„Recunosc… e pentru prima dată în ultimii 4 ani când sunt de acord cu Guvernul. Doresc însă să ştiu dacă PDL îşi asumă public poziţia Guvernului, deoarece PDL Diaspora are o poziţie în totală contradicţie cu decizia luată de Guvernul Ungureanu în problema comunităţilor româneşti din Valea Timocului.
Nu m-ar mira ca Puterea să aibă un limbaj dublu – unul pentru români şi unul pentru comunitatea internaţională. E ceea ce practică dintotdeauna deputul William Brânză, preşedintele PDL Diaspora, faţă de problemele cu care se confruntă românii aflaţi dincolo de hotarele ţării. Asta arată fără de tăgadă că cei de la PDL sunt interesaţi doar să fure
voturile românilor aflaţi în afara ţării şi a le câştiga încrederea prin promisiuni deşarte în aşa-zisele reuniuni finanţate darnic de la bugetul statului prin Departamentul pentru Românii de Pretutindeni” transmite Cristian Rizea printr-un comunicat de presă.
Portavocea PDL devine, şi v-aş ruga să nu râdeţi, Traian Igaş…
Senatorul democrat liberal Traian Igaş susţine că poziţia României privind continuarea parcursului european al Serbiei este una corectă.
‘În calitate de membru al Comisiei pentru românii de pretutindeni susţin că poziţia României a fost şi este una corectă în legătură cu obţinerea statutului de ţară candidată la UE a Serbiei, şi îmi fundamentez susţinerea pe faptul că această ţară trebuie să respecte anumite condiţii ca orice alt stat care a traversat procesul de aderare, cu atât mai mult cu cât avem o sensibilitate în ceea ce priveşte criteriul protecţiei minorităţilor naţionale, şi aici mă refer, în special, la românii din Valea Timocului’ declară senatorul Traian Igaş.
Fost deputat în legislatura 2004-2008 şi membru în grupul interparlamentar de prietenie româno-sârb, actualul senator are o anumită istorie în susţinerea drepturilor românilor din Serbia, întrucât a întreprins o serie de demersuri încă din mandatul trecut, atât cu reprezentanţii autorităţilor sârbe cât şi cu liderii minorităţilor. ‘Încă din mandatul de deputat am încercat să mă implic pentru o mai bună relaţionare dintre românii de acolo, indiferent de numele sub care sunt cunoscuţi, români sau vlahi, şi autorităţile sârbe. Din păcate, avem o istorie de aproape 20 de ani de discuţii pentru garantarea drepturilor românilor din Serbia, iar progresul este unul cat se poate de slab în această privinţă’ se pronunţă Traian Igaş, un susţinător al acestei minorităţi din Serbia.
‘Credeam că în decembrie 2011 odată cu deschiderea Punctului de trecere a frontierei Porţile de Fier II, Serbia va da dovadă de o mai mare deschidere în ceea ce priveşte acordarea drepturilor minorităţii române. Consider un gest firesc ca românii din comunitatea din Valea Timocului să aibă dreptul la un învăţământ în limba maternă iar slujbele religioase să se poată desfăşura în limba română aşa cum şi minoritatea sârbă din România se bucură de acest lucru’ este de părere Traian Igaş.