a stabili împreună numărul real al cetăţenilor cu drept de vot din fiecare unitate admnistrativ-teritorială şi să sprijinim, practic, pornind de la acest moment cu totul şi cu totul special, o procedură clară de vot pentru viitor. Sigur, s-a ridicat, în mod legitim, întrebarea dacă aceste liste nu au influenţat şi alegerile locale din 10 iunie sau deficienţele de pe liste. Răspunsul este nu, pentru că la alegerile locale nu am avut niciun fel de prag.
Acolo, cei care au venit să voteze, fie că au fost 10%, fie că au fost 90% din numărul cetăţenilor aflaţi pe listele electorale, cei care au venit să voteze au decis – s-au ales primarii, s-au ales preşedinţii, s-au ales consiliile. Evident că, pe baza rezultatelor finale ale recensământului, după aceea vor exista consecinţe, atât asupra numărului de parlamentari, a numărului de consilieri judeţeni, consilieri locali, cât şi ulterior în ceea ce priveşte alocaţiile bugetare, care ţin cont de numărul de populaţie şi fac un apel către toţi primarii, ştiu că nu este plăcut să reduci numărul de consilieri, dar dacă rezultă că într-o localitate sunt mult mai puţini cetăţeni decât sunt în scripte, ca să spun aşa, vom avea în viitor un număr redus de consilieri locali, de parlamentari, toate celelalte funcţii alese care ţin cont de criteriul populaţiei. Referitor la listele pe care s-a votat pe 10 iunie, vreau să fac o precizare importantă pentru mass-media, fără a încerca să arunc responsabilitatea. Nu sunt genul care să vorbesc de greaua moştenire şi de cine este de vină, nu suntem noi de vină, dar vreau să vă anunţ că acestea au fost aprobate de Guvern pe 16 aprilie, înainte deci de a fi actualul Guvern şi de a fi actuala conducere a ministerului, asta pentru buna şi corecta informare şi pentru a-i ruga pe cei care ne critică să ţină minte că pe 16 aprilie erau ei aici, în locul meu şi au aprobat aceste liste electorale. Eu vreau doar să dau un semnal, cred că a fost suficientă critică şi suficiente acuzaţii între toate părţile. Cred că de astăzi începând, cel puţin în ce mă priveşte şi în ce vă priveşte pe dumneavoastră, reprezentanţi ai Guvernului, vă rog să lăsaţi în urmă orice fel de critică şi de acuzaţie din trecut. Cred că este spre binele României să stabilim cât mai aproape de adevăr câţi cetăţeni cu drept de vot are în acest moment ţara noastră şi pe baza datelor pe care dumneavoastră le veţi pune la dispoziţie şi pe care le vom confrunta şi fac un apel la toate celelalte instituţii ale statului, fie că este vorba de Casa Naţională de Sănătate, fie că este vorba de Administraţia Fiscală, fie că este vorba de Poliţia de Frontieră, de toate celelalte instituţii care au date să ne ajute la această confruntare pentru a identifica, de fapt, numărul real de persoane. Eu am un singur scop şi vi-l spun de pe acum: vreau să transmitem la Curtea Constituţională date reale şi date pe care să le putem cu adevărat garanta. Nu ştiu şi nu mă interesează dacă aceste date vor arăta că suntem mai mulţi sau mai puţin.
Pentru mine şi pentru toţi care participaţi astăzi vă rog să înţelegeţi că mai important decât cine câştigă şi cine pierde la referendum este să avem o administraţie care să funcţioneze. Vor mai fi, slavă Domnului, în democraţie o mulţime de alte procese electorale şi trebuie să le ţinem pe baza unor date pe care să nu le mai putem contesta, pe care să nu le mai considerăm ca fiind aproximative şi cred că aceasta este un lucru din care absolut toată lumea, indiferent de opţiuni politice şi de interese politice are de câştigat. Asta voiam să vă rog. Îmi pare rău că vă stric vacanţa, dar avem un lucru foarte important de făcut în această lună şi cred că avem cu toţii obligaţia să lucrăm la modul serios, nu din birou, nu semnând hârtii, cum se întâmplă de foarte multe ori, şi aici vorbesc de noi toţi, nu vreau să acuz pe cineva anume, semnând hârtii, primind hârtii pe care nu le verifică nimeni, după care, iată, când este un moment important ne trezim că dăm din col în colţ şi nu ştim cine este viu, cine este mort, cine este în România, cine este în străinătate, cine locuieşte, unde locuieşte. Or, suntem un stat modern şi avem posibilităţi tehnologice la care acum 10-15-20 de ani nimeni nu cred că se gândea şi totuşi parcă suntem mai puţin organizaţi decât acum 20 de ani, ceea ce cred că nu este un semns bun pentru capacitatea noastră administrativă. Vă rog încă odată pe toţi să vă gândiţi ca de luni să începem această procedură şi până pe 31, aşa cum ne cere CCR, să fim în măsură, colaborând, nu dând ordine, că sunt instituţii care trebuie să colaboreze, nu primesc ordine unele de la altele, dar colaborând să putem să avem această situaţie în mod concret. Vă mulţumesc şi sunt aici pentru orice fel de intervenţii, sugestii, idei, în aşa fel încât luni sau marţi să le putem trece şi în actele normative necesare care să vă ofere şi acoperirea legală pentru această operaţiune cu totul şi cu totul specială de verificare a realităţii în ceea ce priveşte evidenţa populaţiei. Mulţumesc! Domnule ministru, dacă doriţi să spuneţi ceva?
Ioan Rus: Stimaţi colegi! Deci ceea ce noi vom face practic în perioada următoare este un mini recensământ fără atâtea formulare câte avea INS, ci unul singur. Noi verificăm listele electorale permanente după care am organizat referendumul, dacă acele liste sunt valide sau nu.
