Doi primari şi directorul executiv APIA CS au fost reţinuţi de către procurorii DNA pentru 24 ore, pentru ca vineri Tribunalul Timiş să decidă că cei trei vor fi arestaţi preventiv pentru 29 de zile.

Romică Anculia, directorul executiv APIA CS, Iancu Simion-Simi, primarul din Oţelul Roşu şi Ghiţă Valentin, primarul din Socol, au primit ordonanţă de reţinere pentru 24 de ore iar procurorii DNA Timişoara au trimis deja Tribunalului Timiş propunerea de arestare preventivă a celor trei pentru 29 de zile.

“Simi” a fost acuzat că a primit şpagă 15.000 lei pentru un contract de refacere a pajiştilor din Oţelu Roşu, fiind, de asemenea, acuzat de asociere în vederea săvârşirii de infracţiuni şi fals în înscrisuri, iar Romică Anculia ar fi cel care a facilitat falsurile. Iancu Simion  este membru al Partidului Democrat din 1993. „Simi” s-a remarcat ca primar al comunei Glimboca în perioada 1990 -2003, iar din 2004 este primarul oraşului Oţelu Roşu. Deşi apropiat al lui Sorin Frunzăverde, ultimele disensiuni dintre Traian Băsescu şi Frunzăverde au răcit relaţii dintre Simi şi fostul primvicepreşedinte democrat-liberal. Biroul Naţional Permanent al PD-L l-a numit pe „Simi” preşedinte al organizaţiei Caraş Severin, după dezertarea lui Frunzăverde.

La APIA Caraş-Severin au ajuns deja Corpul de Control, care verifică toate neregulile descoperite de procurorii DNA şi care se va ocupa ca nici unul dintre cei implicaţi în dosar să nu mai aibă acces la baza informatică sau parolele APIA.

O echipă a Direcţiei de Antifraudă, Control Intern şi Suprainspecţii se va deplasa de urgenta la sediul APIA – Centrul judeţean Caras-Severin, pentru a putea verifica, daca se impun, aspectele ce vor fi semnalate pe parcursul derularii anchetei, implicit blocarea accesului funcţionarilor publici la dosarele cererilor de sprijin pe suprafaţă gestionate la nivelul Centrului judeţean APIA Caras-Severin, dar şi la computerele pe care au fost procesate dosarele respective;
La nivelul Direcţiei I.T. – APIA Central s-au luat deja măsuri de dezactivare completă a accesului în sistemul informatic al APIA a sus-numitului, luandu-se in calcul, daca se impune si alti funcţionari publici care ar putea avea legatură cu aspectele care vor fi semnalate pe parcursul derularii anchetei;
Se solicita prin adresa nr. 12.753/26.04.2012, Direcţiei Naţionale Anticorupţie ca APIA Central să fie informată în condiţiile legii de stadiul anchetei, pentru a putea lua măsurile care se impun, în conformitate cu prevederile Legii 188/1999 cu modificările şi completările ulterioare.
Conducerea APIA Central asigură de implicare şi sprijin total pentru bunul mers al anchetei, urmând să revină cu informaţii noi pe măsura derulării cazului respectiv”
transmite APIA printr-un comunicat de presă.

 

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul teritorial Timișoara au declanşat o anchetă împotriva lui „ANCULIA ROMICĂ PAVEL, director al A.P.I.A. Caraș – Severin, în sarcina căruia s-au reținut infracțiunile de complicitate la luare de mită în formă continuată, trafic de influență în formă continuată, instigare la fals în înscrisuri sub semnătură privată în formă continuată, asociere pentru săvârșirea de infracțiuni, GHIŢĂ VALENTIN, primarul comunei Socol, județul Caraș Severin și IANCU SIMION – SIMI, primarul orașului Oțelu Roșu, în sarcina cărora s-au reținut infracțiunile de luare de mită în formă continuată, fals în înscrisuri sub semnătură privată în formă continuată și asociere pentru săvârșirea de infracțiuni
și față de învinuitul JURJ TUDOR IOAN, administrator al mai multor societăți comerciale, în sarcina căruia s-au reținut infracțiunile de dare mită în formă continuată, cumpărare de influență în formă continuată, fals în înscrisuri sub semnătură privată în formă continuată, asociere pentru săvârșirea de infracțiuni” spune Lidia Săplăcan, purtătorul de cuvânt al DNA.

