1280048283Euro teancReferitor la informatiile aparute in presa cu privire la continutul noii scrisori de intentie cu FMI, potrivit careia Guvernul urmeaza sa majoreze si sa introduca noi impozite, Ministerul Finantelor Publice face urmatoarele precizari:

Scopul incheierii unui nou acord nu este legat de introducerea unor noi taxe si impozite. Continutul noii scrisori de intentie cu FMI prevede o intreaga serie de masuri necesare realizarii reformelor din domenii precum sanatatea, transporturile, sectorul energetic, absorbtia fondurilor UE, continuarea restructurarii companiilor de stat etc. Aceste reforme vizeaza asigurarea echilibrelor macroeconomice sustenabile si continuarea cresterii economice.

Legat de informatia conform careia Guvernul si-a asumat in scrisoarea de intentie cu FMI introducerea CAS si CASS pentru sotiile si copiii majori aflati in intretinerea angajatilor cu venituri mari, mentionam ca aceasta este complet falsa. O asemenea masura NU se regaseste in scrisoarea cu FMI.

In ceea ce priveste impozitarea diferentiata a proprietatilor in functie de utilizarea acestora, incepand cu 1 ianuarie 2014, mentionam ca aceasta prevedere nu este o noutate introdusa in actuala scrisoare, ci reprezinta o masura asumata prin scrisorile precedente si care a fost mentinuta in noua scrisoare. Precizam ca masura a fost introdusa la cererea mediului de afaceri care a semnalat existenta unor practici ce generau concurenta neloiala in piata. Astfel, persoanele fizice care utilizau proprietatile in vederea desfasurarii unor activitati economice, plateau un impozit mult mai mic decat persoanele juridice care desfasurau acelasi tip de activitati.

Referitor la introducerea CASS (contributiei de asigurari sociale de sanatate) in cazul veniturilor obtinute din chirii de persoanele fizice, precizam ca aceasta masura are in vedere largirea bazei de contributie, reprezentand un prim pas in vederea implementarii unei abordari fiscale unitare, astfel incat contributiile pentru sanatate sa fie platite de catre persoanele care obtin venituri si din alte surse decat cele de natura salariala.

Scaderea TVA pe tot lantul de productie si distributie a painii, respectiv si pentru faina si grau, de la 24% la 9 %, a fost asumata  de catre Guvern in programul de guvernare. Masura a fost intens solicitata si de mediul de afaceri fiind foarte bine primita de catre acesta. Ea ofera premisele dezvoltarii unei piete concurentiale loiale, in care oamenii de afaceri corecti isi pot dirija eforturile pentru dezvoltarea bussinesului, pentru investitii.

Aceasta masura reflecta in mod pragmatic preocuparea Ministerului Finantelor Publice si a Guvernului pentru diminuarea evaziunii fiscale si cresterea colectarii la bugetul de stat. Lupta impotriva evaziunii fiscale este un obiectiv prioritar asumat al Ministerului Finantelor Publice.
Biroul de presă

Leave a reply