Ioan Rus: Dacă acele liste sunt valide sau nu, există situaţii care nu concordă cu ceea ce am considera noi ca fiind în regulă la referendum. Asta verificăm. Propunerea noastră, până în acest moment, din partea tehnicienilor noştri, este că vom face comisii la nivel local, formate din primari, secretarul unităţii administrative, şeful Serviciului Public Comunitar, un reprezentant al serviciului, reprezentantul Inspectoratului de Poliţie, Şcolar, Direcţia Judeţeană de Finanţe. La nivel de judeţ – prefect, preşedintele Consiliului Judeţean, etc. Veţi primi toate aceste propuneri scrise, dar până marţi, când vom avea şedinţă – sau luni, sau marţi va fi şedinţa guvernului, în care vom aproba toate aceste lucruri – v-aş ruga foarte mult, pentru că sunt primari, preşedinţi de consilii judeţene care au mare experienţă, să ne facă sugestii şi dumnealor privitor în ce colţ de cameră trebuie să ne mai uităm, ca să verificăm absolut tot. Vom face acest lucru pe secţii electorale, deci fiecare structură electorală o vom verifica, asta înseamnă 1.000 şi ceva de persoane pe secţie, unele mai mici, unele mai mari, cu cei de acolo, cu structurile noastre din primării, consiliu judeţean, prefecturi. Eu cred că, în două săptămâni, putem să facem aceste verificări la modul solid. De asemenea, puteţi, fiindcă am discutat în urmă cu nu foarte mult timp, domnule prim-ministru, şi cu INS, cu toţi, sunt lucruri pe care le-am constatat şi noi de-a lungul vremii, sunt probleme la nivel legislativ, sunt probleme la nivel instituţional, sunt la nivel organizatoric, sunt probleme la nivelul practic, tehnic. Autoritatea Electorală, care ar trebui să ne fie şefa noastră, tuturor, în tot ce mişcă, râuri, ramuri, pe treaba aceasta, nu are cu ce face treaba aceasta, nu s-a ocupat nimeni să-i dea ceea ce îi trebuie ca să facă practic acest lucru, nici personal, nici dotări sau… Aşa este. INS, de asemenea, degeaba…. Considerăm acest moment ca unul în care începem un proces nu chiar de la zero, dintr-un anume moment şi ne propunem să facem un lucru bun care, în viitor, să nu mai poată naşte discuţii de acest tip. În consecinţă, stăm la dispoziţia dumneavoastră până luni, astfel încât, dacă există alte idei mai bune decât cele pe care noi am reuşit să le punem pe masă până în acest moment, să le luăm în considerare, iar marţi, după şedinţa de guvern, până atunci, fiecare primărie, fiecare consiliu judeţean, să poată organiza, cu ce crede că ar trebui făcut. Aceste este scopul: verificăm listele electorale cu care am făcut referendumul, vedem dacă este plus sau minus, persoane faţă de această listă. Cu sistemele noastre, cu Ministerul de Externe, cu Direcţia Generală vom încerca să facem acest lucru şi cu exteriorul, cu toţi, să stabilim, în măsura în care acest lucru va fi posibil, toţi cei din exterior, ce statut au, pentru că cei care sunt la lucru, care nu şi-au schimbat cetăţenia, ei se găsesc – chiar dacă este în Spania la lucru, este pe lista permanentă electorală la mine în sat şi el are acest drept electoral şi fiind, eu mă gândesc că el nu a venit, nu o să vină în 29, de aceea am făcut secţii de vot în străinătate, ca şi cei care nu ar fi venit să poată vota acolo, altfel nu făceam secţii în exterior. Deci, existenţa lor acolo nu modifică masa totală de electori din România sau români. Chiar dacă nu sunt în România şi la Capetown dacă este, el are dreptul de a vota la un astfel de vot, cum este referendumul. La alegerile locale este altceva. Deci, vom încerca, într-o variantă absolut corectă, cu toţii să dăm o soluţie la această problemă, pe care ne-a pus-o Curtea Constituţională, vizavi de referendumul din 29 iulie.
Victor Ponta: Domnule ministru Dobre, vă rog.
Victor Paul Dobre: Deci, câteva precizări în plus. Vor fi aceste comisii la nivelul fiecărei localităţi, conduse de primar, care vor cuprinde secretar, responsabil cu evidenţa populaţiei, va fi stabilit din partea Inspectoratului Judeţean de Poliţie un reprezentant pentru fiecare unitate. Ce este important? Ca la nivelul fiecărei comunităţi locale să se constituie colective, comisii pe fiecare secţie de votare, pentru că baza de verificare sunt listele electorale pe fiecare secţie de votare, care sunt la primării. După cum ştiţi, atunci când aţi predat birourilor secţiilor de votare cele două copii după lista electorală permanentă a fiecărei secţii, una a rămas la primărie. Aceea este baza pe care se verifică. Deci veţi face verificarea la nivel de secţie de votare, o veţi centraliza la nivelul întregii localităţi.
În scurt timp vom da şi instrucţiunile din partea Direcţiei de evidenţă a populaţiei, cu machete care se completează, pentru constatarea verificării. Toată acţiunea se desfăşoară sub coordonarea, urmărirea şi controlul comisiei constituită la nivelul judeţului, care cuprinde, în principal, prefectul, preşedintele consiliului judeţean, principalii responsabili, directorul de la Statistică, şeful Inspectoratului judeţean de poliţie şi aşa mai departe. Veţi primi nominalizările.
În principiu, veţi avea undeva în jur de 23-24 august să încheiaţi acţiunea la nivelul fiecărei localităţi. Am avut în vedere în special marile municipii. Acelaşi termen este şi pentru sectoarele Bucureştiului, urmând ca în două-trei zile să se facă centralizarea la nivelul judeţului pe documentul pe care-l veţi primi şi, după aceea, să transmiteți la comisia centrală, la comisia naţională, care va transmite răspunsul CCR conform solicitării. Deci, ceea ce este important este organizarea la nivelul local, care are în vedere secţia de votare şi lista permanentă a secţiei de votare. Aceea se verifică, acolo trebuie să fiţi bine organizaţi. Foarte mult de lucru este la nivel local, la nivelul primăriilor, şi ceva mai mult la nivelul primăriilor marilor oraşe sau sectoarelor capitalei. La fel, Primăria generală a capitalei va avea acelaşi interval ca şi judeţul, după ce se termină acţiunea la nivelul fiecărui sector. Mulţumesc!
