În prezenta cauză, procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism- Biroul Teritorial Caraş-Severin, au dispus extinderea cercetărilor penale faţă de suspecţii G.A., administrator al unor societăți comerciale, R.I., avocat în baroul Mehedinți, B.G., executor judecătoresc, D.M., avocat în baroul București, în calitate de administrator, G.M.C., avocat în baroul București, în calitate de administrator judiciar, D.V., lichidator judiciar, și G.An., asociat/administrator la 5 societăți comerciale, pentru săvârșirea infracțiunilor de constituire a unui grup infracțional organizat, delapidare, spălare a banilor, abuz în serviciu, şantaj şi sustragere de sub sechestru.

Ancheta în cauză a pornit de la o sesizare ce viza suspiciunea că începând cu anul 2001, membri unui grup infracţional organizat, la care au aderat ulterior şi alte persoane, au înţeles să lucreze coordonat în atingerea unui scop común, respectiv un profit pentru fiecare, din exploatarea ilicită a bunurilor SC HERCULES SA – societate care deţinea cele mai importante obiective turisitice din Staţiunea Băile Herculane (peste 50 de imobile).

Până în prezent au fost identificaţi şi traşi la răspundere liderului  grupului infracţional organizat – inculpatul Armaş Iosif, persoane din cadrul conducerii SC Hercules SA care s-au erijat în locotenenţi ai liderului, precum şi  beneficiarul final al actelor devalizate, inculpatul Verbiţchi Valeriu, faptele reţinute în sarcina lor fiind acelea de delapidare a SC HERCULES SA.
Totodată, în cadrul prezentului dosar penal s-a instituit măsura sechestrului asigurător asupra imobilelor deţinute de inculpatul Verbiţchi Valeriu, majoritatea fiind însuşite direct sau indirect de la SC HERCULES SA.

Ulterior,  pe perioada derulării cercetărilor penale cu privire la inculpaţii mai sus menționați, suspectul G.A. consiliat de suspectul av.R.I. (persoană care în anul 2010 a aderat la grupul infracțional organizat condus de inculpatul Armaș Iosif  prin contracte prin care s-au drenat sume de ordinul milioanelor de euro), a înțeles să continue activitatea infracțională a grupului antrenând sprijinul unor membri noi, fără a căror colaborare nu își putea îndeplini scopul final acela de devalizare a SC HERCULES SA și de însușire pentru sine a tuturor imobilelor acestor societăți.

Astfel, în cauză s-a reţinut că începând cu anul 2010, suspecţii G.A., R.I. și D.V. au aderat şi sprijinit grupul infracţional organizat, coordonat de inculpatul Armaş Iosif, în sensul că au încheiat tranzacții care au dus la crearea unor creanțe fictive în dauna SC HERCULES SA menite a dirija sume de ordinul milioanelor de euro către 5 societăți comerciale din București, controlate de suspectul G.A.

De asemenea, începând cu luna aprilie 2016, la grupul infracțional au aderat G.M.C. și D.M. administratori judiciari ai SC HERCULES SA care au continuat activitatea de devalizare a acesteia, în sensul că au întocmit contracte păguboase pentru societate, menite să transfere sumele de bani către societățile controlate de G.A.

Mentionăm că, membrii grupului infracţional au procedat la sistarea furnizării apei termale în staţiunea Băile Herculane, deşi singura sursă de venit a SC HERCULES SA era furnizarea apei termale contracost.

Totodată, una din firmele controlate de către suspectul G.A. a încheiat cu SC HERCULES SA prin administratorii judiciari, un contract având ca obiect închirierea unei autoutilitare cu cisternă pentru a asigura transportul apei termominerale către beneficiarii din Băile Herculane deși SC HERCULES SA deținea atât  licențele pentru exploatarea apelor termominerale în Băile Herculane, cât și instalațiile aferente.

Mai mult decât atât, ca urmare a indisponibilizării prin sechestrul aplicat de DIICOT asupra bunurilor imobile, suspectul G.A. a demarat un circuit infracţional în urma căruia a scos imobilele de sub sechestrul aplicat de DIICOT.

Astfel, suspectul G.A. şi-a însuşit imobilele în cadrul unor proceduri de exectuare silită, în care a beneficiat de sprijinul executorului judecătoresc B.G., care a permis, cu încălcarea dispoziţiilor legale, executarea silită a 9 imobile ce în trecut au fost delapidate de la SC HERCULES SA.

În cursul zilei de astăzi, procurorii DIICOT – Biroul Teritorial Caraş-Severin împreună cu ofițeri de poliţie judiciară din cadrul Direcției Generale Anticorupție, au pus în executare un număr de 7 mandate de aducere pe numele suspecților, în vederea audierii.

În cauză, Ministerul Afacerilor Interne, prin Administrația Națională a Rezervelor de Stat, s-a constituit parte civilă cu suma de aproximativ 10 milioane de euro.

Facem precizarea că pe întreg parcursul procesului penal, suspecții și inculpații beneficiază de drepturile și garanțiile procesuale prevăzute de Codul de procedură penală, precum și de prezumția de nevinovăție.

Leave a reply