Prima Pagina / MOLDOVA NOUĂ / Vizită la Susice, Cehia – 26 – 28 Iunie 2017

Vizită la Susice, Cehia – 26 – 28 Iunie 2017

„La invitația doamnei Viceprimar, Vera Maresova din orașul Susice, Cehia (oraș cu 11.000 locuitori, situat la granița cu Germania), în perioada 26.06-28.06, am fost plecat, împreună cu o delegație de la Moldova Nouă, la o întâlnire cu domnul Primar Petr Mottl. Scopul vizitei este înfrățirea orașului Moldova Nouă cu Susice!

La o primă vedere, Susice este identic și are probleme similare cu cele de la Moldova Nouă: lipsa investitorilor și depopularea orașului din cauza lipsei locurilor de muncă. Trecând peste aceste probleme, Susice a reusit sa se transforme dintr-un oraș industrial, într-unul turistic!

Acum 11 ani, momentul când domnul Petr Mottl a preluat mandatul de primar al orașului, Susice nu arăta cu mult mai bine decât Moldova Nouă.
Având o viziune clară și strategii de dezvoltare, primarul a reusit să transforme Susice intr-un oraș frumos, dotat cu multe facilitate moderne:
– străzi asfaltate;
– școlile și grădinițele sunt dotate la standarde europene;
– sala de sport și sala de mese modernizate;
– centru cultural bine pus la punct, cu biblioteci moderne și ateliere de creație de la grădinița până la liceu;
– sala de sport este pregătita pentru sportul de iarnă – hochei, dar și pentru jocurile în echipă;
– Susice are Aquapark, Sky park și zonă de agrement de vară;
– parc de 12 hectare la periferia orașului (o zonă împădurităla fel ca la Moldova Nouă);
– Centru de zi pentru vârstnici, pentru copiii cu dizabilități.

Vizita în Susice ne dovește că acolo unde există voință, viziune și se muncește mult, rezultatele pot fi deosebite! Rezultatele nu pot apărea după primul an de mandat. Este nevoie de continuitate, este nevoie de formarea unei echipe proactive (aici, majoritatea șefilor de servicii publice au sub 35 ani) și de creearea de strategii reale pentru viitorul unei comunități)

Comunitatea din Susice a înțeles că trebuie să contribuie la bunăstarea orașului, la dezvoltarea spiritului civic și la formarea unei relații de prietenie în legătură cu vecinii și cu administrația publică, lăsând la o parte ranchiunea și orgoliul! La ei nu există vorba ”Să moară capra vecinului”!

Moldova Nouă are potential turistic mai mare decât Susice, potential industrial cum alte zone nu au (zăcământ minereu), potential logistic prin deschiderea punctului vamal de trecere a bacului și reînvierea portului din Moldova Veche!

Primarul din Susice a reușit să îmbunătățească orașul în 11 ani! Eu îmi doresc să reușim la Moldova Nouă, într-un termen similar sau chiar mai scurt.

Puterea de a face un oraș frumos din Moldova Nouă stă doar în noi!” scrie Adrian Torma, primarul Orasului Moldova-Noua, pe profilul sau de facebook.

About editor editor

Lasă un răspuns