Victor Ponta: Bun. Stimaţi colegi, cred că de fapt esenţa asta este. Facem în 20 de zile un mini-recensământ, dar doar dacă mai există omul sau nu mai există. Cei de la Statistică, când au mers cu recensământul -10 zile, nu? – dar au întrebat o mulţime de lucruri. Câte camere, câţi căţei, câţi purcei, câţi sunt, cât câştigă. O mulţime de lucruri. Noi trebuie să întrebăm un singur lucru: mai există sau nu mai există acea persoană? Şi să verificăm de fapt multitudinea de scripte şi date pe care tot felul de autorităţi le au şi nu le pun în comun. Asta este marea problemă, comunicarea dintre o autoritate şi alta, pentru a reuşi să facem, pe cât posibil, în aceste zile, curăţenie în listele electorale. După care, pe baza constatărilor dumneavoastră şi pe baza legii pe care în sfârşit trebuie să o aplicăm, că nu am aplicat-o niciodată, AEP să facă Registrul Electoral, pentru că o să vină alegerile din noiembrie, după aceea o să vină în 2014 alegeri, tot aşa şi aş vrea, de acum încolo, totuşi, să pornim de la un moment zero, pe care toată lumea să-l accepte şi în care toată lumea să aibă încredere, că ăsta este lucrul cel mai important. Vă rog pe dumneavoastră, dacă aveţi în acest moment… Mai are domnul Dobre o precizare. Vă rog!
Victor Paul Dobre: În această acţiune de verificare, veţi utiliza efectivele primăriei, ale poliţiei locale. Mă refer în municipii, unde este foarte multă activitate. În acelaşi timp, cred că este bine ca toţi cei care fac verificarea în teren să primească împuterniciri din partea primarului, ca să nu se işte discuţii, domnule, mi-ai bătut la uşă, de ce mă întrebi? Să fie cu o împuternicire şi cu obiectul pentru…, precizat motivul pentru care solicită această verificare.
Victor Ponta: Domnule ministru Duşa?
Mircea Duşa: Domnule prim-ministru şi stimaţi colegi, ceea ce dorim să facem pentru a aduce listele în actualitate nu este o noutate pentru cei care sunteţi cu experienţă mai multă sau mai vechi în administraţia locală. În anii de după ’90, ani buni, listele electorale s-au realizat exclusiv de primari, prin deplasare la faţa locului şi înregistrarea persoanelor. Atunci nu era evidenţa computerizată a persoanelor. Aşa că cred că lucrul acesta se poate realiza operativ şi real şi, de acum încolo, în ceea ce priveşte listele electorale permanente, vom avea o evidenţă corectă.
Victor Ponta: Bun. Vă rog, dacă dintre dumneavoastră doriţi să ridicaţi nişte probleme de interes general, vă stăm la dispoziţie. Dacă nu, oricum rămânem în comunicare în toate aceste zile şi, practic, în fiecare zi o să facem un sistem de raportare, pentru că vreau să aveţi termene, vreau să aveţi standarde clare. Să nu ne trezim că ne prinde 25 august şi suntem tot în situaţia de astăzi, că e păcat de toate intenţiile bune. Vă rog. Bun, atunci, vă mulţumesc şi, de astăzi începând, rămânem în…
Cristian Adomniţei: Domnule prim-ministru…
Victor Ponta: Vă rog, vă ascult. De unde?
Cristian Adomniţei: Domnule prim-ministru, vă salut, Cristian Adomniţei sunt, de la Iaşi…
Victor Ponta: Da, domnule preşedinte, vă rog.
Cristian Adomniţei: Vă salut, domnule prim-ministru, şi pe toţi ceilalţi care sunt alături de dumneavoastră. Două lucruri aş fi vrut eu să spun, cred că ele sunt în mintea tuturor care participă la acest demers. Aş vrea să vă rog să aveţi multă atenţie, sunt convins că se întâmplă oricum, când definim persoanele care nu mai sunt în România şi au, aşa aţi spus, domiciliul în străinătate. Se întâmplă ca majoritatea cazurilor, cel puţin la mine în judeţ, o persoană, un membru de familie a plecat primul, a reuşit să-şi facă şi un apartament, are un domiciliu în Italia sau în Spania, are şi acte pe el, fie că e contract de închiriere sau de proprietate, iar restul familiei sau prietenii l-au urmat, dar ei nu au acte. Şi aceasta este, de fapt, cea mai mare pondere a problemei. Atunci când definim, ei în România nu mai sunt. Unii sunt plecaţi doar în vacanţă pentru zece zile, dar alţii sunt plecaţi cu lunile sau cu anii, dar fără a avea un domiciliu legal în Italia sau în Spania. Stau fără forme, dar acolo stau, acolo şi-au făcut rostul, în Italia şi în Spania. Aceasta este, de fapt, cea mai mare pondere a problemei pe care noi o avem şi în judeţ, şi sunt convins că în ţară este la fel.
A doua problemă este: avem localităţi cu adrese, şi sunt convins că şi în ţară, am văzut şi în presă, în care avem înregistrate foarte multe persoane care au avut iniţial cetăţenia Republicii Moldova şi probabil au avut nevoie de un domiciliu în România pentru a obţine şi cetăţenia română. Ei evident că nu locuiesc la acea adresă. Sunt câteva zeci, chiar sute pe aceeaşi adresă. Vă rog ca, atunci când ne trimiteţi clarificările, săptămâna viitoare, să aveţi şi instrucţiuni, ce facem pentru acele cazuri. Mulţumesc foarte mult, d-le prim ministru, pentru atenţie!
