Vicepreşedintele Curţii de Apel Timişoara, Cătălin Şerban, a fost arestat, vineri, pentru 29 de zile, după ce judecătorii Curţii de Apel Bucureşti (CAB) au admis propunerea procurorilor anticorupţie. Decizia poate fi atacată cu recurs la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

Judecătorul Cătălin Şerban a fost reţinut joi pentru 24 de ore de procurorii anticorupţie, pentru infracţiunea de luare de mită şi trafic de influenţă. Potrivit DNA, din ordonanţa de punere în mişcare a acţiunii penale întocmită de procurori a rezultat că, în februarie, judecătorul Şerban a pretins de la învinuitul Iacob Chişărău suma de 60.000 euro, lăsând să se creadă că are influenţă asupra membrilor completului de judecată ce avea spre soluţionare două dosare civile, ambele înregistrate pe rolul Curţii de Apel Timişoara, în scopul soluţionării favorabile a acestora. Ulterior, miercuri, inculpatul Şerban a primit, cu ajutorul soţiei sale, de la învinuitul Chişărău Iacob suma de 50.000 euro, bani ce fuseseră primiţi de acesta din urmă de la alte două persoane. Având în vedere calitatea de magistrat a inculpatului, Secţia pentru judecători a Consiliului Superior al Magistraturii a încuviinţat reţinerea şi arestarea preventivă a judecătorului Nicolae Cătălin Şerban.
În cauză se efectuează acte de urmărire penală şi faţă de Iacob Chişărău, în sarcina căruia s-a reţinut infracţiunea de trafic de influenţă. La instrumentarea acestui dosar, procurorii au colaborat cu ofiţeri din cadrul Serviciului Român de Informaţii.

Iacob Chişărău se apără de presă cu firma de pază

Daţi afară cu firma de pază, de asta au avut parte jurnaliştii când au cerut să vorbească cu Iacob Chişărău. Angajata firmei de pază sa grăbit să închidă şi să încuie uşa clădirii administrative a Moldomin după care a chemat întăriri. Colegii veniţi au fost şi mai violenţi şi au încercat să le ia reporterilor camerele de filmat, pe motiv că nu ar avea voie să filmeze, deşi aceştia se aflau într-o societate de stat! Unul dintre superiorii firmei de pază chiar iese şi ne spune că va chema poliţia dacă nu plecăm, însă le atrage atenţia colegilor săi că nu au voie să pună mâna pe camerele de filmat. Imediat un poliţist a sosit la poarta instituţiei, pentru a vedea despre ce este vorba. Şi nu orice poliţist, ci chiar şeful Poliţiei Moldova Nouă! Atunci când a văzut că este filmat, acesta s-a grăbit să plece, refuzând să vorbească cu jurnaliştii. Presa a scris mult astăzi despre prietenia dintre Iacob Chişărău şi comisarul Nicolae Sava. Pe ambii îi leagă Sorin Frunzăverde, cel care le garantează funcţiile. Iacob Chişărău a fost primar al oraşului Moldova Nouă, din partea PNL. Când alianţa DA a venit la guvernare Chişărău a cerut şefia Moldomin, însă PNL l-a pus director la Moldomin pe Victor Tiugan. Chişărău a demisionat atunci din PNL şi s-a înscris în PD care, odată ajuns la guvernare, l-a pus consilier judeţean şi director al Moldomin, societate pe care a reuşit să o aducă în faliment. Locuitorii din Moldova Nouă spun că Iacob Chişărău a fost un primar bun, dar că politica l-a schimbat mult, acum acesta fiind o ruşine pentru oraş!

FOTO: politiacaras.ro

Ceva mai vocal este Petru Andronic, cel care se şi judecă la Curtea de Apel cu Iacob Chişărău şi comisarul Nicolae Sava, pentru deturnarea de către Chişărău a unor drepturi salariale pe care le-ar fi avut.  Andronic spune chiar că el a sesizat DGA şi că de la el ar fi plecat ancheta procurorilor anitcorupţie. Am încercat să luăm legătura şi cu comisarul Nicolae Sava, însă acesta a fugit cu maşina la vederea echipei TV. Presa locală scrie îndelung despre faptul că Sava şi Chişărău sunt oamenii de bază ai lui Frunzăverde în zonă. Chişărău este vicepreşedintele filialei PDL din Moldova Nouă şi secretar executiv al PDL Caraş-Severin. Cât îl priveşte pe Sava, este singurul şef de poliţie orăşănească care nu a fost schimbat în ultimii 4 ani, arată pe larg presa de azi.

Cât priveşte compania minieră, din 2009 societatea de stat este condusă de consilierul judeţean PD-L Iosif Chişărău şi între timp a ajuns în faliment. În cadrul procedurii de faliment, lichidatorul a numit o societate elveţiană, controlată de un cetăţean elveţian de origine sârbă, apropiat al lui Chişărău, să se ocupe de reorganizare. În cazul dosarului de faliment, statul român reprezentat de Finanţele Publice a solicitat mai multe lucruri printre care înlocuirea lichiditatorului Moldomin şi sistarea în orice modalitate a vânzării bunurilor societăţii. În ambele cazuri solicitările au fost respinse de către judecătorul sindic şi au fost atacate cu recursuri. Două dintre recursuri au fost judecate de acelaşi  complet de la Curtea de Apel Timişoara şi în ambele situaţii acestea au fost respinse anul acesta în 5 martie. Această decizie era ca o mănuşă pentru Chişărău şi restul susţinătorilor săi. Pe rolul aceluiaşi complet de la CAT mai este pe rol un alt dosar legat de o contestaţie făcută în cazul procesului de faliment.

Potrivit www.pressalert.ro în seara flagrantului anchetatorii au monitorizat cu atenţie toate mişcările suspecţilor, iar primul flagrant nu a fost cel de la Timişoara de miercuri seara, ci unul realizat, în jurul orei 16,30, pe DN 57, în localitatea cărăşeană Nicolinţ. Atunci a fost oprit autovehicolul în care erau trei persoane – comisarul  Nicolae Sava, şeful Poliţiei Moldova Nouă, o femeie şi cel care trebuia să ducă banii judecătorului Şerban – consilierul judeţean PD-L Iacob Chişărău.  Poliţistul a încercat să inpresioneze fluturând legitimaţia de serviciu, dar s-a trezit alături de ceilalţi doi încătuşat şi pus la pământ, scrie presa. În maşină au fost găsiţi şi cei 50.000 euro, şpaga pentru judecătorul Şerban, fost judecătăr la Tribunalul Caraş Severin. Anul trecut, Sava a vrut de două ori să ajungă şeful DGA Caraş Severin, dar a picat examenul cu toată susţinerea de care a beneficiat din partea lui Sorin Frunzăverde. Atât comisarul Sava, cât şi pedelistul Chişărău au fost de acord să colaboreze cu DNA pentru a beneficia de reducerea pedepselor. În această situaţie. Citeşte mai mult pe pressalert.

Leave a reply