Programul Națiunilor Unite continuă la Băile Herculane
Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului (MDRT) şi Programul Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD) vor continua colaborarea demarată în domeniile eficienţei energetice şi dezvoltării durabile în turism.
Iulian Matache, secretar de stat în Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului, şi Parviz Fartash, coordonator rezident al operaţiunilor ONU în România, au avut astăzi, 21 iunie, o întrevedere în cadrul căreia au discutat stadiul proiectelor în care cele două părţi sunt partenere. De asemenea, cei doi demnitari au reafirmat angajamentul instituţiilor pe care le reprezintă pentru dezvoltarea şi a altor parteneriate.
Proiectul UNDP – MDRT ‘Îmbunătăţirea eficienţei energetice în gospodăriile şi comunităţile cu venituri reduse din România’ a fost lansat în luna octombrie 2011 şi are un buget de 3.044.848 USD (Fondul Global de Mediu – 2.974.848 USD şi Programul Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare – 70.000 USD). Prin proiect vor fi realizate mai multe activităţi printre care: specializarea de arhitecţi, ingineri constructori, constructori şi auditori calificaţi cu experienţă extinsă în domeniul eficienţei energetice în clădiri, implementarea unui program pilot cu privire la aplicarea sistemelor de încălzire sustenabile în blocurile de locuinţe selectate, neracordate la sistemul de termoficare, implementarea unui program pilot pentru asigurarea de subvenţii (din bugetul proiectului) pentru blocurile de locuinţe cu familii sărace (Dolj, Hunedoara), definirea unui indicator al sărăciei pentru combustibil la nivel naţional. La nivel local, proiectul îşi propune atât stimularea integrării aspectelor legate de ‘sărăcia energetică’ în elaborarea de strategii de dezvoltare, cât şi reabilitarea a 40 de clădiri situate în zone considerate sărace.
Proiectul pilot ‘Dezvoltarea urbană integrată în vederea reabilitării şi modernizării destinaţiilor turistice Borsec, Băile Herculane şi Sulina ca suport al activităţilor de turism durabil’ a fost lansat în luna septembrie 2011. Principalul rezultat al acestui proiect este crearea unui plan strategic de dezvoltare integrat pentru fiecare dintre cele trei localităţi selectate, care va ajuta Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului să identifice ariile prioritare de intervenţie, planuri de acţiune specifice pentru fiecare localitate, precum şi cerinţele pentru investiţii ulterioare, luând în considerare resursele publice şi private. La finalizarea proiectului, aceste trei localităţi vor beneficia de un plan local de dezvoltare bazat pe necesităţi concrete şi prioritizate, cu obiective măsurabile şi cu un sistem de monitorizare capabil de a evalua etapizat realizările şi de a repera ariile care necesită intervenţii ulterioare.
Programul Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD) este un organism subsidiar al Organizaţiei Naţiunilor Unite şi a fost înfiinţat în 1965. Cooperarea România – PNUD se derulează din anul 1991.