Victor Ponta: Dle preşedinte, situaţia e absolut reală, cea ridicată de dumneavoastră. Evident că avem foarte mulţi cetăţeni, probabil, peste două milioane şi jumătate, numai în Italia şi Spania, care nu au statutul de cetăţean român cu domiciliul în străinătate, în sensul în care nu şi-au făcut un paşaport de cetăţean român cu domiciliul în străinătate, să renunţe la domiciliul din România. Asta, în limita posibilului, o să încercăm să aflăm. Pe de altă parte, nu omiteţi faptul că, şi în situaţia în care nu mai locuieşte în Iaşi, ci locuieşte la Valencia, tot are dreptul de a vota. Doar că într-adevăr, dacă nu mai are domiciliul în Iaşi, nu mai trebuie să…
Cristian Adomniței: Nu mai e pe lista mea. Asta e problema. Aici am vrea instrucţiuni, instrucţiunile să fie clare aici. Nu mai e pe lista mea. Evident că poate vota. Se duce la Valencia cu buletinul sau cu paşaportul şi e pe lista de la Valencia – excelent. Aşa e şi corect să fie. Dar nu mai e pe lista mea, la Iaşi.
Victor Ponta: Nu e listă la Valencia, din păcate, însă…
Cristian Adomniței: Nu este lista mea. La Valencia e pe suplimentar, e ok.
Victor Ponta: Am înţeles. Dar dreptul de vot există în continuare.
Cristian Adomniței: Evident. Sigur că da, bineînţeles.
Victor Ponta: Bine. O să vedem, asta e situaţia cea mai dificilă de rezolvat, ştiţi foarte bine.
Cristian Adomniței: Şi cea mai numeroasă.
Victor Ponta: Probabil că aproape 3 milioane, două milioane şi jumătate de români, şi e vorba de români cu drept de vot, în principal, pentru că, în mod normal, copiii sunt aici, în ţară. Cei care au plecat acolo, la muncă, sunt maturi, sunt cei cu drept de vot. Dar îşi păstrează dreptul de vot. Singura problemă este de acurateţe a listelor electorale, pentru a şti, inclusiv pentru autorităţile locale, pentru Parlament, de fapt, câţi oameni reprezintă în acest moment un consilier local, un parlamentar, în realitate.
Cristian Adomniței: Avem nevoie de instrucţiunile foarte clare, d-le prim ministru.
Victor Ponta: Le dăm, d-le preşedinte. La instrucţiuni stăm bine. Cu realitatea stăm mai prost. Cu instrucţiunile stăm foarte bine. Vă rog, dacă mai e cineva.
Romeo Stavarache: De la Bacău, d-le prim ministru. Stavarache sunt.
Victor Ponta: Da, dle primar, vă ascult.
Romeo Stavarache: D-le prim ministru, eu am semnalat această situaţie, care cred eu că este la nivel naţional, încă înainte de referendum. Ce se întâmplă? Uitaţi, noi avem în listele electorale, la nivelul judeţului şi a municipiului, un număr de persoane care nu şi-au mai actualizat, nu mai au cărţi valabile pentru a putea vota. Aceşti oameni nemaiputând vota şi nemaiactualizând cărţile de identitate, ei nu pot vota. Ei nu mai au, practic, li se suspendă dreptul de vot. Şi avem nici mai mult nici mai puţin de circa 25.000 de persoane care nu puteau să îşi exercite dreptul de vot pentru că nu au cărţi de identitate valabile. Iar noi nu putem să ştim că aceste cărţi de identitate nu mai sunt valabile, pentru că nu au putut să vină în ţară, să îşi facă carte de identitate, sau pur şi simplu nu mai sunt cetăţeni români, pentru că au obţinut cetăţenia în ţara respectivă. Deci atâta timp cât nu au carte de identitate valabilă şi nu pot să îşi exercite dreptul de vot, aceştia clar că nu-şi vor exercita votul. Şi vă daţi seama că numai din aceştia, am făcut un calcul simplu, care nu au cărţi de identitate, ca să poată să îşi exercite dreptul de vot la referendum, sunt circa 1 milion şi ceva. Dacă facem o pondere cu circa 25.000 pe fiecare judeţ, dar sunt mai mulţi. Deci, numai de aici ne dăm seama că aceşti oameni nu au mai avut nevoie să-şi actualizeze cartea de identitate, pentru că s-ar putea să fie cetăţeni ai acelei ţări. Atunci este clar că noi, prin acest referendum, mic recensământ, practic, pe care o să îl facem, ne dăm seama exact care sunt; la noi în localitate, uitaţi, Bacăul, de exemplu, la recensământ, suma nu este definitivă, dar am luat-o de la Statistică, avem 133.000 de locuitori, din care 40.000 sunt copii până la 18 ani. Sunt circa 80 şi ceva de mii de oameni cu drept de vot în municipiul Bacău. Păi eu am în listele electorale 168.000. Dublu. Şi eu ştiu sigur că la Torino sunt 50.000 de băcăuani care au drept de vot acolo. Asta este problema. Deci lucrurile sunt foarte simple. Din punctul meu de vedere, putem vedea foarte repede câţi au cărţi de identitate valabile, care au putut vota pe 29. Și veți vedea că sunt circa 1 milion și ceva care nu aveau dreptul să voteze.
Victor Ponta: Domnule primar, am înţeles, deci trebuie să reducem la jumătate numărul de consilieri locali de la Bacău.
Romeo Stavarache: Nu /…/.
Victor Ponta: Păi asta este realitatea, de fapt, pentru că ceilalţi care sunt la Torino tot au drept de vot la referendum. Îl rog pe domnul Dobre să vă explice, dar, într-adevăr, trebuie să găsim soluţia.
