Lenuţa Ciurel s-a născut în 1964, la Slobozia, este director adjunct al Colegiului Economic al Banatului Montan din Reşiţa, unde predă chimia din anul 1986. S-a încris în Partidul Democrat (devenit PDL) în anul 2004 şi, în perioada 2008-2012, a fost consilier local la Reşiţa. Este candidatul PDL la preşedinţia Consiliului Judeţean Caraş-Severin.

Sunteţi printre puţinele femei care candidează la o funcţie extrem de importantă în judeţ. E nevoie de curaj pentru ceea ce v-aţi propus?

Din câte ştiu eu, sunt singura femeie care candidează la această funcţie, în perioada postdecembristă. Da, este nevoie de curaj ca să intri într-o astfel de bătălie, datorită faptului că trebuie să lupţi, în primul rând, cu această lume dură, a bărbaţilor, în politică, aşa cum o femeie trebuie să lupte cu lumea dură a bărbaţilor şi în profesie. Dar pentru mine a fost o provocare şi, în momentul în care mi s-a propus să candidez pentru această funcţie, am spus că se poate, că pot merge cu fruntea sus în politică, să câştig încrederea electoratului.

După masiva migrare a democrat-liberalilor din judeţ în PNL, dv. aţi optat să rămâneţi în PDL, un partid care a pierdut Puterea. De ce?

Ţinând seama că toată viaţa m-am ghidat după principii şi sunt caracterizată de perseverenţă şi constanţă, am dorit să-mi manifest, încă o dată, această trăsătură de caracter, constanţa. Am rămas în PDL, pentru că acest partid m-a atras de la început şi, mai nou, am considerat că a guvernat într-o perioadă de criză economică mondială, cea mai grea din ultimii 60 de ani. PDL şi-a asumat această guvernare grea şi a încercat să rezolve spre binele ţării această criză, punând interesul naţional mai presus de interesul electoral. Din păcate, se pare, acum alţii culeg roadele. În absenţa reformelor impuse de PDL, România ar fi fost condamnată la faliment. Ceea ce se petrece acum în Grecia s-ar fi întâmplat şi la noi. Eu îmi asum toate lucrurile pe care le-a făcut PDL, lucrurile bune şi pe cele mai puţin bune.

Credeţi că măsurile de austeritate au fost soluţia inevitabilă pentru România?

Da. Şi organismele internaţionale recunosc acest lucru, ţinând cont că alte ţări mai puternice din punct de vedere economic, care nu au luat măsuri la timp, resimt criza în mod mai acut decât noi.

Ce credeţi că aţi putea face la conducerea Consiliului Judeţean Caraş-Severin, dacă aţi câştiga preşedinţia?

Consiliul Judeţean poate şi trebuie să atragă şi să gestioneze fondurile europene. Trebuie să spunem adevărul, că în perioada 2008-2011 nu au intrat prea multe fonduri europene pentru modernizarea infrastructurii. Consider că atragerea fondurilor este o prioritate. Am spus şi repet: a nu utiliza fondurile europene este ca şi când ai la autoturismul prsonal o asigurare şi îţi repari maşina din banii tăi, fără să utilizezi asigurarea. Cam aşa face acum România, îşi plăteşte contribuţia la UE, dar nu beneficiază de fondurile puse la dispoziţie.

La ce ar trebui folosiţi banii atraşi, în primul rând?

Pentru drumurile judeţene şi orăşeneşti, pentru şoselele de centură, pentru şcoli, grădiniţe, creşe, apă, canalizare, şi, foarte important, pentru sănătate. Apoi, ne lăudăm că avem un judeţ cu frumuseţi naturale, cu obiective turistice, dar din păcate nu ştim să le punem în valoare. Dezvoltarea turismului trebuie să reprezinte o prioritate. Judeţul nostru este unul dintre cele trei judeţe ale ţării care nu a accesat fonduri europene pentru dezvoltarea turismului! Este inadmisibil! Protejarea localităţilor de dezastrele naturale este, de asemenea, un obiectiv pentru care s-a făcut prea puţin. Inundaţiile au făcut, prin urmare, pagube imense şi au dus la pierderi de vieţi omeneşti.

 Care ar fi mesajul dumneavoastră general către alegătorii din Caraş-Severin?

Dacă doriţi să se întâmple ceva bun în judeţ, votaţi schimbarea! Schimbarea mentalităţii, schimbarea metehnelor, schimbarea celor care cred că o să cadă mereu în picioare, indiferent de partidul care îi adoptă, schimbarea percepţiei că o femeie are un dezavantaj în politică, în administrarea judeţului, numai pentru că este femeie. PDL a avut oportunitatea şi curajul să se schimbe, să se reformeze, iar această schimbare continuă. În întâmpinarea alegerilor, le spun alegătorilor noştri: Numai voi puteţi face diferenţa!

Comments

  1. Salajan Emanoil says:

    Va doresc mult succes ,am sa va votez !

Leave a reply