Din Ordonanța de punere în mișcare a acțiunii penale întocmită de procurori au rezultat că în a doua jumătate a anului 2011, inculpatul Anculia Romică Pavel, a pus în practică o modalitate de fraudare a banilor europeni, folosindu-se de influența sa asupra primarilor din comuna Socol, Ghiță Valentin și din orașul Oțelu Roșu, Iancu Simion – Simi, constând în aceea că i-a determinat să încheie contracte antedatate cu firmele controlate de învinuitul Jurj Tudor Ioan. În condițiile în care nu se efectuau lucrări sau prestații, se proceda la recepționarea așa ziselor lucrări, se virau banii către firme, o mare parte din sume urmând a fi împărțită între cele patru persoane.
Concret, la data de 28 septembrie 2011, inculpatul Ghiță Valentin a primit suma de 5.000 lei, bani ce i-au fost remiși personal de către Jurj Tudor Ioan, la solicitarea expresă a lui Anculia Romică Pavel. În schimbul banilor, primarul Ghiță Valentin a încheiat patru contracte finanțate cu fonduri europene gestionate de APIA Caraș Severin, cu firmele controlate de Jurj Tudor Ioan, iar la data de 7 noiembrie 2011 a fost plătită, în totalitate suma aferentă unuia dintre contracte, pentru celelalte trei contracte fiind plătite doar avansurile aferente (aproximativ 350.000 lei). De asemenea, inculpatul Ghiță Valentin a mai primit suma de 50.000 de lei, în schimbul căreia a acționat în așa fel încât, în baza unei înțelegeri stabilite cu inculpatul Anculia Romică Pavel, lucrările de întreținere a pajiștilor comunei Socol, finanțate tot din fonduri europene, să fie atribuite abuziv firmei controlate de învinuitul Jurj Tudor Ioan. În acest sens au fost încheiate patru contracte cu valori mai mici de 15.000 de euro, ceea ce a permis încredințarea lucrărilor fără parcurgerea procedurii licitației.
La data de 19 decembrie 2011, Iancu Simion – Simi a primit suma de 15.000 lei, prin intermediar, de la învinuitul Jurj Tudor Ioan, în virtutea unei înțelegeri avute cu inculpatul Anculia Romică Pavel. Banii au fost primiți de primarul orașului Oțelu Roșu în schimbul încheierii unui contract finanțat din fonduri europene gestionate de APIA Caraș Severin, în valoare de 300.000 lei și a promisiunii unor viitoare contracte în valoare de 500.000 lei ce urmau a fi încheiate tot cu firmele controlate de învinuitul Jurj Tudor Ioan.
În contextul faptelor descrise, inculpatul Anculia Romică Pavel, în calitatea sa de
director al A.P.I.A. Caraș – Severin, și-a exprimat acordul de a acționa pentru încheierea, de către cei doi primari, a contractelor finanțate din fonduri europene, în schimbul obținerii de foloase materiale și pentru sine.

„Lui Anculia Romică, Ghiță Valentin și Iancu Simion – Simi li s-au adus la cunoștință acuzațiile în conformitate cu prevederile art. 6 alin. 3 Cod de procedură penală, iar la data de 27 aprilie 2012, procurorii anticorupție au dispus reținerea acestora pentru 24 de ore. Față de patronul Jurj Tudor Ioan, procurorii au dispus măsura obligării de a nu părăsi țara pentru o perioadă de 30 de zile” mai spune Săplăcan.

„Clientul meu este nemulţumit de sentinţa Tribunalului Timiş şi a declarat recurs, care va fi judecat cel mai probabil la jumătatea săptămânii viitoare” ne-a spus Cosmin Bolosin, avocatul lui Iancu Simion.

Comments

  1. Dacă imaginile ce însoţesc articolul sunt sub orice critică iar cele vizibile sunt fără nicio explicaţie, niciunde nu am găsit denumirea detailată a acelei abrevieri A.P.I.A.(Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură). Oare articolele cu imaginile aferente se fac pentru uzul propriu al ziariştilor sau pentru cititori?

    1. Stimate Domn,
      cei mai tinerei stiu ca exista un minunat instrument numit google, si cand au nelamuriri si le limpezesc acolo…
      Cei cu suflet tanar afla cel tarziu acum ca acest „Goagăl” are puteri magice.
      Cat priveste fotografiile, credeti sincer ca eu sunt de vina ca in presa unii fura de rup pamantul, lucru pe care cred ca de mii de ori l-ati simtit si dvs pe propria piele cand vi se fura munca. Ce solutie imi dati?
      Apropo, astept un telefon de la dvs pentru o discutie mai detaliata.
      Multumesc f mult de interesul aratat site-ului nostru

      1. Nu toti ştiu să se orienteze spre Google pentru a afla provenienţa abrevierii APIA, însă deontologia unui ziarist din redacţie putea fi îndreptată spre corectarea acestei omisiuni. Tot aşa ar fi trebuit să se procedeze şi în cazul nominalizării unor personaje din fotografii, unele făcute în curtea şi culoarele Spitalului Judeţean despre care nu se pomeneşte nimic în articol. Ce să mai vorbim de fotografia unui personaj principal (I.S.S.- sîc) deformat (intenţionat??) de îmi vine să-i propun acţionarea Dvs. pentru „atentat criminal la imagine”!!
        P.S. Linkul „Contact” nu oferă niciun număr de …. contact telefonic!!

      2. Curiosul cenzurat says:

        Nu toti ştiu să se orienteze spre Google pentru a afla provenienţa abrevierii APIA, însă deontologia unui ziarist din redacţie putea fi îndreptată spre corectarea acestei omisiuni. Tot aşa ar fi trebuit să se procedeze şi în cazul nominalizării unor personaje din fotografii, unele făcute în curtea şi culoarele Spitalului Judeţean despre care nu se pomeneşte nimic în articol. Ce să mai vorbim de fotografia unui personaj principal (I.S.S.- sîc) deformat (intenţionat??) de îmi vine să-i propun acţionarea Dvs. pentru “atentat criminal la imagine”!!
        P.S. Linkul “Contact” nu oferă niciun număr de …. contact telefonic!!
        P.S.2 Am repostat replica stearsa de……

      3. Curiosul dublu cenzurat says:

        <>

        Nu toti ştiu să se orienteze spre Google pentru a afla provenienţa abrevierii APIA, însă deontologia unui ziarist din redacţie putea fi îndreptată spre corectarea acestei omisiuni. Tot aşa ar fi trebuit să se procedeze şi în cazul nominalizării unor personaje din fotografii, unele făcute în curtea şi culoarele Spitalului Judeţean despre care nu se pomeneşte nimic în articol. Ce să mai vorbim de fotografia unui personaj principal (I.S.S.- sîc) deformat (intenţionat??) de îmi vine să-i propun acţionarea Dvs. pentru “atentat criminal la imagine”!!
        P.S. Linkul “Contact” nu oferă niciun număr de …. contact telefonic!!

          1. Curiosul says:

            Mersi!

Leave a reply