Romeo Stavarache: Domnule prim-ministru, numai o clipă…
Victor Paul Dobre: Domnule primar, dacă-mi permiteţi. Noi suntem într-un cadru legal şi în acelaşi timp într-un cadru constituţional. Noi nu putem limita dreptul de vot al unui cetăţean român şi dacă este la Torino și dacă este la Bacău. Singura posibilitate de limitare a dreptului de vot o are justiţia în cazurile prevăzute sau sunt chestiuni ce ţin de sănătate în anumite condiţii. /…/ În aceste condiţii, un cetăţean care nu are un act de identitate la zi nu poate să i se interzică dreptul de vot. El poate să şi-l actualizeze şi să ştiţi că de regulă, cu ocazia consultărilor electorale, şi acum, cam o sută de mii de persoane şi-au actualizat actele de identitate. Cei de la Torino au acelaşi drept de vot ca şi cei din ţară, numai că la Torino nu avem liste permanente şi ei figurează pe listele permanente de aici, deci deocamdată cadrul legal ne precizează niște lucruri și trebuie să-l respectăm.
Tudor Pendiuc: Bună ziua, domnule prim-ministru, bună ziua stimați colegi. Eu sunt primarul Piteștiului. Domnule prim-ministru, două chestiuni: unu – data de referinţa a minirecensământului este probabil 29 iulie.
Victor Ponta: Corect. Corect. 29 iulie. Nimic după.
Tudor Pendiuc: Am înţeles. A doua problemă: ne-ar trebui şi nouă coordonatele entităţii căreia să-i facem propuneri şi căreia ulterior să-i adresăm întrebări, dacă avem neclarităţi.
Victor Ponta: Ministrul Administraţiei, domnul Dobre.
Tudor Pendiuc: Am înţeles, mulţumesc. Încă ceva, domnule prim-ministru. Este bine să se ştie. L-am auzit pe domnul Duşa mai devreme că din ’90 primarii au actualizat listele. Nu. Primarii au început să lucreze cu bazele de date odată cu preluarea serviciilor de evidenţă informatiozată a persoanei, în urmă cu cinci ani de zile, deci înainte este o altă evidenţă, pe care n-am avut-o şi pe care trebuie să o verificăm acum. Mulţumesc.
Victor Ponta: Vă cred, că sunteţi primar din ’90, aşa că vă cred.
Tudor Pendiuc: Legislaţia mă poate confirma.
Victor Ponta: Da, la Bistriţa. Vă rog!
Ovidiu Creţu: Bună ziua, domnule prim-ministru, bună ziua, domnilor membri ai Guvernului. Sunt Ovidiu Creţu, primarul municipiului Bistriţa. Pe lângă comisia la nivel de primărie, noi trebuie să facem câte o micro-comisie pe un grup la fiecare secţie de vot.
Victor Ponta: Corect.
Ovidiu Creţu: Putem să plătim pe aceşti oameni în afara cadrului salarial care îl au fiecare unde lucrează? Şi dacă da, fondurile se asigură de către primării sau vor fi suportate de către Guvern? Mulţumesc.
Victor Ponta: Domnule primar, deocamdată, din angajaţii dumneavoastră, o să ne uităm până marţi dacă există vreo posibilitate legală, găsim şi banii necesari, cum i-am găsit şi la recensământ. Da?
Ovidiu Crețu: Exact așa, ca și pentru recensământ.
Victor Ponta: Nu vă post spune in acest moment.
Emil Boc: Cluj-Napoca, dacă se poate.
Victor Ponta: Da, domnule primar, vă rog.
Emil Boc: Domnule prim-ministru, bună ziua domnilor ministri. Două chestiuni punctuale. Prima: cine sunt – ar trebui să fie foarte clar – cine sunt recenzorii, pentru că nu am înțeles eu foarte clar cine vor fi aceia care vor face acest mini-recensământ. Vreau să precizez că – și vorbesc doar în numele Primăriei Municipiului Cluj-Napoca: la Poliția Locală sau la alte servicii nu dețin persoane care să poată fi în afara sarcinilor de serviciu și să se ocupe de alte atribuții, pentru că Poliția Locală are, potrivit legii, atribuțiile în Municipiu și nu pot fi duși să exercite alte sarcini de serviciu. Deci, din acest punct de vedere aș vrea să fie foarte clar cine sunt aceia care vor realiza acest mini-recensământ. Din punctul meu de vedere, angajații Primăriei nu pot să realizeze acest lucru, pentru că au alte atribuții de serviciu, mai ales că suntem și în perioada de concedii și toți și-au luat în această perioadă concediile de odihnă și lucrăm la un nivel redus în Primărie sub aspectul personalului. Doi: în privința acelei teme ridicate de colegii mei cu privire la cetățenii români care nu și-au actualizat actele de identitate. Acel cetățean, după părerea mea, nu poate fi scos de pe lista electorală permanentă pentru că el în orice moment poate veni la serviciul nostrum de evidență a persoanelor să-și ceară actualizarea actului de identitate. Acesta a fost și motivul pentru care, de exemplu, în ziua referendumului am menținut deschis serviciul de evidență a populaţiei la nivelul municipiului, pentru a se elibera carte de identitate şi de a se actualiza în cazul în care ea este expirată. Deci din acest punct de vedere, doar dacă serviciul de paşapoarte ne comunică, aşa cum aţi precizat, că un cetăţean român a pierdut cetăţenia română, într-adevăr, ni se comunică şi îl radiem din baza noastră de date şi implicit din listele electorale permanente, dar de drept să radiezi pe cineva care nu şi-a actualizat buletinul nu se poate face, pentru că acel om poate să vină în orice zi şi să îşi ceară actualizarea buletinului. Nu înseamnă că nu e un cetăţean român. El este un cetăţean român, are drept de vot şi-l poate exercita. Vine să îşi actualizeze în baza noastră de date buletinul care a expirat oricând, repet. Acestea au fost cele două probleme pe care am vrut să le ridic spre atenţia dumneavoastră. Vă mulţumesc!
Victor Ponta: E corect, domnule primar. O secundă, domnul ministru o să vă răspundă la prima întrebare.
