După ce procurorii DIICOT l-au reţinut pe Cornelius Silvan Toma, fiul lui Petrică Toma, magistraţii Tribunalului Mehedinţi au decis să-l cerceteze în libertate pe 28 februarie. ” În baza art. 38 cpp disjunge propunerea de arestare preventivă formulată de DIICOT – Biroul Teritorial Mehedinţi, în dosarul nr. 122/D/P/2011 cu privire la inculpaţii: Mihai Gheorghe zis ,,Busuioc”, Mihai Ion zis ,,Mita”, Mihai Claudia, Mihai Mariţa, Spătaru Cătălin Marian, Moţoi Remus Marinel, pentru care s-a solicitat arestarea preventivă în lipsă, de propunerea formulată de DIICOT – Biroul Teritorial Mehedinţi, în acelaşi dosar penal nr. 122/D/P/2011, de arestare preventivă a inculpaţilor, aflaţi în stare de reţinere: Mihai Ilie, Mihai Elena, Jianu Fănel Daniel, Frîncu Ofelia, Măndoiu Petre, Mihai Florin, Bimbai Lucia, Tomuţă Ioan Gabriel, Chiru Vasile, Toma Cornelius Silvan şi Sîrbu Daniel Constantin. …Respinge propunerea de arestare preventivă a inculpaţilor: … Toma Cornelius Silvan, pentru infr. prev. şi ped. de art. 2, lit. b, pct. 5 rap. la art. 7 din Legea 39/2003, art. 215 alin. 1, 2, 241/2005 cu aplic. art. 41 alin. 2, art. 23 pct. 1 lit. a şi b din Legea 656/2002; … Dispune luarea faţă de inculpaţii: Mihai Elena, Bimbai Lucia, Frîncu Ofelia, Tomuţă Ioan Gabriel, Chiru Vasile, Toma Cornelius Silvan şi Sîrbu Daniel Constantin a măsurii preventive a obligării de a nu părăsi ţara pe o durată de 28 de zile, începând cu data de 28.02.2012 până la 26.03.2012, inclusiv. În baza art. 1451 alin. 2 rap. la art. 145 alin. 11 şi alin. 12 cpp Dispune ca pe durata acestei măsuri inculpaţii să respecte următoarele obligaţii: – să se prezinte la organul de urmărire penală sau la instanţă ori de câte ori sunt chemaţi; – să se prezinte la organul de poliţie desemnat cu supravegherea: … din cadrul Poliţiei Municipiului Hunedoara – inculpaţii Tomuţă Ioan Gabriel, Chiru Vasile, Toma Cornelius Silvan şi Sîrbu Daniel Constantin, conform programului de supraveghere întocmit de organul de poliţie sau ori de câte ori sunt chemaţi; – să nu-şi schimbe locuinţa fără încuviinţarea instanţei; – să nu deţină, să nu folosească şi să nu poarte nici o categorie de arme; – să nu comunice între ei şi să nu se apropie şi de ceilalţi inculpaţi cercetaţi în cauză, de martorii din cauză şi să nu comunice cu aceştia direct sau indirect; Atrage atenţia inculpaţilor asupra disp. art. 145 alin. 3 cpp respectiv asupra faptului că în caz de încălcare cu rea credinţă a măsurii sau a obligaţiilor care le revin, această măsură va fi înlocuită cu măsura arestării preventive. … Cu drept de recurs în 24 ore de la pronunţare. Pronunţată în şedinţă publică azi, 28.02.2012, ora 00,15 la sediul Tribunalului Mehedinţi” se arăta în sentinţa Tribunalului Mehedinţi.

Nemulţumiţi de sentinţă, procurorii DIICOT au făcut recurs, Curtea de Apel Craiova amânând sentinţa pentru o lipsă de procedură pe 5 martie, dar pronunţând-o pe 9 martie: „Admite recursul declarat de DIICOT- Biroul Teritorial Mehedinţi Casează încheierea sub aspectul dispoziţiilor de respinge a propunerii de arestare preventivă a inculpaţilor Tomiţă Ioan Gabriel, Chiru Vasile, Toma Cornelius Silvan şi Sîrbu Daniel Constantin şi rejudecînd. Admite propunerea formulată de DIICOT- Biroul Teritorial Mehedinţi şi dispune arestare preventivă a inculpaţilor Tomiţă Ioan Gabriel, Chiru Vasile, Toma Cornelius Silvan şi Sîrbu Daniel Constantin, pe o perioadă de 29 de zile, calculate de la data punerii în executare a mandatelor de arestare.Dispune emiterea mandatelor de arestare preventivă. Menţine restul dispoziţiilor încheierii atacate referitoare la inculpatele Mihai Elena, Bimbai Lucia şi Frîncu Ofelia. Respinge,ca nefondate, recursurile declarate de inculpaţii Jianu Fănel Daniel, Mihai Ilie, Măndoiu Petre şi Mihai Florin. Menţine restul dispoziţiilor încheierii. Obligă pe recurenţii inculpaţi Jianu Fănel Daniel, Mihai Ilie şi Măndoiu Petre la 50 lei cheltuieli judiciare, iar pe recurentul inculpate Mihai Florin la 150 lei cheltuieli judiciare , din care suma de 100 lei reprezintă onorariu apărător oficiu, pentru apărarea făcută pînă la prezentarea apărătorului ales. Sumele de cite 100 lei, reprezentînd onorariu apărător oficiu, pentru apărarea făcută inculpaţilor Mihai Elena şi Toma Cornelius Silvan, pînă la prezentarea apărătorilor aleşi, se vor plăti din fondurile M.J. Definitivă”.

Tatăl lui Silvan, Petru Toma a fost şef la Garda Financiară Hunedoara şi deţinătorul hotelului Roman din Băile Herculane, achiziţionat cu suma de 8, 6 milioane de lei prin intermediul firmei Casito Aerotransport din Hunedoara. Compania Casito Aerotransport a fost înfiinţată în 2008 şi face parte din grupul Casito Transimpex, deţinut de Toma.

Leave a reply