
EXCLUSIV: Vali Rusu interzis în Parlament VIDEO
Da, este adevărat! Din păcate „deputatul butoane” sau Valentin Rusu pe numele său real, a avut interzis doar miercuri, 29 februarie, ca pedeapsă pentru că a fost prins votând de 26 de ori la două mâini. Decizia a fost luată de Biroul Permanent al Camerei Deputaţilor la sesizarea IPP.
Institutul pentru Politici Publice (IPP) salută decizia Biroului Permanent al Camerei Deputaţilor în direcţia de a îi sancţiona pe cei 8 deputaţi(Ciprian-Florin Luca – PSD, Vasile Berci – PNL, Dănuţ Liga – PDL, Marius Dugulescu – PDL, Valentin Rusu – PDL, Ioan Stan – PSD, Gheorghe Ana – PSD şi Ion Dumitru – PSD) care, în diferite şedinţe de plen din 2011, au votat atât cu cartelele proprii cât şi cu cele ale unor colegi – deputaţi.
Amintim că această decizie a fost luată în urma sesizării nr. 2571/18 noiembrie 2011 depusă de către Institutul pentru Politici Publice, dezbătută în şedinţa Comisiei Juridice din 29 noiembrie 2011 – care a exprimat un punct de vedere favorabil sancţionării deputaţilor – şi ulterior susţinută în şedinţa Biroului Permanent din 22 decembrie 2011. Pe tot parcursul anului 2011, Institutul a dus o campanie susţinută la nivelul liderilor de grup şi ai membrilor Biroului Permanent pentru ca aceştia să îşi asume stoparea deputaţilor – pianişti.
Având în vedere că este pentru prima oară când se aplică o astfel de sancţiune în Parlament, interzicerea participării cu doar o zi la lucrările Camerei Deputaţilor, dintr-un maxim de 15, poate fi considerată un prim pas în stoparea acestui fenomen grav. Pe de altă parte, având în vedere că pentru o faptă de o gravitate similară: votarea de mai multe ori la alegerile parlamentare, 32 de persoane se află în detenţie ispășind pedepse[2] pentru astfel de fapte, sancţiunile actualului Regulament sunt total neadecvate. De aceea, reamintim că IPP a elaborat o propunere legislativă prin care votul multiplu în Parlament să fie sancţionat cu aceleaşi sancţiuni aplicabile în prezent cetăţenilor care votează de mai multe ori la alegeri.
IPP cere public liderilor partidelor parlamentare precum şi liderilor de grupuri parlamentare să confirme susţinerea faţă de această iniţiativă legislativă. Astfel, Institutul va contacta toţi liderii partidelor parlamentare, care sunt şi parlamentari, pentru a prelua această importantă iniţiativă legislativă şi a o depune chiar de la începutul următoarei sesiuni parlamentare.
Iată şi discuţiile din Şedinţa Biroului Permanent de marţi, unde s-a rediscutat problema:
”
PUNCTUL 10
Notă cuprinzând unele propuneri referitoare la aplicarea dispoziţiilor legale cu privire la deputaţii care nu şi-au înregistrat prezenţa şi nu şi-au motivat absenţele de la şedinţele în plen şi ale comisiilor parlamentare ale Camerei Deputaţilor din luna februarie 2012, precum şi la punerea în aplicare a hotărârilor Biroului permanent de sancţionare a unor deputaţi
Doamna Roberta Alma Anastase:
Ce facem cu această notă?
Să se justifice la începutul lunii.
Domnul Mircea Duşa:
Doamna preşedinte, a apărut acolo un termen, procedură specială. Nu ştiu de unde a apărut. Procedura este una normală, veţi aplica articolul 30 din lege la cei care au lipsit li se va diminua indemnizaţia, nu primesc diurna aceea de şedinţă, dar procedura este una normală. Este ceva urgent?
Doamna Roberta Alma Anastase:
Nu, categoric nu.
Domnul Gheorghe Barbu:
Mergem pe procedura normală. La Senat nu se dau diurnele.
Doamna Roberta Alma Anastase:
La fel şi la noi.
Domnul Mircea Duşa:
Dar este normal, dacă n-au participat la şedinţă…
Doamna Roberta Alma Anastase:
Este firesc să nu primească diurna.
Domnule secretar general, noi ne bazăm pe pontaj.
Domnul Mircea Duşa:
Ne bazăm pe pontaj, pe semnătura aceea.
Domnul Mircea–Nicu Toader:
Pentru zilele nesemnate trebuie să fie o motivaţie, o aprobare a cuiva.
Domnul Gheorghe Barbu:
Şi pentru cei 8 deputaţi sancţionaţi, cum procedăm?
Doamna Roberta Alma Anastase:
De principiu, rămânem pe acest mesaj foarte clar că se taie indemnizaţiile.
Domnul Gheorghe Barbu:
Şi indemnizaţiile şi diurnele.
Dumneavoastră, domnule Toader, spuneţi data de 29, deci mâine. PSD?
Doamna Roberta Alma Anastase:
Deci, 29 domnule Barbu.”