Ioan Rus: Domnule primar, deci asta, cu buletinele: exact asta a spus domnul Dobre adineauri, nu înseamnă că dacă ţi-a expirat buletinul azi nu poţi să votezi mâine, că te duci mâine dimineaţă să ţi-l faci, perfect, aţi repetat şi dumneavoastră ce spunea domnul Dobre, iar pentru efortul acesta, dacă primăriile noastre, consiliile judeţene, toţi – primăria Cluj-Napoca are 1.000 de oameni, să spunem – nu găsim oameni cu care să facem treaba aceasta, vă propun să importăm nemţi. Ceva trebuie să facem. Aducem nemţi care să ne facă numărătoarea aceasta, de liste electorale. Cu resursele noastre locale, dacă acolo unde va fi nevoie vor fi situaţii dificile, Guvernul poate va găsi nişte soluţii financiare, dar noi trebuie să facem treaba aceasta, într-o structură care până marţi, în funcţie şi ce ne spune exact Curtea Constituţională în scris, vă comunicăm şi noi în scris care e propunerea noastră, cum să arate acele comisii, ce anume oameni să utilizăm, din ce servicii ale primăriei, ale prefecturii, etc, etc., dat fiind faptul că obligaţia legală de a actualiza aceste liste aparţine primarilor, domnule primar. Deci vă îndepliniţi obligaţiile legale.
Emil Boc: Vreau să fie foarte clar, domnule ministru, nu avem niciun fel de atribuţii legale de a merge şi a bate la uşa cetăţeanului şi a întreba dacă este acasă sau nu. Poliţia locală are cu totul alte atribuţii prevăzute de legea administraţiei publice locale şi de legea poliţiei locale, iar dreptul la concediu nu pot să i-l iau unui om care l-a solicitat şi este aprobat în momentul de faţă şi să asigur un alt serviciu pentru el. Repet, la recensământ, care a fost adevăratul recensământ, s-au făcut recenzori speciali, cadre didactice, alte persoane independente, care pot să exercite şi o asemenea activitate. Eu nu cred că într-un municipiu care are peste 300.000 de cetăţeni putem, cu 300-400 de angajaţi ai primăriei care nu sunt în serviciile elementare de funcţionare zi cu zi, să putem face o asemenea activitate şi să fie şi coerentă. Eu cred că autorităţile statului, cele care au abilitatea să comunice primăriilor, de la paşapoarte, de la alte servicii de specialitate, să operăm în baza de date, putem s-o facem. Sau dacă Guvernul doreşte alte persoane să le angajeze, foarte bine, să o facă, dar să nu conteze pe ceea ce ar putea face o primărie într-un timp foarte scurt, că nu se poate.
Ioan Rus: Tot ce e de făcut va fi înscris în hotărârea de guvern de luni sau marţi, domnule primar.
Romeo Olteanu: Domnul prim-ministru, nu sunt de acord cu ceea ce spune domnul primar Boc și susținut de colegii dumneavoastră.
Victor Ponta: Am o rugăminte, domnule prefect, sunt niște sute de oameni care participă la această discuție. Nu aș vrea să facem o polemică.
Romeo Olteanu: Nu fac polemică.
Victor Ponta: Aș vrea as vedem toate problemele ridicate, pentru că numeni nu l-a contrazis nici pe domnul Adomniței, nu o as-l contrazică nimeni nici pe domnul Boc, nici pe altcineva, pentru că nu suntem aici ca să ne contrazicem. Hadeți să vedem toate problemele ridicate, de aceea am spus că nu o să fac astăzi ședință de guvern să adopt hotărârile de guvern necesare, le facem luni sau marți, ca să vedem în aceste zile ce probleme sunt. Suntem în fața unei situații speciale. Nu am mai avut așa ceva până acum și atunci trebuie să vedem toate problemele care trebuie rezolvate. Vă rog pe toți să vă gândiți cu ce ne întâlnim în practică și cum îi dăm de cap, pentru că eu cred că este vorba și trebuie să existe până la urmă voința tuturor de a respecta decizia Curții Constituționale și de a încerca să punem la dispoziție datele corecte. În rest, sunt o mulțime de impedimente pe care le descoperim începând de astăzi până luni sau până marți și până atunci Guvernul va adopta orice modificare legislativă necesară ca să putem, pentru această situație specială, să avem instrumentele necesare. Nu aș vrea să facem acum o dezbatere între diverse puncte de vedere, pentru că realitatea este că nu ne-am mai confruntat – nu noi, Guvernul actual, nu s-a mai confruntat niciun guvern – cu o asemenea problemă și că putem să o rezolvăm numai dacă ne gândim bine, colaborăm și găsim soluții la toate. În acest sens, vă rog pe toți cei care ați participat și participate la această videoconferință să vă gândiți ce probleme reale o să avem în practică în perioada următoare, pentru că nu o să fie totul așa ușor, să meargă ca pe roate. Nu am mai făcut niciodată așa ceva și este și luna cea mai rea, într-adevăr, cei mai mulți sunt in concediu, asta este decizia Curții, trebuie să arătăm că avem capacitate administrativă, suntem zeci și sute de mii de oameni care lucrăm in structurile guvernamentale și ale autorităților locale. Trebuie să putem să facem cât mai bine ceea ce ne-a cerut Curtea Constituțională. Impedimente legale sunt destule, într-adevăr, de aceea v-am zis că până luni sau marți aș vrea să ne lămurim: mai plătim alți oameni, facem cu cei pe care-i avem acum, cum comunicăm, cum punem în cruciș toate datele? E un efort, dar trebuie să-l facă cineva și nu putem decât să-l facem noi cu această ocazie, da? Vă mulțumesc tuturor și ne vedem în această formula din nou, probabil marți.
/…./ : Domnule prim-ministru, Covasna dorește să intervină.
Victor Ponta: Vă rog. Acolo s-a votat puternic, aşa că vă rog.
Invitat: Stimaţi colegi cred că ar trebuie implicate şi asociaţiile de proprietari pentru că ştiu exact numărul de persoane din fiecare apartament. Mulţumesc
Victor Ponta: Orice idee bună şi legală aveţi este binevenită.
