Proiectul Comenius intitulat  „A Cultural Journey through Europe Wonderland” continuă şi anul acesta cu activităţi organizate de profesorii şi elevii Şcolii cu clasele I-VIII Nr. 8, Reşiţa, împreună cu reprezentanţii celorlalte şcoli partenere, din şapte state ale Uniunii Europene.

Activităţile se vor desfăşura în perioada 18 – 25 martie 2012, în cadrul temei „Costume şi tradiţii populare”, urmărindu-se schimburi culturale între ţările partenere participante la proiect: Italia, Lituania, Polonia, Portugalia, Spania, Turcia, şi România. Organizatorii doresc ca prin aceste activităţi să ofere participanţilor un sentiment de identitate naţională,  dar şi de cunoaştere şi respect faţă de identitatea culturală şi tradiţiile altor popoare.

Deschiderea oficială va avea loc luni, la ora10:00, la această activitate luând parte, pe lângă participanţii la proiect, şi profesori şi elevi din ciclul gimnazial ai Şcolii cu clasele I-VIII Nr. 8, Reşiţa, conducerea şcolii şi invitaţi din partea Inspectoratului Şcolar Judeţean Caraş-Severin.

În continuare, în aceeaşi zi, gazdele vor invita ceilalţi participanţii la prezentarea şcolii şi mai apoi a Municipiului Reşiţa.

Ziua de 19 martie 2012 este dedicată prezentării regiunii, urmând a se pleca într-o excursie în judeţul Caraş-Severin, pe parcursul căreia se vor vizita obiective turistice specifice temei: Muzeul de arheologie şi etnografie din Şopotu Vechi, Muzeul de costume populare şi morile de apă din localitatea Eftimie Murgu, Staţiunea Băile Herculane – clădiri istorice şi obiective turistice, Mănăstirea Piatra Scrisă şi municipiul Caransebeş.

Miercuri, la Sala Lira a Liceului de Artă din Reşiţa, va avea loc o prezentare de costume populare specifice fiecărei ţări participante, urmată de o serie de „minicursuri” în cadrul cărora participanţii vor fi iniţiaţi în câte un dans popular specific, scena fiind sala de sport a  Şcolii cu clasele I-VIII Nr. 8, Reşiţa.

Joi, 21 martie, în continuare prezentării regiunii, se va efectua o nouă excursie, de această dată urmând a se vizita în principal „leagănul poporului român”, vestigiile dacice din zona Hunedoara –Alba Iulia, dar şi alte obiective istorice, arheologice şi culturale de pe traseu.

Prima parte a zilei de vineri este dedicată unor noi activităţi menite să ofere participanţilor ocazia de a prezenta tradiţii specifice. Astfel, sub titlul „Hora Prieteniei”, în incinta Şcolii se va organiza un atelier de confecţionare de păpuşi pe linguri de lemn, îmbrăcate în costume populare. În a doua parte a zilei participanţii vor pleca pe Muntele Semenic, unde va avea loc şi festivitatea de închidere oficială a acestei sesiuni din proiect.

Leave a reply