
Miercuri, 7 martie 2012, echipa de experti a Programului de Dezvoltare a Natiunilor Unite (PNUD) a aut o noua intalnire cu comunitatea locala din Baile Herculane in cadrul proiectului „DEZVOLTAREA URBANĂ INTEGRATĂ ÎN VEDEREA REABILITĂRII ȘI MODERNIZĂRII DESTINAȚIILOR TURISTICE BORSEC, BĂILE HERCULANE ȘI SULINA CA SUPORT AL ACTIVITĂȚILOR DE TURISM DURABIL” lansat, la sfarsitul anului 2011 de MDRT in parteneriat cu PNUD si cu primariile celor trei localitati. Din echipa PNUD au făcut parte specialişti în probleme de mediu conduşi de către arhitectul Nic Ţarălungă,specialişti în probleme de mediu, urbanism şi patrimoniu dar şi psihologi care, împreună cu comunitatea, cu reprezentanţii autorităţii locale şi cu operatorii de turism din zonă au încercat să stabilească un plan local de dezvoltare a staţiunii pentru a deveni o destinaţie turistică atractivă.
„Suntem aici pentru a verifica lista proiectelor necesare oraşului astfel încât să aducem proiecte credibile spre finanţare. Pentru Herculane partea de investiţii merge bine. Sunt proiecte deja în curs de execuţie. Acum urmează să discutăm partea de dezvoltare economică prin turism şi rolul sectorului privat în asigurarea serviciilor din turism. Aşteptăm de la sectorul privat liste de proiecte exacte pe care le vom dezbate în aprilie. Este important ca sectorul privat să acceseze fonduri în perioada 2014 – 2020”, a declarat Nicolae Ţarălungă, coordonatorul naţional PNUD România.
La Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului va fi trimisă o listă cu proiectele publice şi private care pot contribui la dezvoltarea staţiunii Herculane pe diverse axe prioritare, cum ar fi turismul balnear, de agrement sau sportiv.
„Este cea mai importantă întâlnire din ultimii trei ani şi jumătate din Băile Herculane datorită implicării Naţiunilor Unite în acest proiect de dezvoltare a staţiunii. Astfel ne asigurăm că nu vor mai fi jocuri politice, că oamenii politici nu vor mai putea să amâne reabilitarea şi salvarea staţiunii. Prin această strategie se arată valoarea staţiunii şi necesitatea investiţiilor. O dată finalizat acest raport, am convingerea că va urma o Hotărâre de Guvern, iar toată această muncă se va transforma în lege” a spus Nicuşor Vasilescu, primarul oraşului Băile Herculane.
Printre cele mai importante proiecte ale autorităţii locale se află reabilitarea reţelei de apă şi canalizare, asfaltarea a 17 străzi din oraş, reabilitarea a cinci poduri istorice, reabilitarea Parcului Central, a cinematografului, a traseelor turistice, înfiinţarea unui Aquaparc, dar şi proiecte de promovare a staţiunii.
„Avem proiecte şi aşteptăm să le propunem celor de la Naţiunile Unite. Noi ne-am axat în primul rând pe partea de agrement, pentru a atrage şi alţi turişti decât cei care vin în mod tradiţional la Herculane pentru băi termale. Vrem, practic, să schimbăm structura turiştilor”, a afirmat Mariana Molnar, preşedinta Asociaţiei de Turism din Băile Herculane.
Alături de Băile Herculane, în proiectul pilot implementat în perioada octombrie 2011 – aprilie 2012 de către Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului, Programul Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare şi autorităţile locale, mai sunt cuprinse alte două staţiuni din România, respectiv Borsec şi Sulina.
Cele trei orase pilot vor beneficia la finalul acestui proiect de un plan de dezvoltare integrat bazat pe necesități concrete şi prioritizate cu obiective măsurabile şi cu un sistem de monitorizare capabil de a evalua etapizat realizările şi de a repera ariile care necesită intervenţii ulterioare. Acest plan va ajuta instituţia guvernamentală să identifice ariile prioritare de intervenţie, acţiunile specifice pentru fiecare localitate, precum şi cerinţele pentru investiţii ulterioare, luând în consideraţie resurse publice şi private.
Obiectivul intalnirii a fost prezentarea rezultatului analizei situatiei existente, implicarea comunitatii pentru intregirea imaginii Bailor Herculane ca statiune turistica si ca oras al locuitorilor sai.