Ciprian Dobre, preşedintele CJ Mureş: pentru primarii care nu reuşesc să îşi facă datoria şi încă odată nu de autoritate publică locală, pentru că primarul are o parte din /…/puterii statale centrale la nivel de primărie, Consiliul judeţean Mureş pune la dispoziţia oameni prin detaşare la primărie la domnul boc dacă nu poate să îşi facă datoria faţă de ţară şi cred că acest lucru trebuie să fie valabil pentru oricare primar indiferent de apartenenţa politică. Cred că decizia CCR este potrivit legii, general obligatorie inclusiv pentru dumneavoastră domnule Boc. Asta este ceea ce am vrut să precizez şi noi toţi cred că vom da oameni, câte 10 oameni pentru ca domnul Boc să reuşească să conducă puterea statală conferită de lege şi la el, la dumnealui, în municipiul Cluj-Napoca. Vă mulţumesc.
Victor Ponta: Domnule preşedinte, mai fac odată un apel la toată lumea. Gata, uitaţi ce ne-a, ce probleme am avut până duminică. Acum aş vrea să vă rog pe toţi, absolut toţi, indiferent de cât timp sunteţi în funcţii, de la ce partid şi orice idee bună aveţi şi orice problemă o identificaţi până luni să ne-o transmiteţi ca să putem să o rezolvăm. Eu pornesc de la premisa de bună credinţă a tuturor, este o situaţie specială, da putem să o rezolvăm prin colaborare. Restul, vă rog lăsaţi de o parte celelalte lucruri care ne-au despărţit până duminică, vreau să arătăm că putem luna asta să lucrăm împreună pentru ceva ce e mult mai important decât orice interes politic.
Cristi Misăilă, suprefectul judeţului Vrancea: Am şi eu o propunere în modul de derulare. Decât să facem o deplasare în teritoriu a tuturor celor implicaţi în acest mini-recensământ, cred că s-ar putea face din punct de vedere tehnic un punctaj între formularea înscrise, completate la recensământul din 2011 cu listele electorale şi atunci am limita aceste deplasări în teritoriu.
Victor Ponta: Ideile geniale au problema punerii în practică, întotdeauna. De aceia vă rog frumos că e imposibilă această formulă uriaşă, orice dificultăţi vedeţi în perioada următoare şi orice idei bune aveţi, domnul Dobre este aici şi nu mai pleacă nicăieri, i-am dat această veste bună şi haideţi ca luni sau marţi să putem să adoptăm hotărârile de guvern necesare. Vă mulţumesc.
***
Declaraţii de presă susținute de premierul Victor Ponta, după videoconferința cu prefecții, de la Palatul Victoria
Victor Ponta: Eu am vrut să fiţi prezenţi aici, ca să auziţi tot ceea ce s-a discutat. Acum, ce să facem, să reluăm ce am discutat?
Reporter: Nu, dar explicaţi-ne dumneavoastră, rămân pe listele din ţară?
Victor Ponta: Conform legii, cei care au domiciliul în străinătate nu mai sunt pe lista de aici. Primarii au ridicat problema celor care sunt pe lista de aici, deşi locuiesc în străinătate.
Reporter: Pe ce liste se vor regăsi acei cetăţeni din străinătate, plecaţi în străinătate?
Victor Ponta: Cei cu domiciliul în străinătate, nu-s pe liste electorale permanente, dar votează în străinătate.
Reporter: Şi cum, vor fi scoşi din cvorum, cum îi luaţi în calcul?
Victor Ponta: Doamnă, fiţi un pic mai calmă în primul rând. Vă rog să nu strigaţi la mine.
Reporter: Suntem pe fugă şi încercăm să aflăm nişte informaţii. Dacă ne promiteţi că staţi pe loc.
Victor Ponta: O singură rugăminte – eu stau întotdeauna pe loc – vă rog mult să nu strigăm unii la alţii. Şi eu apreciez enorm de mult această colaborare cu dumneavoastră. Doi: toţi cetăţenii români cu drept de vot votează. Altceva?
Reporter: Nu, sunt incluşi sau nu în cvorum?
Victor Ponta: Doamnă, dar asta decide Curtea Constituţională, nu mă întrebaţi pe mine ce decide Curtea Constituţională. Curtea ne-a cerut nişte date şi eu am obligaţia să răspund Curţii până pe 31…
Reporter: După această situaţie creată, intenţionaţi să faceţi o remaniere la nivelul guvernului? Mă gândesc la Ministerul Administraţiei şi Internelor sau altă remaniere?
Victor Ponta: Doamnă, intenţionez să răspund Curţii Constituţionale corect. Asta intenţionez.
Reporter: De ce n-aţi făcut toată această actualizare a listelor înainte de referendum? Pe 6 iulie l-aţi suspendat pe preşedinte, pe 29 a fost referendumul. Între timp, de ce nu s-au actualizat listele?
Victor Ponta: Vă mai spun o dată, doamnă: actualizarea listelor electorale, conform legii din 2004, se face de către autorităţile publice locale. Autorităţile publice locale nu sunt în subordinea guvernului.
Reporter: /…./ să fie colaborarea dintre domnul Blaga şi domnul Rus?
Victor Ponta: Nu, domnul Blaga a fost ministru al administraţiei şi internelor de câteva ori din 2005 încoace şi cred că poate să sprijine, să vedem ce s-a întâmplat în această perioadă cu listele. Are o experienţă bogată.
Reporter: Cine răspunde pentru faptul că s-a făcut un referendum pe aceste liste inexacte?
Victor Ponta: Nu pot să răspund la întrebări politice. Eu mi-am făcut datoria.
Reporter: Trebuie cineva să răspundă sau nu din guvern?
Victor Ponta: Eu mi-am făcut datoria de a convoca astăzi această întrunire ca să punem în aplicare decizia Curţii Constituţionale. Nu o să fac în perioada următoare, cu riscul că o să vă supăraţi, niciun fel de declaraţii politice, ci o să încerc să-mi îndeplinesc sarcinile aşa cum au fost trasate de către Curtea Constituţională.
