Poliţiştii Brigăzii Autostrăzi şi Misiuni Speciale au depistat 4 șoferi care conduceau sub influența băuturilor alcoolice, într-o singură zi, pe autostrada A1.

Nu vă urcaţi la volan dacă aţi consumat băuturi alcoolice! Pe lângă posibilitatea producerii unui accident rutier, vă riscați şi libertatea.

Poliţia Română desfășoară permanent activități, pe toate drumurile publice, pentru descurajarea celor care intenționează să conducă sub influența băuturilor alcoolice sau a drogurilor, dar și pentru tragerea la răspundere a celor care încalcă legea și pun în pericol siguranța traficului rutier.

În urma controalelor în trafic, la data de 16 octombrie a.c., polițiștii Brigăzii Autostrăzi şi Misiuni Speciale a Poliției Române au depistat 4 bărbați care conduceau sub influența băuturilor alcoolice, pe autostradă.

Astfel, un bărbat, de 40 de ani, a fost depistat de polițiști, la kilometrul 254 al autostrăzii A1 Râmnicu-Vâlcea – Deva, pe breteaua de ieșire, în timp ce  conducea un autoturism, deși se afla sub influența băuturilor alcoolice. În urma testării acestuia cu aparatul etilotest, a rezultat că avea o concentrație de 0,15 mg/l alcool pur în aerul expirat.

Un alt bărbat, de 37 de ani, a fost depistat de poițiști pe autostrada A1 Râmnicu-Vîlcea-Deva, la același kilometru, în timp ce conducea un autoturism, după ce consumase alcool. În urma testării cu aparatul etilotest, a rezultat că acesta avea o concentrație de 0,25 mg/l alcool pur în aerul expirat.

Polițiștii au mai depistat, la kilometrul 254 al aceleiași autostrăzi, un bărbat, de 63 de ani, care conducea un autoturism, având o concentrație de 0,26 mg/l alcool pur în aerul expirat.

Cel de-al patrulea bărbat, în vârstă de 32 de ani, a fost depistat de polițiști, la kilometrul 334 al autostrăzii A1 Râmnicu-Vîlcea-Deva, în timp ce conducea autoturismul, având o concentrație de 0,15 mg/l alcool pur în aerul expirat.

Toți cei în cauză au fost sancționați contravențional cu amendă de 1.305 lei, iar ca măsură complementară, le-a fost suspendată exercitarea dreptului de a conduce, pentru 90 de zile.

Fiţi responsabili în trafic! Consumul de alcool scade capacitatea de reacţie şi de manevrare a autovehiculului, dereglând răspunsul la stimulii optici şi auditivi. De asemenea, alcoolul scade concentrarea, atenţia, reflexele şi viteza de execuţie a mişcărilor.

Poliția Română reamintește că în cazul depistării unui conducător auto aflat sub influenţa băuturilor alcoolice la volan, în funcție de concentraţia de alcool, fapta se poate încadra astfel:

  1. Contravenție: când aparatul alcooltest afişează o valoare sub 0,4 mg alcool pur în aerul expirat. Se sancţionează cu amendă şi suspendarea dreptului de a conduce pentru 90 de zile.
  2. Infracțiune: când aparatul alcooltest afişează o valoare de peste 0,4 mg alcool pur în aerul expirat sau mai mare. În acest caz este obligatorie recoltarea probelor biologice în vederea stabilirii alcoolemiei, iar conducătorul auto este condus la o unitate sanitară şi i se întocmeşte dosar de cercetare penală. Fapta se pedepsește cu închisoarea de la 1 la 5 ani sau cu amendă. Mai mult, dacă șoferul va fi condamnat pentru comiterea acestei infracțiuni, permisul de conducere se anulează!

 

Atenție șoferi! Refuzul de a vă supune recoltării probelor biologice sau testării aerului expirat nu este o soluţie, întrucât legea prevede o sancţiune cu închisoarea de la 1 la 5 ani.

Leave a reply