Reporter: Dar la nivelul guvernului, vreo sancţiune pentru cineva? Va fi cineva sancţionat în vreun fel pentru această situaţie?
Victor Ponta: În perioada următoare, voi încerca, şi asta am făcut şi astăzi, să punem în aplicare decizia Curţii Constituţionale şi să transmitem, până pe 31 august, Curţii Constituţionale, toate datele care ne-au fost cerute, date care aparţin diverselor instituţii din această ţară.
Reporter: Deci, nu este nimeni vinovat la nivelul guvernului?
Victor Ponta: Deci eu până pe 31 august voi încerca să transmit Curţii Constituţionale toate datele, aşa cum mi le-a cerut Curtea Constituţională.
Reporter: Unde s-a greşit?
Victor Ponta: Staţi un pic, că eu vreau să vă răspund de zece ori la fel. Poate reuşesc să mă fac înţeles. Vă rog.
Reporter: Nu, dar până să vă apucaţi din nou de treabă, aţi constatat unde s-a greşit?
Reporter: Cetăţenii la acest mini-recensământ trebuie să se aştepte cu recenzori acasă?
Victor Ponta: Nu, structurile administrative ale autorităţilor publice locale trebuie să verifice din nou listele electorale, pentru că, după cum aţi constatat şi dumneavoastră, mass-media, sunt persoane decedate, sunt persoane care nu mai au drept de vot, sunt persoane care şi-au schimbat cetăţenia sau şi-au schimbat domiciliul. Şi atunci sunt autorităţile publice locale cu sprijinul autorităţilor centrale, pentru a putea, până pe 31 august, să răspundem solicitării Curţii Constituţionale.
Reporter: Dar se va face din uşă în uşă, cum se spune, sau…?
Victor Ponta: Nu ştiu, nu vreau să vă spun în acest moment. Asta încercăm să stabilim, după cum aţi văzut şi astăzi, discutând cu absolut toţi reprezentanţii autorităţilor publice locale. Autorităţile publice locale nu sunt în subordinea Guvernului. Se supun legii şi celor care i-au ales.
Reporter: Şi ca s-o lămurim, cetăţenii care sunt în străinătate unde vor fi incluşi pe acele liste?
Victor Ponta: Conform legii. Dacă au domiciliul în România, în România. Dacă au domiciliul în străinătate, în străinătate.
Reporter: Dar în străinătate există astfel de liste?
Victor Ponta: Nu, nu. Nu sunt liste. Sunt însă paşapoartele pentru cetăţenii români cu domiciliul în străinătate.
Reporter: Deci se vor face liste permanente pentru cetăţenii din străinătate, cu domiciliul în străinătate?
Victor Ponta: Am spus eu aşa ceva?
Reporter: Deci unde vor fi incluşi ca să fie în masa mare de români cu dreptul de vot. Explicaţi-ne să înţelegem. Dacă s-a mutat la Torino, are domiciliul la Torino, va apărea pe o listă…?
Victor Ponta: Va vota la Torino. Nu va mai fi pe lista…
Reporter: Va apărea pe o listă permanentă?
Victor Ponta: Nu, nu sunt în străinătate liste electorale.
Reporter: Pe ce listă va apărea? Cum ţinem evidenţa cetăţenilor cu domiciliul în străinătate?
Victor Ponta: La evidenţa populaţiei, cei care au evidenţa informatizată a persoanei, cei care au …cetăţeni români cu domicilul în străinătate sunt în acest moment în număr de 500 de mii.
Reporter: Păi trei milioane este cifra vehiculată; chiar aici, la videoconferinţă.
Victor Ponta: Atâţia sunt înscrişi în acest moment conform datelor: 500 …490 de mii de cetăţeni români cu domiciliul în străinătate. Dacă sunt mai mulţi, e o realitate dar nu o avem înregistrată.
Reporter: Ar trebui să-şi reactualizeze documentele? Ce ar trebui să facă cei care sunt în străinătate?
Victor Ponta: Este datoria autorităţilor publice locale de a actualiza de fiecare dată aceste liste.
Reporter: V-au întrebat de fonduri unii primari, dacă veți aloca bani pentru această operațiune?
Victor Ponta: Dacă este nevoie, vom găsi şi fonduri. În acest moment, nu pot să vă spun şi nu mi-au spus nici ei. Am înţeles că la Cluj sunt plecaţi în concediu angajaţii primăriei. Dacă e nevoie, la Cluj, sigur o să găsim o soluţie.
Reporter: Şi de unde veţi aloca aceşti bani şi ce sumă aveţi în vedere? Păi vă întreb. Nu puteţi să promiteţi nişte bani fără să ştiţi că îi aveţi.
Victor Ponta: Nu am promis nimic, doamnă. Am răspuns la o întrebare a dumneavoastră. Nu ştiu să vă spun pentru că nu mi-a cerut nimeni, deocamdată niciun leu.
Reporter: Am auzit în videoconferinţă, au pus problema banilor.
Victor Ponta: Şi aţi auzit dumneavoastră o sumă?
Reporter: Discutaţi, înţelegem, pe nişte sume ulterior. De unde veţi acorda aceşti bani?
Victor Ponta: Nu. Dacă există vreo solicitare din partea vreunei primării, o analizăm.
Reporter: Cum comentaţi noul maxim istoric?
Victor Ponta: Apropo de reîncensământ…
Reporter: Nu, apropo de faptul că sunteţi premier.
Victor Ponta: Sunt prim-ministrul al României şi vă spun că, în aceste zile, guvernul este în discuţii cu delegaţia Comisiei Europene, a Fondului Monetar Internaţional şi a Băncii Mondiale şi că, din toate datele pe care le avem în acest moment, toate obiectivele şi angajamentele noastre macro economice şi de respectare a deficitului bugetar sunt îndeplinite.
Reporter: Şi euro creşte în continuare.
Victor Ponta: Cred că numai B1 poate rezolva această problemă. Vă mulţumesc.